IMG 0744

A bicskei rendőrség gyakorlatilag betiltotta a Momentum párt egyik rendezvényét. A párt közleménye szerint az egyik aktivistájuk egy aláírásgyűjtéshez bejelentést tett a kapitányságon november 20-án, de közben a rendőrség egy másik eseményt is kontrollálni szeretett volna.

Az aktivista arról is beszélt a rendőrségen, hogy a pultozással egyidejűleg "a Momentum bicskei szervezete rendezvényt is szervez a város egyik éttermének különtermében. Ekkor a rendőrök közölték az aktivistával, hogy a rendezvény is bejelentés köteles."

Csakhogy a Gyülekezési törvény, írja a Momentum,  csak abban az esetben bejelentésköteles, ha közterületen tartják:

A "törvény 10.§„(8) értelmében közterület a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, és amelyet mindenki korlátozás nélkül igénybe vehet, ideértve a közterületnek közútként vagy térként szolgáló részét is.”

Szerintük a rendőrségnek hatáskör hiányában egyszerűen nem áll jogában elbírálni azt, hogy valaki politikai rendezvényt csinál magánterületen.

"A rendőrség azonban továbbra is ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy az aktivista a tulajdonos írásbeli engedélyével sétáljon be a rendőrkapitányságra, és úgy jelentse be az eseményt." ellenkező esetben azzal fenyegették a momentumost, hogy fel fogják oszlatni a rendezvényt és szervezők ellen szabálysértési eljárást fognak kezdeményezni.

A SZERVEZŐK MEGOSZTOTTÁK EZT AZ ÉTTEREM TULAJDONOSÁVAL, AKI MINDEZEK HATÁSÁRA VISSZAVONTA HOZZÁJÁRULÁSÁT AHHOZ, HOGY A RENDEZVÉNYT AZ ÉTTEREMÉNEK KÜLÖNTERMÉBEN TARTSÁK MEG.

Ezzel kapcsolatban a párt azt írta, hogy "gyülekezési jogaik gyakorlásában korlátozták akkor, amikor plusz kötelezettségeket várt el a rendőrség a rendezvénnyel kapcsolatban. A rendőrség ezen tette alkalmas lehetett arra, hogy megfélemlítse a étterem tulajdonost és a párt aktivistáit és ellehetetlenítse a helyi közügyek demokratikus megvitatását."

Hadházy Ákos is felszólalt volna ezen a zártkörű rendezvényen.

Kérdéseinkre a Fejér megyei rendőrség küldött válaszlevelet, de a magánterületre tervezett rendezvény rendőrségi engedélyhez kötésérre vonatkozó kérdésünkre nem válaszoltak, csupán azt közölték, hogy a Momentum november 23-án közterületen tartott rendezvényt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.