Ez egy vízmosásos út volt a Payer-villánál, ami nagy esők után, ha már járható volt, úgy nézett ki, mint egy horhos nagy kövekkel, mint a Mária-szakadék eleje ott a Vértesben, főleg egy kisgyereknek, aki itt tolta fel a biciklit, aki azt is gondolta közben játszásiból, hogy amit lát, az egy nevadai légi felvétel és ő fotóz a repülőről. Szemlélődő típus volt. Azt pedig  majd meglátjuk, hogy a csapadékvíz mit és hogyan végez az új felületen és környékén.

Ez egy olyan út volt, amin a ló- és szőlőgazda, például Sári nevű sárga lovát féltő egyszeri nagypapa a gumikerekű lovaskocsijával sem ment se föl, se le, nehogy leverje az állat lábát. Ha itt esik, nagyot esik. Mi is a bakról. Nincs arra szükség.   

A kopóréteg is hamarosan felkerül az útra, a gépek készenlétben pihentek a sarkon ma este.   

Különös felcsapatni rajta. Legközelebb a Táborállás felől kell megérkezni, hogy lejtmenetbe lehessen gurulni az elsőig. Egyszer élünk.

Az út mezőgazdasági út is, ugyanúgy, ahogy eddig. A probléma a következő: a földút szélesebb volt. Itt a padkákon kívül árkocska van. Arról nincs információja az ottani tulajoknak, hogy a padkák mentén a feltöltés megtörténik-e. Erre azért is szükség lenne, hogy az autók félre tudjanak állni egymás elől elférjenek egymás elől. Itt traktorok is közlekednek.   Van aki egyirányúsításról beszél, mások pedig szeretnék, ha elő lenne írva a 30 km/h sebességkorlátozás. A borúton nem kell rohanni. A présházak küszöbjei pár méterre vannak az úttól vagyis ez egy veszélyes terület lett.   A feltöltést a házuk előtt már sokan megcsinálták. A medret építőkkel többen egyeztetni tudtak a kitermelt talaj újrafelhasználása érdekében. 

A padkák melletti felületek kiépítése itt azért is fontos, mert az útépítőnek tiszteletben kell tartania az itteni utak eredeti funkcióját. Ez a probléma a mányi utat Csabdival összekötő kerékpárúton nem áll fenn, hiszen azokon a szakaszokon nem voltak utak, nem voltak kocsiutak. Itt a Galagonyáson igen. S ha már a marketingben építünk a szőlőt művelő gazdákra, tartsuk tiszteletben azt az igényüket is, hogy az útjukat széltében-hosszában hadd használhassák, ahogy eddig .   

A képen látható legalább kb. 25 méter magas fa a villa parkjában - e kis táj különös jellegfája.  Magányos és öreg cédrus. Cedrus libani. A különös Csontváry-festményről biztos volt poszter a suli falán, amiről az igazi Pécsett látható. A kastélyparkban is biztos van példány és a Csaplári erdőben is az alcsúti arborétum mellett. Lombozata különös lapokkal zárja a teret, ott egészen belül - lenn-középen - mintha szárnyaló sasforma látszana - ha hosszabban és hányavetin nézi az ember.   Mint egy installáció.  

rozsika_zsambeki.jpg 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása