Dancsi Gyula (Gyuszi)

feher-rozsa.jpg
1956.04.14-én született Nyíregyházán. Édesapja hivatásos katonaként Bicskén teljesített szolgálatot, egy súlyos betegség miatt korán elhunyt. Édesanyja a MÁV-nál dolgozott, onnét ment nyugdíjba. Vele nagyon szoros kapcsolatot ápolt. Egy testvére született, Dancsi Tibor. Iskoláit Bicskén végezte, majd Székesfehérváron emelt szintű szakmunkásképző következett, ahol villanyszerelő szakmunkásként végzett. Később Bicskén leérettségizett, majd sok év kihagyás után tanulmányait a Szakképző Akadémián folytatta, ahol 2000-ben jeles eredménnyel, középfokú közművelődési szakember képesítést szerzett. 1978-1980 között Alcsútdobozon teljesített katonai szolgálatot, majd 1980 nyarán megnősült. 1983-ban született lánya, Anita, majd 1987-ben fia, Gyula. 1982 szeptemberétől a Magyar Vöröskereszt bicskei irodáját vezette, 2010 májusáig, közel 28 évig. Többször megkapta a „Kiváló Véradó”, és a „Kiváló Vöröskeresztes” munkáért járó ezüst, majd arany kitüntetést. Örömmel és odaadással szervezte a városban a véradásokat, az elsősegélynyújtó tanfolyamokat, az „Egészség Hetek”-et és a sok bicskei fiatal számára emlékezetes „Vöröskeresztes táborokat”.
Mindig szerette az irodalmat, a verseket. Már az iskolában és a katonaságnál is részt vett vers és prózamondó versenyeken, kulturális bemutatókon. Örökké tevékenykedő ember lévén barátaival 1996-ban megalapították a Bicskei BKTV-t. 14 éven át társadalmi munkában irányította, szervezte, szerkesztette a TV adásait. Közel 1.186 adást készített el kollégáival, maradandót alkottak. Ez idő alatt sok emberrel került kapcsolatba, életre szóló barátságokat kötött, és sok embernek tudott segíteni. A BKTV főszerkesztőjeként, a helyi televízióban a bicskei lakosság tájékoztatását szolgáló önzetlen, kitartó, színvonalas társadalmi tevékenysége elismeréseként, 2006. augusztus 20-án „Bicskéért emlékéremmel” tüntették ki.
2007 nyarán meg kellett válnia főszerkesztői pozíciójától, majd 2010-ben a BKTV-től is. 2010 májusában, gazdasági okokra hivatkozva, a Vöröskeresztnél is megszüntették a munkaviszonyát. Mivel mindkét területen maximális odaadással dolgozott, ezeket a változásokat sosem tudta teljesen feldolgozni. 2007 novemberétől 2012 januárjáig webes felületen, hírblog formájában folytatta társadalmi tevékenységét, ez volt a BKTVWEB. Közel 2 évig volt munkanélküli, ami lelkileg nagyon megviselte. Ezen az időszakon családja, barátai és kutyája segítette át. Az esti órákban sokan láthatták Gombóccal Bicske utcáit járva. 2012-től egyéni vállalkozóként különböző biztosító társaságoknál vállalt munkát, tanácsadóként. Közben gyermekei is családot alapítottak, megszülettek unokái: Bence, Nóra, és Tamás.
Széles érdeklődési körű, kommunikatív, megosztó személyiségű, szenvedélyes ember volt. Nem lehetett vele kapcsolatban közömbösnek lenni. Nem kerülte a konfliktusokat, elveihez és véleményéhez makacsul ragaszkodott, de meghallgatta és elfogadta mások érvelését is. Bármilyen témáról lehetett vele beszélgetni, általában központi figurája volt a társaságnak. Teljes lényével vetette bele magát az őt érdeklő, számára fontos dolgokba, lendületesen haladt előre kitűzött céljai felé. Nem hátrált meg a kihívások elől, gyermekeit is állhatatosságra, kitartásra, becsületre nevelte. Jó szervező volt, élvezte, ha zajlanak körülötte az események. A hétköznapok fáradalmait leginkább otthon, családja körében, zenehallgatással, filmnézéssel pihente ki.
Nem indult könnyű helyzetből, és sokszor elgáncsolta az élet. Szállóigévé vált mondata: „az élet nem habos torta”. Lett volna még dolga, kereste azokat a területeket ahol ismét kiteljesedhet, de már nem volt ideje megtalálni…
2017. október 05-én súlyos agyvérzés érte, egy hónapon át küzdött a kórházban. Felesége és gyermekei minden nap látogatták, testvére és családja is erőt adott neki. Nagyon jólesett neki a barátok, ismerősök támogatása, jókívánságai, meghatotta, hogy sokan gondoltak rá. Nehezen viselte az ágyhoz kötöttséget, nagyon haza akart jönni, de ez már nem adatott meg, 2017. november 06-án reggel elhunyt.
„Ne jöjj el sírva síromig,
Nem fekszem itt, nem alszom itt;
Ezer fúvó szélben lakom...
Gyémánt vagyok fénylő havon
Érő kalászon nyári napfény,
Szelíd esőcske őszi estén,
Ott vagyok a reggeli csendben,
A könnyed napi sietségben,
Fejed fölött körző madár,
Csillagfény sötét éjszakán,
Nyíló virág szirma vagyok,
 Néma csendben nálad lakok
A daloló madár vagyok,
 S minden neked kedves dolog...
Síromnál sírva meg ne állj;
Nem vagyok ott, nincs is halál.” (Mary Elizabeth Frye)
Mi az, ami gyűlöletes a halálban? Hogy egy pillanatra sem képes megállítani az időt. Könyörtelenül halad tovább az élet, pedig meg kéne állnia az időnek, legalább egy pillanatra. De valójában nem kell félnünk a haláltól, mert nem egyenlő az elmúlással. Ha szeretünk, szerettünk valakit, akkor az élet már sosem lesz ugyanolyan. Az a valaki mindig velünk lesz, a gondolatainkban, a cselekedeteinkben, bennünk.
Kívánságának megfelelően, Gyula nem marad itt a temetőben, emlékét nem hideg márványtábla őrzi majd. Hite szerint nincs itt ezekben a hamvakban sem. Örökre beköltözött fájó szívünkbe...

Búcsúzik tőle
felesége Edit, akivel 37 éven át élt szerelemben, boldogságban;
lánya Anita és párja János;
fia Gyula és felesége Jessica;
unokái: Bence, Nóra és Tamás.
testvére Tibor és felesége Irén, gyermekeik Szilvia, Angéla, Tibor és családjaik.
sógornője Mária és családja, Sógora Ferenc és családja
jelenlévő rokonai, barátai és ismerősei.
Köszönjük, hogy velünk voltál!

„Fáradtságom adom az esti árnynak,
Színeimet vissza a szivárványnak.
Megnyugvásom a tiszta, csöndes égnek,
Mosolygásom az őszi verőfénynek.

Sok sötét titkom rábízom a szélre,
Semmit se várva és semmit se kérve.
Kik üldöztek át tüskén, vad bozóton:
Kétségeim az örvényekbe szórom.
A holtom után ne keressetek,
Leszek sehol - és mindenütt leszek. „
(Reményik Sándor: Végrendelet)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása