A „KEHOP 3.1.2 A biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakótól” c. pályázat keretében Magyarország még több településén valósulhat meg a zöldhulladék szakszerű komposztálása. A pályázat koordinálását, előzetes elbírálását – jogszabályi kötelezettségének eleget téve – az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Koordináló Zrt. végezte. Műszakilag megvizsgálta, hogy hol van szükség a zöldhulladék helyben történő kezelésére, a hulladékcsökkentési célok teljesülése mellett a logisztika költségoptimalizálása érdekében.

A projekt eredményeképp:

  • tovább csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége
  • több szerves hulladék téthető el a hulladéklerakótól
  • értékesíthető komposzt termék állítható elő
IMG_2399

Komposzthalom egy komposztáló telepen (Kép forrása: NHKV)

A komposztálási tevékenység céljai összhangban vannak a hulladékról szóló 2012. évi CLXXX tv. 92. § (2)-ben foglaltakkal, miszerint: „A települési hulladék részeként lerakásra kerülő biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséget – a települési hulladéklerakóban évente lerakott hulladék mért összetételét és az összetevők tömeg szerinti megoszlását alapul véve –  az 1995-ben országos szinten képződött, a települési hulladék részét képező biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséghez képest 2016. július 1-jéig 35%-ra, azaz 820 000 tonna alá kell csökkenteni.

Más forrásból korábban már az ország több pontján megvalósultak ehhez hasonló, a komposztálási kapacitás növelését célzó projektek. Ezúttal a KEHOP forrás keretében lehet pályázni.

A rendszerfejlesztés keretén belül több település, köztük Dunaújváros, Polgárdi, Oroszlány, Dömsöd (a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás szolgáltatási területe), valamint Cegléd (a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás szolgáltatási területe) bővítheti ki hulladékgyűjtési rendszerét.

IMG_1278

Kerti zöldhulladék (Kép forrása: NHKV)

A településeken létrehozandó komposztáló telephelyek hulladék-feldolgozó kapacitását a közeljövőben a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer (KDV), illetve a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Rendszer (DTK) keretén belül kibővített hulladékgyűjtési rendszerhez igazítják. A KDV és a DTK rendszeren belül a tagönkormányzatok településein, így Dunaújvárosban, Polgárdiban, Oroszlányban és Dömsödön, valamint Cegléden és Monoron elkülönített zöldhulladék gyűjtési rendszer fog létrejönni. A telephelyeken nyílt téri prizmás komposztálás valósul majd meg a fejlesztésnek köszönhetően.

A komposztálással történő hasznosítás megvalósítható közvetlenül a keletkezés helyén (házi, ill. közösségi komposztálással), elkerülve az anyag hulladékká válását, vagy megfelelő szelektív gyűjtés, majd elszállítás után nagyobb komposztáló telepeken. A komposztáló telepeken a komposztálás történhet nyílt vagy zárt térben. A csarnok építéséhez és a nagy technikai berendezések gyártásához sok energia és nyersanyag szükséges. A szabadtéri komposztáláshoz ezzel szemben csak terület szükséges, ahová a mobil gépeket (aprító, rostáló stb.) telepítik és ahol a szerves hulladékot prizmába (max. 3 méter magas halomba) rakják.

 

Mennyivel nőhet a beérkező zöldhulladék-mennyiség? 
A Társaságok külföldi szakirodalmi adatokra támaszkodva az alábbi mennyiségekkel kalkulálnak.

TELEPÜLÉS ÉRINTETT LAKOSSÁGSZÁM
(becsült 
érték)
BEGYŰJTÉSRE KERÜLŐ ZÖLDHULLADÉK MENNYISÉGE 
(becsült 
érték, tonna/év)
DUNAÚJVÁROS 6825 fő (kertes házban élők) 3865
OROSZLÁNY 17 983 fő 4000
POLGÁRDI 7000 fő 3800
DÖMSÖD 6500 fő 3700
CEGLÉD 12 500 fő (kertes házban élők) 3900
MONOR 20 000 fő 4000
ÖSSZESEN 70 808 fő 23 265

 

Összesen a fenti 6 településen kb. 23 265 tonna/év zöld és biológiailag lebomló hulladék hasznosulhatna az új telephelyeken értékes talajjavító, tápanyagban gazdag komposztként.

NHKV

Ez a mennyiség eddig nem jelent meg a közszolgáltatás körében képződő hulladékmennységeknél, tehát mint „új” hulladék fog képződni. A komposztálóba kerülő hulladék így megfelelő körülmények között hasznosításra kerül, és nem a lakosság által elégetésre, ezzel is szolgálva a környezetvédelmi és egészségügyi szempontok érvényesítését.

 

Forrás: Zöldunió

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.