Nagyon tanulságosnak gondolom a problémát leíró kérdést, mind a kialakult választ. Ezért szeretném megjelentetni. A képeket (még) nem akarom közölni, előbb jobb a békésség.  Esti fotókat és esti filmfelvételeket küldött egy felelős gondolkodású fiatal levelének kíséretében, aki egy sűrűn lakott környék érdekében tenne, ami egyébként is kritikus terület. Tájékozódni szeretne alapvetően.

A képeken a környező közterületi lámpák fényénél már-már ködös estét vizionál az első pillantás, aztán rájövök, hogy baromira nem köd van ezen, ez bizony egyrészt aznapi kép (szép idő volt), másrészt nagy tömegű füst ez mind, de még mennyire. Aztán észreveszem, hogy levelet is írt a képek küldője, aki megoldást keres. (Vagy úgy. De kár, hogy nem köd .... - mondom magamban.)

Olvasónk összefoglalója:

"Hetek-hónapok óta egy bicskei házból olyan mennyiségű füst távozik, hogy arra nincsenek szavak. Pontosan tisztában vagyok vele, hogy az avarégetés stb. milyen káros a környezetre és emberek ezreire. Kértem már személyesen a füstölés mellőzését, telefonon segítséget, de mindhiába.

Ha esetleg tudnál nekem segíteni ebben, hogy miképp lehetne erre pontot tenni, szívesen várom a tanácsod.
Ha nekem kell megvennem a zsákot az avarnak, megveszem.
Ha nekem kell emiatt fát döntenem és ültetnem, megoldom.

De ne legyen hiába a fáradozás, mert emberek egészségéről, egészséges környezetről van szó. Köszönettel: név és cím".

 

Tudtommal a hulladék égetése alapvetően tilos, otthon a kályhában, kazánban is, a háztartásban keletkező papír és a kezeletlen (festetlen, lakozatlan stb.) fa kivételével. Pl. a festett, lakozott bútorhulladék nem égethető törvény szerint. Vannak fogalmaim, hogy milyen anyagok és tárgyak égéstermékei távoznak bicskei kéményeken a bicskei légtérbe. Pontosabban nincsenek illúzióim.

Pl. a lakozott fahulladék helye a lomtalanításban van, vagy ha befér a kukába, akkor oda. A papír égetése nemcsak a levegő minőségének, de a kémény belső állapotának sem tesz jót. Sokkal jobb ám papír nélkül begyújtani - a szerk.)

Bár a jogszabály a fentiektől eltérő szabályozást is megenged a területi hatályok keretében. Tehát például Bicske közigazgatási területén lehetne másképpen, de Bicskén ezen a téren, a berendezésekben történő hulladékégetés tekintetében  NINCS megengedőbb szabályozás mint az ebben a vonatkozásban Magyarország területén hatályos szabályban foglaltak. Vagyis úgy kellene legyen itt minden mint az ott leírtak.

Azt még nem tudom pontosan, majd kiderül, hogy ellenőriztetni, az eljárást hivatalból végezni a járási hivatalnak vagy a helyi jegyzőnek hatásköre. Ebben a sorrendben kezdeném az érdeklődést Előbb a Bicskei Járási Hivatalt keresném fel a református templommal szemben. Elmondanám olvasónk helyében röviden, amit le is írt  és szerintem 3 percen belül tudnám, hogy pontosan milyen csapásirányban fogom megtalálni az ügygazdát. Türelmet, kitartást, jó szerencsét!

Ezt a részt feltétlenül elolvasnám, mielőtt a hivatalba megyek.  
http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=133759.356938
27. §
Ez a Nemzeti Jogszabálytárban található.  Lényege: 

Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Stb. 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

febr.21 17óra.jegenye út vége(sport pálya mellett) égig érő füst és láng,szemét domb ég amiből több tonna van ott.Senkit nem érdekel hiába atöbb éve tartó irogatás,fénykép,valaki végrefelhivhatná rá az illetékes elvtársak figyelmét. Habár igéret lesz mivel közeledik a választás
süti beállítások módosítása