Van ebben a főtéri menetrendben egy-két baki. Egy kedves olvasó küldte el.  Nézzük csak meg, mi nincs itt rendben....

36649173_10209214757085161_7252769800827437056_n.jpg

Annyi segítség álljon itt, hogy volt énnekem Flóri és Anna nevű barátom is, sőt, családtagjaim is viselték-viselik  Annaként az egyik legszebb női nevet és abszolút megérdemelnék, hogy tér legyen róluk így elnevezve Bicskén.

De.

A bicskei tér nem Flóri és Anna tér, hanem Floriana tér.

És nem azért, mert van egy kisebb település Máltán, a főváros közelében Floriana néven. Hanem itt olvasható el, hogy miért.   Amikor kb. 50 éve ezt a nevet kapta a bicskei tér, ez a bicskei belterületi nagy kanyar, akkor az a meggyőződés terjedt, hogy Floriana volt Bicske neve a római korban. Régészek,  történészek már akkor is sokan pontosan tudták, hogy valójában a mai Csákvár helyén volt ez. De mint ebből a nem ma írt beszámolóból is kiderül, több helység, köztük Bicske is versenyben állott a veretes Floriana névért. Vélhetően a központosítást szintén nagyra tartó egypárt helyi grémiuma is szívesebben vette volna a járási székhelyre a hajdani nevet mint a járás egyik településére. Még egy jó hírű könnyűipari szövetkezett is működött FLORIANA néven Bicskén a Kossuth utcában.

De ettől még szép név és miért ne lehetne helye a térnek Bicskén? Flóri és Anna is jó fejek, tényleg, de maradjunk Florianánál. 

A Rohászka pedig természetesen Prohászka... Ezt csak most vettem észre. Lehet, hogy csak elütés...

Szóval ez legyen a legnagyobb baj egész Bicskén. De valóban korrigálni kell.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása