A kifűthetetlen, nagy vasútállomáson régebben fűtöttek, ma már ez úgy tűnik nem divat, hideg csövek, radiátorok, didergő utasok, akik vonatra buszra várva toporognak. Nem baj, azt mondják jön az enyhülés. (Vagy saját szauna után kell kimenni? - kérdezem. Fő az egészség.) De nem is a vasút a lényeg. 

A csúnya átkosban (amikor a mai vezetők részint még ígéretes, ambiciózus  KISZ-titkárok voltak), nem önkéntes, szép és random kabát akciók voltak hivatottak  megoldani a társadalmi problémát, hanem meleget biztosítottak közösségi terekben.
Az is elképesztő, hogy a bicskei hajléktalanok nem tudnak sehol megfürödni. Nem minden nap kellene. Dehogy. Azt a polgárok teszik a polgári Magyarországon. Télen a csöviknek mondjuk kétszer-háromszor elég lenne egy hatalmas fürdés, fertőtlenítés. Mondhatni közérdek. Nem kérnek éjszakára szállást, sőt, ételt sem, de megfürödnének és kimoshatnák valahol leharcolt gönceiket.
Mert a patakra most Ágnes asszony se jár le....  
Meg aztán ők a belső migráció. Ők nem a kerítésen kívülről érkeznek ám, itt lettek ezekben a templomokban megkeresztelve, a kerítésen belül alakultak ki. De hagyjuk a növényhatározást. Ez a belső migráció néhány éve bemehetett éjszakára a menekülttáborba, ahol zuhanyozhattak.

A bicskei fiatal demokraták által megszüntetett, önellátásra képtelen időseknek, betegeknek korábban készített bentlakásos ellátás a most is működő Gondozási Központban, kellett hogy tartalmazzon zuhanyzási lehetőséget. Tehát ott is lehetséges lenne az ellátás. 

Miután keresztények vagyunk, talán gondolnia kellene erre a volt és mai városvezetőknek, hiszen tudjuk jól: nagy hidegben a templomban is milyen hideg tud lenni vasárnap, pedig van ám ülésfűtés a derekunk védelme érdekében. 

De ebben a XXI. században, Felcsút tőszomszédságában nem tudunk nekik segíteni?!  Az is érdekes, hogy az önkormányzati melegedő nincs nyitva állandó jelleggel, de hívható a krízisvonal....  Helló rászoruló! Ha krízisben vagy és van egy csontra feltöltött, netán költség-térített mobilod, akkor hívj! (Nehezen tudom megérteni ezeket a dolgokat. Pedig esküszöm, törekszem rá. Oké, a 112-t tudja hívni, akik bizonyára megkapták a krízisvonalat.)  
Mindegyik dolognál úgy érzem, hogy ez látszatra adó kapkodó fejetlenség, és átgondolt intézkedéssel érdemben megoldható lenne.
Bicske önkormányzati férőhelyén megfagyottja, az életében fantasztikus terhelést kibírt. Annyi csapás és megpróbáltatás érte haláláig, mintha hét élete lett volna, vagy mintha a Jób könyvét olvasnám. Persze, persze, Bogyó és Jób párhuzama olyan meredek, hogy már majdnem függőleges párhuzam. Hiszen a Jób történet a mű arra keres választ, hogy "miért szenved az igaz, és miért él jól a bűnös, honnan ered a sok baj, szenvedés és nyomorúság a földön, van-e ezeknek célja és lényege, és összeegyeztethető-e a rossz és az igazságtalanság egy jóságos és igazságos Isten létével?" (Ajánlott olvasmány.)  
Emlékszem, amikor a menekülttáborba mehettek mosdani és éjszakára is 2012. februárjában. Megértem, ha az agitációs propaganda felelősök feladatul kapták a jobbnál jobb és soha nem látott látszat terjesztését. De mégis kellene valami átgondolt, felelős, érdemi fellépés nálunk is, a keresztény Bicskén. Lásd Bicskei ének. Arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy ennek a gondolkodásnak nem úgy kell zajlania, hogy a "párttitkár" megüzeni a szakembernek telefonon, hogy mit kell tegyen - hanem úgy, hogy a szakembert kérdezik meg arról, hogy szerinte mit kell a városnak tennie, vagyis mi lenne a legjobb megoldás. Ha én, a tökéletes laikus és kívülálló magamtól eddig eljutok, akkor a tanult és temérdek infóval, terepismerettel bíró szakemberek fix, hogy tudják a leges legjobb megoldásokat, tehát ők a téli válasz hordozói. Tessék nekik mindenben szót fogadni. 

Tél mindig van. Ne lepődjünk meg rajta, ne érjen bennünket váratlanul. Mindegy, hogy enyhe vagy kemény. Akinek nincs hajléka, annak mindkét változatban embertelen dal. 

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása