Múlt vasárnap lezajlottak az önkormányzati választások. Az eredmény ismert: Bálint Istvánné Bicske új polgármestere, 8 Fidesz-KDNP-s és 3 ellenzéki képviselővel a testületben kezdheti meg a munkát.
Mielőtt azonban elfelejtenénk a vasárnapot érdemes lehet egy kicsit elemezgetni, hogy mi is történt és mit mutatnak a számok.

A választási részvétel Bicskén 48% volt, amely az országos átlagnak megfelelő, 5 évvel ezelőtt csupán
42% volt, bár akkor az országos választási kedv is alacsonyabb volt.

Az 1-es és 5-ös körzetben azonban a részvétel 55%-os volt, amely jóval magasabb, mint az átlag. Ezzel szemben sajnos a hagyományosan alacsony 8-as körzetben 41% volt csak, amely lefele húzta ezt az átlagot. Mindez azt
is jelenti, hogy a bicskei szavazópolgárok fele nem élt állampolgári jogával és nem szavazott arról,
hogy miképp szeretné, ha városát vezetnék.

2014-ben az adatok azt mutatják, hogy három körzetben is 50% alatt volt a Fidesz-KDNP szavazók aránya, tehát ebben a háromban elvileg egy ellenzéki összefogás segítségével nyerni lehetett volna.  Ezek a 4-es, 7-es és 8-as körzetek voltak. Ezzel szemben a mostani választásokon egyedül a 7-es körzetben tudott nyerni az ellenzéki összefogás (meglepő módon olyan jlölttel, aki a közéletben eddig teljesen ismeretlen fiatal, egy fideszes képviselővel szemben, aki elmúlt éveket is képviselőségben töltötte - a szerk.)  az összes többiben pedig 50% fölé csúszott a kormánypártok támogatottsága. Noha néhány körzetben voltak független, valamint a Mi Hazánk Mozgalom által támogatott indulók, a könnyebb összehasonlítás érdekében őket is ellenzékiként számoltam.

A polgármesteri szavazás 2014-ben a két ellenzéki ellenjelöltre adott voksok összesítésével 54-46 arányban dőlt el, míg most vasárnap 57-43 volt az arány, tehát ezen a téren is erősödött a kormánypártok támogatottsága. Az összes szavazatot figyelembe véve Bicskén 2282 voksot kaptak a Fidesz-KDNP jelöltjei, míg az ellenzékiek 1882-őt, az összes érvénytelen szavazat pedig 438 db volt.
Ha ezt az 5 évvel előtti választások részvételéhez arányosítjuk, akkor azt látjuk, hogy a kormánypártok tábora egységes maradt, ezzel szemben az ellenzék közel 100 szavazatot veszített.

Továbbra is látszik, hogy a 2-es, 3-as és 6-os körzet a kormánypártok legerősebb területei közé tartozik, itt közel 60%-os, vagy azt meghaladó eredményt értek el már 5 éve is, és most is, összességében pedig mindenhol növelni tudták támogatottságukat, és táborukat jól mozgósították, a magasabb részvétel tehát ezúttal nekik kedvezett. Az is kijelenthető a számok tükrében, hogy az ellenzéki összefogás Bicskén kudarcot vallott, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A 3 nyerhető körzetből, csupán 1-et tudtak megnyerni, arányaiban veszítettek szavazótáborukból és a polgármesteri szavazáson is kevesebben szavaztak az ellenzéki polgármester-jelöltre.

Van azonban ennek egy másik aspektusa is. Ha a politikai dimenzióba belépve nézünk körül, akkor azt látjuk, hogy a választási sikertelenség ellenére is hasznos tud lenni az ellenzéki összefogás. Egy olyan politikai erő jelent meg Bicske térképén, amely korábban nem volt fellelhető. Valódi ellenzéket kapott a város, amely programot dolgozott ki, botrányokról rántotta le a leplet és tett azért, hogy elnyerje az emberek bizalmát. Ez most szavazatok tekintetében nem mutatkozott meg, de egy olyan alap jött létre, amelyre lehet építkezni. Jól látszik az is, hogy a megyei közgyűlési listákra leadott voksok tekintetében a Momentum Mozgalom abszolút második erővé lépett elő, és míg májusban még a DK volt a Fidesz-KDNP mögött, addig mostanra ők visszaszorultak a 3. helyre. Valószínűleg ez nagyban köszönhető Molnár Dánielnek, aki a kampányban elhozta Bicskére a Momentum prominens politikusait, és személyével is népszerűsítette pártját. Ezt mindenképp sikerként könyvelheti el, hiszen egy országosan legutóbb 10%-ot szerzett párttal városában 25% körüli eredményt tudott elérni. Ez előrevetíti, hogy ha továbbra is a kezében tudja tartani a közélet tematizálásának fegyverét, akkor izgalmas évek elé néz a város. Remélem, lesz elég akarata végigvinni a politikai generációváltás folyamatát, erre ugyanis szüksége lenne a városnak.

A város megválasztott képviselőinek és polgármesterének pedig ezúton kívánok eredményes és sikeres munkát a következő 5 évre, remélem, hogy minden intézkedésük a város érdekében, annak fejlődését szem előtt tartva kerül meghozatalra!

 

Pintér Patrik 

A Budapesi Corvinus Egyetem politológus hallgatója 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása