Azért lehet a nap képe egy videó, mert 116 ezer fotóból készült....  Ide kattintva jutunk a NASA oldalára:  Gratulálunk a munkaidőben kiváló gazdaboltot vezető Bajmóczy György fotós sikeréhez, aki szabadidejélben csillagászattal és fotózással foglalkozik. 

Az amatőr csillagász tavaly nyártól idén nyárig kihelyezte a szűrővel ellátott kameráját egy bicskei pontra, amivel percenként készített egy felvételt a Napról. 116 ezer kép készült el. Amikor a vízszintes vonalakat látjuk képződni, akkor jó tudni, hogy a felső vonal a nyári napforduló, a legalsó a téli.

A Napról készült képek nyolcas alakzata a Föld és a Nap mozgásának következménye, amit az analemma fogalmának bevezetésével írtak le az ókori görög tudósok. Ezen napfotók kiválasztásának lényege lehet például, hogy egy esztendőn át minden nap a délelőtt 10 óra 00 perckor készült képeket használja fel az alkotó. A nyolcas alak azért is alakul ki, mert a Nap mozgása napról-napra változik.Ismert, hogy Londonban delel 12 órakór a Nap, nálunk Közép-Európában 12.45 és 13.45 közé szóródik a delelés, "a legmagasabb pont".   

Itt az Index cikke    

 

Forrás www.bajmoczy.hu 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása