Igaz, kabáttal a karomon. A naphaló, egy olyan légköroptikai jelenség, mely a fényesebb égitestek (jelen esetben a Nap) körül alakul ki, mert a légkörben lévő oszlop alakú jégkristályokon pont 22 fokban törik meg a fény - írja Szűcs Matyi amatőr csillagász és asztrofotós, aki ezt a Nap-képet ma 13 óra körül készítette bicskei házuk kertjéből.

naphalo3_1.jpg

A 22 fokos távolság körülbelül kinyújtott kéznél egy kis-arasznyi távolságnak felel meg. Maga a jelenség nem is annyira ritka, szinte heti rendszerességgel megfigyelhető hazánkból is, mégis kevesen ismerik. Van, hogy órákig látszik, de van, hogy csak néhány percre bukkan fel.

Itt a képen most a felső része volt fényesebb. A szivárványhoz hasonlóan a spektrum minden színe megtalálható benne, mivel a fehér fényt különbözőképpen törik meg a jégkristályok, azonban mint tudjuk, a szivárványhoz esőcseppek kellenek, ráadásul a Naphoz képesti átellenes oldalon, így a két jelenség csak színében hasonló, ne keverjük össze őket.

A képen a Nap a túl nagy fényessége miatt beégett, és a látszólag belőle kijövő fénysugarak is csak a kamerában létrejött reflexiók miatt jelentek meg - zárja a mester.

(Sok szép napot, olyat mint ez a mai "naphelló" volt, amikor beköszönt a tavasz. Tudom, lehet még bármi, de ez így van rendjén.Helló, Nap.) 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása