A Minek az a sok szerető című dalt Kodály Zoltán gyűjtötte Csabdin 1922-ben! Hangtérképen Bicske és Csabdi.  Évszázaddal ezelőtt énekelték e dalokat őseink. Meg is lehet hallgatni néhányat, mert az MTA BTK Zenetudományi Intézet  archívumát a HUNGARICANA vitte szenzációs térképre, új adatbázisba. 

 Csabdiról ismerős családnevek is szerepelnek az adatlapokon, de sok részre még nem jutottam el.   

Bicskén a Lóra csikós lóra című dallal kezdődik a felsorolás a Magyar Tudományos Akadémia munkájának köszönhetően. 

A címben idézett részlet  a Száll a madár száll az erdőszélen / Bicske [Fejér], 1968.09.17 felvett kesergő-merengő hangvételű népdal szövegéből való, amit meg is lehet hallgatni. 

A térképet egyszerűbb volt használom, mint a keresőt. Amikor az Index alapján rátaláltam a hírre, a Bicskét és Csabdit jelző pontokra kattintottam először, de láttam, hogy Csákvár, Várgesztes és több közeli község is szerepel az MTA BTK Zenetudományi Intézet  archívumában. Mert valójában arra vezet minket a térkép, helység választásunk után.   

A Minek az a sok szeretőnek sajnos nincs meg a hangfelvétele 1922-ből. Ahogy Csabdiról sajnos egyiknek sem látom a hamgfelvétét. Talán mert majdnem 100 éve gyűjtötték valódi kincstárosaink. De a kotta mindenhol megvan. az alap. Minden dal adatlapján jelölik, hogy kottához tartozik-e hangfelvétel. 

A bicskei bázist érdemes lenne az MTA intézeti kutatóinak együttműködésével elérhetővé tenni online, és kiadvány formájában is. A bicskei gyűjteménynek vagy az arra utaló linknek ott a helye az önkormányzat felületein is. 

Egyszer a híres népzenész azt mondta, hogy a hagyományt nem őrizni kell, mert nem rab.

Nem is ápolni kell, mert nem beteg.

Megélni lehet a hagyományt, megismerni, megszeretni, részben saját döntés, elhatározás alapján.  

 

 

ia 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása