Ez egy nóta lehetne hegedűszóval, vagy gitárral. Keserédes szerelmes szólam, ami a világon bárhol előfordulhat; közel és távol. Gitárral is hallom lelki füleimmel például portugál nyelvterületen megszületett változatát. 

 

Mányi-Nagy László 

A bicskei községházán

 

 

A bicskei községházán
lezártak egy rabot,
Nagy bűnéről a bírónak
rögvest számot adott;
Szerenádon kapták rajta
csendőrök az éjjel,
csendjét törte a falunak
a cigányzenével.

 

 

Szegény legény, szegény legény,
két napot ülsz érte,
hogy a babád ablakának
megvillant a fénye.
Húsz pengő vón' a bírságod
és elmehetnél haza,
ahol várna a rózsádnak
két ölelő karja.

 

 

De húsz pengő nincsen mindig
az ember zsebébe,
Bíró uram engedjen el,
visszajövök délre.
Visszajövök, vagy rózsámnak
húsz pengőt megérek,
Elmegyek, hogy felszárítsam
könnyeit szegénynek.

 

 

A Barázda mellett című Bicskén nyomtatott kötet Imeli László gyűjteményének dokumentuma.  Nagy-Mányi László 1921-ben született Mányon, földnélküli földműves családban. Bicskére járt iskolába és kezdetben napszámos munkából élt. Több kötete megjelent. Az írás mellett közgazdásznak tanult, doktorált is. Vezette a Temetkezési Vállalat, később élesnek tűnő váltással a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat, majd a Jegyiroda gazdálkodását.    

manyi-nagy-laszlo-por-a-porbol-13447088-eredeti.jpg

A mányi Molnár Ferencet édesapám munkahelyéről, a mányi Összetartás MGTSZ-ből ismerhetem. Felesége tanított engem általánosban. Feri bácsi - a költő után kutató Fb-felhívásának közzététele után megkértem őt, hogy küldje el nekünk A bicskei községházán című verset egy fotón. Megtette. Ez alapján másoltuk ide.     

snagy_karol19050610280-1.jpg

 Mindeközben a Google bázis valamint a  Nagy Károly Városi Könyvtár munkatársainak, kiváltképpen Bognár Farkas Gábor  segítségével kiderült számunkra Mányi-Nagy Lászlóról a következő, amit hamaroson küldhetek is Mányra:  
az Országos Széchenyi Könyvtár adatbázisa szerint három verseskötete jelent meg: egy, amelyet az első cikk említ, a másik kettő pedig, amely az antikvarium.hu oldalán
látható. A háború utáni időszakban már ifjúsági regényeket írt, öt könyve jelent meg.
A PIM-névtér szerint
https://opac-nevter.pim.hu/en/record/-/record/display/manifestation/PIM64527/08641bac-53d8-4f76-88de-e1f4256814bc/solr/0/24/0/1/authorOrder/ASC 
Életrajzi adatainak egyedüli fellelhető forrása a "Ki kicsoda a mai magyar gyermekirodalomban" c. lexikon (fenn). (Ebben az áll, hogy Mányról a 12 km-re fekvő Bicskére járt iskolába. Nincs ekkora távolság, Nándorpuszta is csak 9 km az iskolától.)  Első négy regényének adatai ebben megtalálhatók. Az
ötödik kötet már a lexikon után jelent meg, erről itt lehet többet megtudni:
https://moly.hu/konyvek/manyi-nagy-laszlo-a-nagy-balhe-a-vilagurben

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása