Szabó-Bisztricz Anett katasztrófavédelmi szóvivőtől elgondolkodtató adatokat kaptam a hazai lakástüzekről. Megkérdeztem a Székesfehérváron dolgozó tűzoltó századost és Polgár Viktor elnököt (Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság), megkaphatnám-e az országos adatok mellé a Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság munkáját jellemző számokat 2021-ből? Az önkéntes szolgálatokon alapuló bicskei szervezet tevékenységének jelentőségét kétszer aláhúzó adatokat azért közlöm, hogy ezzel is hangsúlyozzam a nagy múltú önkéntes, bicskei szervezet munkájának jelentőségét.
Az egyesülethez továbbra is  tudnak csatlakozni bicskei lakosok, keressenek minket - mondta Polgár Viktor. 
A posztot természetesen Bicskével kezdem, majd következnek a megyei, országos viszonyokat mutató közlemény sorai. A bicskei önkéntes tűzotók többet vonulnak, mint jó néhány hazai hivatásos egység.
Munkátokat köszönjük! Vigyázzatok Magatokra!
A Bicskei Önkormányzati Tűzoltóság első negyedéves statisztikája:
Eseménytípus szerint
  Eseménytípus 2021 01 hó 2021 02 hó 2021 03 hó
Mennyiség Mennyiség Mennyiség
1 Beavatkozást igénylő esemény - Tűzeset 10 7 17
2 Beavatkozást igénylő esemény - Műszaki mentés 11 24 7
3 Kiérkezés előtt felszámolt - Tűzeset 2 2 1
4 Kiérkezés előtt felszámolt - Műszaki mentés 1 1 1
5 Téves jelzés - Tűzeset 3 5 7
6 Téves jelzés - Műszaki mentés 1 2 0
Összesen: 28 41 33
1 TŰZJELZŐ / TÉVES - A SZER NEM HAGYTA EL A SZERTÁRAT 1 3 4
Összesen (KAP + PAJZS): 29 44 37

Összesen 102 alkalommal hagytuk el a laktanyát riasztás miatt 2021.03.31-ig, és 8 alkalommal még indulás előtt visszamondták az automata tűzjelzést.
Kicsit részletesebben a tevékenységek a következőképpen oszlottak meg: 
  • Ajtónyitás: 2 db.
  • Állatmentés: 3 db.
  • CO szivárgás: 2 db.
  • Égetés: 4 db.
  • Elektromos tűz: 2 db.
  • Épület tűz: 10 db.
  • Épületkár: 2 db.
  • EÜ segítségnyújtás: 3 db.
  • Fakidőlés / viharkár: 11 db.
  • Jármű tűz: 7 db.
  • Kéménytűz: 7 db.
  • Közlekedési baleset: 20 db.
  • Téves jelzés: 10 db.
  • Téves jelzés (tűzjelző): 8 db.
  • Vegetációtűz: 9 db.
  • Vegyi anyag baleset: 1 db.
  • Vízeltávolítás: 1 db.
+ hozzá 8 db. tűzjelző, amikor szer nem hagyta el a szertárat.

Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados szóvivő, a Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében rögzíti: "Idén az első negyedévben összesen 2250 lakástűz volt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy átlagosan 41 percenként kigyulladt egy otthon. Közülük több tragikus kimenetelű volt, minden másnap meghalt valaki a tűz vagy füst miatt.

A lakástüzekben országosan összesen 24 ezer négyzetméternyi terület égett le, ami olyan, mintha 270 panellakás teljesen kiégett volna. A legtöbb lakástűz csak egy-két négyzetméteren pusztított, de naponta két-három otthon teljesen megsemmisült. Fejér megyében idén 93 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat.

A sok lakástűz oka, hogy az év első három hónapjában a hűvös idő és a járvány miatt sokkal többet tartózkodtak folyamatosan otthon. Többet fűtöttünk, főztünk és világítottunk, sőt még a szabadidőnk jelentős részét is otthon töltöttük. Sokan párhuzamosan több dolgot csinálnak egyszerre, több műszaki cikk egyszerre működik. Sok helyen a régi elektromos vezetékek nem bírják el a megnövekedett terhelést, amelyet a több berendezés együttes használata okoz. Gyakori, hogy a cigarettát vagy valamilyen nyílt lángot figyelmetlenül magára hagyták, vagy éppen az elavult fűtési rendszer vezetett a tűzhöz. A leggyakrabban a konyhában, a hálóban és a nappaliban keletkezett tűz.

Ahogyan a tavasz beköszöntött, elkezdődtek a kerti és mezőgazdasági munkák. Az első negyedévben összesen 130 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat a megyében.

A nagyobb lakástüzeket egy kis odafigyeléssel és egy füstérzékelővel meg lehet előzni. Néhány ezer forint, mégis életeket és milliós értékeket menthet meg, ha a mennyezetre felszerelünk egy ilyen készüléket.

A szabadtéri tüzeknél is életet menthet, ha betartjuk az égetés szabályait. Külterületen tilos tarlót és egyéb növényi hulladékot égetni, a kertben pedig jelenleg csak ott szabad, ahol és amikor azt az önkormányzat rendeletben megengedi."

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása