A Termelési riport előszavaként csak annyit, hogy az első képen a távolabbi Szár, Szárliget és Óbarok karakteres domborzati jellemzői segítik a szemlélőt a több mint 56 éve készült képpel kapcsolatos pontosabb helymeghatározásban a bölcsen képet komponáló fotósnak is köszönhetően. 

Az is idetartozik, hogy ez a bánya közelebb volt Bicskéhez, mint Felcsúthoz. Később ezen a területen létesült a ma már megtelt és rekultivált bicskei hulladéktelep. Tudomásom szerint Bicske település határa - mármint a jó öreg Csákvári út folytatásában -  a Zöld Bicske telep mostani főkapujánál húzódik.

Ez az ipari vágány pár száz méter hosszú volt, a csillékből pakolták meg a vagonokat, Bicskénél, a nyersanyagot Dunaújvárosba szállították.

A közelében húzódó híres-neves  Bicske-Fehérvár kisvasút a gőzössel, az természetesen egy másik vonal volt.   

 

"Bányászat - A felcsúti homokbányában

Magyarország, Fejér, Felcsút

Felcsút, 1962. január 30. Kisvasúton - keskenyvágányú iparvasút - vontatott csillékkel szállítják a vasöntödékben a nyers homokformázáskor használatos öntőformák elkészítéséhez szükséges különleges szemcsézetű és gáz-áteresztőképességű homokot a felcsúti homokbányában. A fejtést speciális lánctalpas önjáró homokfejtőgépek segítik. MTI Fotó: Bajkor József"

banya_csille.jpg

 mti-foto-830014.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyapám itt dolgozott..
süti beállítások módosítása