A címben Tymothy Snyder: A zsarnokságról - Húsz lecke a huszadik századból című kötetének mottója áll.

Részben a ráismerés örömét jelenti saját meglátásaimra a kötet szövege, de oly szabatosan és okosan áll előttem, mely megfogalmazásnak jómagam a közelébe sem érhettem még ezzel kapcsolatban. (Ezért jó olvasni.)   

Súlyos téma, de felfrissülést hoz  Mintha véletlenül meghallgatnánk egy tanár számunkra nem kötelező keddi dupla előadását, aztán úgy döntünk, hogy kedden rendszeresen bejárunk egy "duplára". Mert nekünk ez kell. Mi más kell, ha ez nem? (Ezt a könyvet - biztos ami ziher -  átfutom megint.)  Vagy amikor egy társaságban megismerünk valakit, hallgatod a vitában az érveit és később beszélgetni, barátkozni kezdesz vele.
A New York Times recenziója nagyjából ezt a hasonlatót használja: mint egy orvosi diagnózis - olvasd figyelmesen és fedezd el, azonosítsd a tüneteket.
A 21. Század Kiadó 2017-es kiadása.
A 171 oldalas kis kötet magyar kiadásnak a szakértője Unger Anna politológus, aki Bicskén él. A fiatal tudós  az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa.
A címlapon a kiadvány sikeréről ez áll apró bejegyzésként: The New Times No 1

Egy-egy fejezet 5-6 kis oldal. Örökérvényű tanulmányrészletek, publicisztikák, erre a gondolkodó sajtóműfajra emlékeztetnek. De rengeteg ténnyel, amiből sokat lehet tanulni.  Az is nagyon jó, hogy új a hang és megközelítéseivel kiemelkedik az itthon megszokott ismert tónusból.  

A fejezetcím és a bekezdésnyi lead vagy felvezető egy oldalra tördelve. Ezek olyan érdekesek a közélet és történelem iránt érdeklődőknek, hogy emiatt aztán nem tudom nem elolvasni a fejezetet is. Az egy kicsit zavar, hogy felszólító módban, tegezve, szóval "plakátmodorban" van  ez a rész, viszont a lényege kárpótol, szavam nem lehet. Nem baj, hogy tegez. Csak ez  a plakátos kommunikáció. Hatni hat. Csak nem komálom.  

A 3-ban azt írja: Óvakodj a pártállamtól. Példát hoz még z USA-ból is, a jelen példái is sorakoznak az egész világról, hiszen ez a mű a jelen tüneteire reflektál. Megszületése nagyon nem oktalan és nem véletlen.

A múlt században demokráciák sora roppant össze és vált fasiszta, náci illetve kommunista diktatúrává. Győzzük kihordani az örökség terhét. Ezeket hajdan mindig olyan pártvezér irányította, aki azt állította, hogy a népe érdekeit képviseli és a népe hangján szól. Megvédi a népet a világméretű külső fenyegetésekkel szemben valamint a tények rovására a mítoszokat részesítette előnyben - írja a fülszöveg. 
Mi nem vagyunk bölcsebbek az elődeinknél. A mi előnyünk csupán annyi, hogy ismer(het)jük a múltban történteket. Erre építve állhatunk szemben a zsarnokság fenyegetésével.
A szerző szerint most érkezett el erre a megfelelő pillanat.
Más. Unger Anna nemrégiben publikálta egy (klasszikus) lengyel író írását, pontosabban részleteket, amik roppant tanulságosak. A szerzőtől a Rakéta Regénytár (RA-RE) sorozatban megjelent A császár című műve emlékezetes - számomra a 80-as évek közepéről. 

A politológus egyhelyütt Spiró György telitalálatát idezi, amin az olvasó, aki még nem ismerte, lehet, hogy  fájdalmasan felnevet és egyetértően bólogat és azt mondja, ez az ami itt aztán különösen igaz: 

Akkor változik meg a rendszer, amikor mások kezdenek el hazudni, mint akiket megszoktunk. (Spiró)  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása