Olvasónk, aki szintén ezért kereste fel az önkormányzatot, arról számolt be, hogy többen nehezményezik a hivatal portáján az igénytelen kukaüzenetet Bicske Város Önkormányzatának cégétől, a Zöld Bicskétől - annak tartalmával együtt.

Az elején kiemelném, hogy ezt az a cég teszi, aminek tulajdonosa (önkormányzat) a logóját baráti cégtől - súlyos közpénzekből - rendelte. 

A hivatal recepciósa az olvasó szerint igyekszik jól kezelni a helyzetet, de hivatalos álláspont az nincs. Mint ismeretes, az önkormányzati  kommunikáció elégtelen. 

De a hivatali főbejárat üvegén, az előtérben  - mondja olvasónk - kikerült egy tájékoztató. Nem részletezte, hogy mi az. 

Ma bementem, hogy megnézzem. Ez egy önkormányzati rendelet ismert részlete. Eszerint a 70. életévét betöltött és egyben egyedül élő személy hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatásra jogosult.  

A Nemzeti Jogszabálytárból kiszűrtük és a Bicskei Szó olvasóinak figyelmébe ajánljuk a 22. §-t és az alábbiakban is látható: 

"15. Hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatás
22. § (1) Jövedelemre tekintet nélkül a 30 literes gyűjtőedény közszolgáltatási díjának mértékéig hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatásra jogosult a 70. életévét betöltött és egyedül élő személy. A támogatásra való jogosultság megállapításakor az egyedül élés tényét a szociális hatáskört gyakorló szerv környezettanulmánnyal ellenőrzi.

(2) A hulladékkezelési közszolgáltatási díjtámogatás iránti kérelmet a 9. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

(3) A kérelem a jogosultság keletkezését követően nyújtható be, a támogatás a kérelem benyújtását követő negyedév első napjától állapítható meg.

(4) A támogatás megszüntetésének időpontja a jogosultsági feltételek megszűnésének hónapját követő hónap első napja. A jogosultság megszűnik a jogosult halálával, valamint ha a támogatott már nem egyedül él."

A tegnapi személyes tájékoztatóban elhangzott az is, amit már évekkel ezelőtt leírtunk: aki egyedül él, aki egyedül van bejelentve lakásába, szintén igazolást szerezhet be az anyakönyvvezetőtől.

Közben kedves olvasónk úgy véleményezte a Fidesz-féle rezsinövelést, hogy szerinte ezzel a 60 literes kukával az lesz, hogy a 120 literesek is 60-ra váltanak és megy a maradék az utcára, a határba, a Natura 2000-be, amit a többek között és javarészt  "önkéntesnek" kirendelt és önkéntesnek beállított önkormányzati dolgozók fognak majd szabadnapjukon összeszedni. Mások után. 

Erre csak azt tudtam mondani, hogy szerintem ha a 120 literesnek 3 vagy négy tagú, esetleg nagyobb családja van, a 110 literes edényt meg kell tartania, ha négyen vannak bejelentve.

De az olvasónak azonban részben igaza lehet.

Hajdanában a napi 4 liter hulladék termelődését határozták meg. Ennek eredményeként jött ki a 30 liter/hét/fő mennyiség, és a 30 liter többszörösei. Hallottam erről egy környezetvédelmi előadást. 
Vagyis minden háztartásnak a 30 és annak többszörösére kellett volna szerződnie.
Nem tudom, hogy más települések ezt hogyan kezelték, itt 2000 után már kereste a szolgáltató a lakosságot, mert neki annyiszor 30 liter díja hiányzott a bevételből.

A rendetlenségnek, a kommunikáció hiányának következménye a káosz. Úgy tűnik, mintha az önkormányzat politikai vezetése ezt az egészet kipipálandó feladatként kezelné.

Többek között ennek lehet az egyik következménye, hogy a fasor alján köt ki a hulladék. Aztán nyerünk egy pályázatot és elhordjuk onnan. Vagy "önkéntesekkel", jelentős részben önkormányzati dolgozók szabadnapi szemétszedésre invitálásával "oldjuk" meg a problémát.

Tüneti kezeléssel. Pedig tudjuk, hol élünk. Lehet, hogy más csatornát nézünk, de mindannyian tudjuk.  

Hosszú beszélgetés témája lehet ez, de erről a választottaknak kellene elsősorban beszélgetést kezdeményeznie, segítséget kérnie például  szakemberektől a megoldás érdekében; hogy egy kidolgozott kommunikációban egyértelműen, egyenesen és bátran forduljanak a lakossághoz;  

Ismerős lehet a szereposztás. A cég gazdája, a politikai vezetéssel rendelkező önkormányzat úgy akarta mosni  kis kezeit, olyannyira nem akart semmit veszíteni az ügyön, tehát semmit nem tett kockára, de olyan magas szinten, hogy magára hagyta a cégét és a befogadó lakosságot az áremelés  kommunikációjában.

Lehet, hogy tévedek. De szerintem az érdekek mentén tekintve: ennyi az egész, ez a káosz oka.

Nem volt elég vér a pucájukban, hogy ezt egyenesen kommunikálják.   Pedig jobban fogadta volna és jobban is járt volna a lakosság, aminek (papírforma szerint legalábbis 100%-ig) a szolgálatában állnak.     

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása