Január 16-án a Bicskei Szó egy posztjában pályázati lehetőséget ajánlott a képviselők figyelmébe az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében. 

Eszünkbe sem jut egy pillanatra sem, hogy az önkormányzat választott vezetői hírünk hatására léptek volna, dehogy. Lényeg, hogy pályáztak e január 23-án megtartott ülés dokumentációja szerint.

A pályázati siker véleményem szerint garantált, hiszen politikai értelemben (is) súlyos gond a visszataszító szemétbányává változtatott bicskei határ, mely probléma - például a Bicskei Szó  olvasóinak köszönhetően - nem söpörhető be a kis piros szőnyeg alá.   

Az illegális hulladéklerakó helyszínek  egyszeri vagy többszöri megszüntetése természetesen nem teljes megoldás. Részmegoldás. Pályázati pénzből is csak részmegoldás. Javaslatainkat már sokszor közreadtuk.  Vissza kell hozni az egykori piaci cég hulladék átvételi lehetőségét a mai önkormányzati cégnél - de sürgősen, stb. 

A pályázatban helyrajzi számok  szerint úgy tűnik, hogy két területen, a Pócalján és a budai úton gyűjtenek majd pályázatból, aminek eredményhirdetése aktuális lehet, de még nincs róla információ az önkormányzat oldalán.

A Pócalja NATURA 2000 voltára hivatkoznak, a budai úton vagy közelében, az ún. kerékpárúton pedig borút lesz.       

A vállalt megvalósítási idő kettő hónap. Az illegális hulladéklerakás nem két hónapos probléma és nem nem szűnik meg két hónapon belül. Éppen ezért szükséges a mielőbbi komplex intézkedés-csomaggal való fellépés az önkormányzat felelős vezetői részéről.   

 

A járőrök Bicskén, a Kisfaludy utcában ellenőriztek 2019. április 18-án délelőtt egy férfit. Megállapították, hogy a Székesfehérvári Törvényszék körözését rendelte el. A rendőrök a 42 éves helyi lakost elfogták és a Bicskei Rendőrkapitányságra előállították.                             FM RFK Kommunikáciiós Szolálat

Ez az a hely a Pócalján, ahol a TeSzedd! egyik első, a Bicskei Szó által is közölt képe készült. Anyuka, mellette két lány, a másik édesanya valószínűleg fotózott. Mellettük a rengeteg fekete zsák, amibe az itt lévő hulladékot együtt összeszedték. A terület akkor tiszta volt mögöttük, mint egy rendes udvarrész.

szemet45_2.jpg

 

Eltelt pár hét és ugyanezen a helyszínen készít képet olvasónk. Kísérői sorai: 

Ez az a hely, ahol egy bicskei anyuka(?) még a hivatalos TeSzedd előtt már elkezdte összezsákolni a szemetet, mostanra pedig már így néz ki. Pócalja.

"A távolban a három jó barát: az azbeszt, az autógumi, és a képcsöves monitor."

A legszomorúbb, hogy a Bicskei Szó és olvasói nincsenek meglepődve. Akkor lepődtünk volna meg, ha az ellenkezője valósul meg és megszűnik az illegális hulladéklerakás.   

Ez pedig e blog nem először elhangzó felsorolása:

Operatív testületi, bizottsági munkát a köztisztaságért;

hulladék átvétel visszaállítását a Csákvári úton, egyben alapos és folyamatos hirdetését;

kamerákat a kritikus területekre;

erős  közterület-felügyelet létrehozását;

a mezőőrség megerősítését;

koordinációt a rendőrséggel és a polgárőrséggel; 

büntetést.     A félreértés ne essék: ismert, hogy a Zöld Bicskének, a GESZ-nek, a rendőrségnek, a polgárőrségnek, a mezőőröknek és a tűzoltóknak eddig is elég munkája keletkezett a szabálytalan hulladékkezelés miatt, beleértve azt is, amikor egyes helyeken elégetik a szemetet, amiben rengeteg a műanyag.  

 

ia

ÖSSZEFOGÁSRA HÍVUNK MINDENKIT!

szilda.jpg

Április 14-én meghalt egy fiatal piliscsabai édesapa, Rossel Szilda férje, Gergely. Négy gyermekük van, a legkisebb fél éves.
Az édesanya rendkívül erős asszony. Szeretne vállalkozni, pénzt keresni, önmaga megteremteni a család egzisztenciáját. A mostani időszak azonban nagyon nehéz nekik, így amíg erőre kap, addig anyagi támogatásra lesz szüksége!
Kérünk tehát Mindenkit, aki bármilyen összeggel támogatni tudja Szildát és négy gyermekét, hogy az alábbi bankszámlaszámra utalja át az összeget, amivel segíteni tud. A számlaszám Szilda hivatalos nevén, Rossel Ildikó néven és a Magnet Banknál van.
Köszönjük az ő nevében is a segítségüket!
Számlaszám: 16200254-10072415(-00000000)

Egy bicskei jótékonysági rendezvény résztvevői már segíteni próbáltak a bajban többek között Szildáéknak is, felsorakozhatunk melléjük magunk is.  

szilda2.jpg

Az ötödik és a hatodik dűlő közötti szakaszról érdekes képek hozzáadásával  írta minden idők primer forrása, a Tanya Csenöl: "Valami történik az 5-6-os dűlő között és az általunk susnyásnak nevezett szakaszon. Állítólag út épül."  A képen a következők lehetnek: égbolt, hegy, növény, túra/szabadtéri és természet

 

Köves út lesz értesülésünk szerint. A határidő április 30., ezért is nagy a pörgés.  Az egész a zártkerti infrastrukturális fejlesztési pályázat megnyerésével vált lehetővé. A maradék útszakasz egy másik projekt keretében olyan aszfalt burkolatot kap, mint az I. dűlő.

Zártkerti Program a Földművelésügyi Minisztérium a zártkerti besorolású földrészletek mezőgazdasági hasznosítását segítő, infrastrukturális hátterét biztosító fejlesztések támogatását célzó pályázata. 

A pályázatok támogatására 2.000.000.000 forint állt rendelkezésre, projektenként maximálisan 10.000.000 forint értékben. 

688 támogatási kérelem érkezett be postai úton, ebben az önkormányzatok több mint 6,5 milliárd forint támogatási összeget jelöltek meg. A formai ellenőrzést és hiánypótlást követően végül 495 pályázatot fogadtak be és értékeltek a szakemberek. A Földművelésügyi Minisztérium döntése alapján az idén 198 nyertes önkormányzat tudja megvalósítani fejlesztési terveit. 

Szakmák éjszakája a Vajdában

Címkék: vajda

2019.04.17. 05:25

A DHKSE elnöke ezt a beszámolót küldte.  

57034751_834954756862653_5957190463562711040_n.jpg

Idén immár 19. alkalommal rendeztük meg a Bicske Kupa Nyílt Meghívásos Nemzetközi Harcművészeti Versenyt.
Az online nevezésnek hála, pontosan lehetett követni a nevezések számát.
Az adatbázis alapján végül 27 klub, 198 versenyzője, 6 versenyszámban, 120 divízióban nevezett. Idén is prominens vendégeket köszönthettünk a versenyen.
Dr Molnár Krisztián Fejér- Megyei Közgyűlés elnöke volt a Fővédnök.
Karacs Attila K-1 Európa liga győztes kempó mester, TEK oktató és Erdei Madár Zsolt a Magyar
Boksz Szövetség elnöke, többszörös amatőr, Magyar, Európa és Világbajnok, a WBO Szervezet
Profi Világbajnoka voltak a díszvendégek. Mondanom sem kell, mindenki közel akart hozzájuk
kerülni, ha másért nem egy fotó erejéig. Ők állták a sarat, s örömmel tettek eleget a felkéréseknek.

57262925_409497689886841_6539935607718674432_n.jpg


A megnyitó beszédek után az emléktárgyak átadása következett, s a verseny a technikai számokkal
kezdetét vette. Pörögtek az események s a technikai számok után, a megéhezett sportolókat egytálétel erejéig
látták vendégül. Következtek a küzdelmi számok, ahol a gi – földharc számmal indultak. Remek küzdelmek, tiszta,
sportszerű események történtek, amikre a felkészült bírói gárda felügyelt. Az állóharc küzdelmekbe a csikare kurabe, összetett szám következett. A csarnok szinte felrobbant a hangorkántól s izzott a levegő. Végül a light contact szám következett, ami szintén sikeresen lezajlott. Az eseményeket 4 fős foto csoport is megörökítette, helybe még egy mobil műtermet is felállítottak. Több tv kamerája is forgatott. A háttérben folyamatosan dolgozó mintegy 40 főnek köszönhetően zökkenőmentesen zajlott a Bicske Kupa. Az estébe nyúló esemény végén megszületett a csapatverseny eredmény is.

57306029_2354390298130560_1181482122297212928_n.jpg

Csapatverseny első 6 helyezettje:

DHKSE 77 pont

Concordia Dojo (Kismészáros SE) 64 pont

Kempo Felvidék Szlovákia 55 pont

Biatorbágyi Skorpió Harcművészeti Sportegyesület (BSHSE) 49 pont

Balogh Team SKE 48 pont

Ráckevei Kick-Boksz SE 42 pont

Boldogan kongattuk meg a gongot, hisz 5 év után ismét itthon tudhatjuk szeretett Trófeánkat!
Köszönjük a közületeknek, cégeknek és magánszemélyeknek a segítséget, ami nélkül versenyünk nem jöhetett volna létre.

Üdvözlettel: Metzger Antal
DHKSE elnök

Bicskén az 1-es főútvonal mellett fekvő budai út táborállási, galagonyási kapujában Behajtani tilos! Kivéve célforgalom Kivéve kerékpárral tábla áll néhány napja.     

57092852_10210721232626108_1266691778073853952_o.jpg

Tudjuk, hogy a területet, az ún. kerékpárút széleit folyamatosan illegális szemétlerakónak használják ismeretlenek.

Biztos információ még nincs, de több mint valószínű, hogy  azért kapott efféle védettséget a terület, mert a hatósági ellenőrzés így még megalapozottabb lehet. Egy kissé talán csökkenti a szemétokádók merészségét is.Ismert dolog ez egyébként a gyakorlatban, hasonló ügyek kezelése érdekében.   

Természetesen ez így önmagában kevés. Már kérték a Bicskei Szó író olvasói elégszer az intézkedéscsomagot Bicske területének köztisztasága érdekében. Lehet, hogy ez egy pici mozzanat, de jó jelnek tekinthető. Míg élünk, remélünk.   A tiltó táblát minden fontolva haladó bicskei helyénvalónak fogja tekinteni.  Jelentősége nincs a mindennapokban, viszont jó hasznát vehetik a szemétlerakók elleni fellépésben.    

Séta az uszodából, már sötét van. Egy fiatal ismerős végzett gyakorlatokat az erősítő pályán. Megyünk a sötétből az első fényig; (a nemlétező gyalogátkelő helyig; mintegy 10 éve várat magára. Érik. Aszalódik. Illesztődik. Lassan mossa, mint víz a követ.  Pontosan azért ennyire végiggondolt és átrágott feladat ez, mert felelős módon egy általános iskola és egy tanuszoda plusz egy forgalomtól kerítetlen játszótér  között kell lennie. Ezt jól meg kell ám gondolni.  Átkelő e forgalmas bicskei utcán? Ami bicskei utcák között a forgalom tekintetében fix dobogós helyezést nyerne. Végig kell gondolni. Fontolóra kell venni, latolgatni, mérlegelni, számításba venni minden körülményt  a zebra felfestéséhez. Ehhez idő kell.) 

A fiatal szerint a Bicske Szíve Parkban a remek edzőhely  mellé több okból is kellene egy vagy  kettő napelemes fényforrás. Ha elkészül, 1. megvilágítja a teljesen sötét fűzfa-sétány belső szakaszát is (mely fasor és fűvesítés jelentős részben lakossági összefogásból valósult meg, de még a játszótér is lakossági kezdeményezés volt.). 2. Fényt ad a pályának is, ahol a fiatalok a mobiljukkal világítanak. 3. A közfény csökkentené a balesetveszélyt is. 4. Növelné a terület közbiztonságát. 5. Csökkentené ismeretlen elkövetők  többször is megnyilvánuló "bátorságát" a dolog elleni erőszakra.  A rongálásra. Elég megkérdezni olyanokat, akik rendszeresen járnak ide, mi mindent műveltek már itt ismeretlenek. Élő fa kitörése hobbiból. Hulladékgyűjtők, padok rongálása.

Csak azt tudom mondani elköszönéskor: "Teljesen igazad van". Van egy terv a park beépítésére, hogy mikor lesz belőle valami, az nagy kérdés.


Meg aztán ha építünk valamit, lehet, hogy számíthatunk még arra a különös eshetőségre is, hogy nemcsak fényes nappal fogják használni. Nem? De.  

Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy vesztegel a személyvonat  Bicske alsó után Herceghalom felé a nyílt pályán. Tűzoltók a síneken, járművel érkeztek a töltés alá.  Vér szerencsére nem folyt - ezt előrebocsátjuk.    

E poszt megjelenése után érkezett egy hozzászólás: "A Vonatinfo alkalmazás térképén 74 perc késésig tudtam követni a vonat sorsát. 74 percen túl nem ment a késés számlálása,majd el is tűnt a vonat a térképről. 
Az utasoknak létrán kellett átmászniuk a lerobbant vonatból a mentesítőre." A férjnek a felesége és másfél éves kislánya volt ezen a vonaton.  

Több mint három órával ezelőtt megjelent egy közlemény a MÁVINFORM  részéről: 14:45-kor Bicske és Herceghalom között egy Oroszlányból a fővárosba tartó motorvonat áramszedője letörött, ezért ezen a szakaszon csak egy vágányon lehetséges a közlekedés. Az utasokat egy másik személyvonatra szállították át.

A Bicskei Önkormányzati Tűzoltóságon megerősítették: műszaki hiba elhárításában nyújtottak segítséget a vasúti közlekedés zavartalanságának biztosítása érdekében. Mint azt egy tűzoltó hozzászólásában írja: az átszállásban segítettek.  

Megkönnyebbülve ragadjuk meg az alkalmat, hogy az LGT klasszikus darabját, A síneken című opuszt ajánljuk a bicskei tűzoltóknak: 

Sztevanovity Dusán: 

A síneken 

 

Isteni jól gurul a világ,
s a kerekek a fülembe csattogják:
milyen jó nekem.
A kilók, a tonnák, a megatonnák
csak ontják benne az energiát
a síneken.

A nagy kérdés: a helyzetem,
hogy fut velem, vagy jön felém
a síneken.

A jól párnázott pullmanokon
a jobbak ülnek, mert így akarom,
ugye jól hiszem?
Sőt, még azt is lefogadom,
aki ott ül, nekem nem rokonom,
nem is volt ilyen!

A nagy kérdés a helyzetem,
hogy fut velem, vagy jön belém
a síneken

Mind ott vagyunk
mind itt vagyunk
mind ott vagyunk
mind itt vagyunk
mind ott vagyunk
a síneken

Mind itt vagyunk
mind ott vagyunk
mind itt vagyunk
mind ott vagyunk
mind itt vagyunk
a síneken

A nagy kérdés a helyzetem, 
de azt hiszem, hogy sínen vagyunk
a síneken

Mondjátok, van-e itt fék?
Vagy ez hülyeség, nem kell már?
-Nem kell?
Számít-e valamit még, ha a síneken ember áll?
-Mind itt vagyunk, mind itt vagyunk
Mondd meg, ha nagyon elég, én hogy szálljak ki majd?
-Miért?
Mondd meg, hogy tudod-e még, mire hajt?

Mind ott vagyunk
mind itt vagyunk
mind ott vagyunk
mind itt vagyunk
mind ott vagyunk
a síneken

Mind itt vagyunk
mind ott vagyunk
mind itt vagyunk
mind ott vagyunk
mind itt vagyunk
a síneken

A nagy kérdés: a helyzetem, 
de azt hiszem, hogy sínen vagyunk
a síneken.

Mondjátok, van-e itt fék?
Vagy ez hülyeség?

Engem sohase kérdeznek, 
akik hideg fejjel befűtenek
a síneken
A kilók, a tonnák, a megatonnák
a sínre tesznek: nincs tovább!
a síneken

S ha valahol hiányzik egy kerék, 
biztos magam is ott állnék
a síneken

A médiahír és háttere....

 

A bicskei vevőről.... 

2019. április 13-án rendezték meg a Bicske Kupa Nemzetközi Meghívásos Kempo versenyt, amin két versenyzővel képviseltettük kis teamünket, Bozori Imre és Kaszár Nándor léptek pástra.

bk_1.jpg

Imre 68 kg-ban úgynevezett Chikara kurabe versenyszámban versenyzett, amely a küzdelmeket 3 részre bontva méri fel a versenyző felkészültségét: álló küzdelem, dobás technikák és földharc. 3x1 perc küzdelmi idő.

bk3.jpg

Imre súlycsoportjában összesen 5 versenyző volt. Az első mérkőzésen erős versenyzővel került szembe, a székesfehérvári Profi Kempo Akadémia barna öves kemposával. Az álló küzdelmi részben látszott, hogy nem babra megy a játék. A másik versenyző a szabályok ellenére, mint ha ki akarta volna ütni Imrét, ami végett figyelmeztették is, azonban ez nem volt túl nagy hatással rá. A második menetben a dobás technikai rész nem tartott túl sokáig, mivel Imre az agresszívan támadó ellenfelét egy hatalmas csípő dobással belevágta a tatamiba, aminek hatalmas puffanására az egész csarnok hangos felhördüléssel reagált, az ellenfél telihátra esett, így ez a menet „ippon” értékű dobástechnika végett Imréé lett, majd folytatódott a földharc.

 

Itt is látszott azonnal a hatalmas tudásbéli különbség, először oldal kontrollba tartott ellenfelét, majd felült a mellkasára és egy fojtással - kopogtatással befejezte a küzdelmet.

Ezt követően tudtuk meg, hogy az ötödik fél feladta a küzdelmet, így maradtak négyen.

A második egyben döntő küzdelemre a DHKSE versenyzőjével szemben került sor, amelyben mind az álló, mind a dobás technikai részben Imre döntő fölénnyel hozta a meneteket, így mivel 3-ból 2 menetet nyert, a küzdelmet beszüntették, Bozori Imre arany érmet szerzett!

Kaszár Nándor élete első versenyén vett részt, amire gőzerővel készült! Nándiról tudni kell, hogy a küzdősportok iránt ugyan mindig is érdeklődött, de csak hobbi szinten foglalkozott leginkább ökölvívással, ami után éveket kihagyott, majd idén januárban csatlakozott kis csapatunkhoz. Nem egész 4 hónap alatt közel 10 kilót fogyott, hatalmas mentális és fizikai fejlődésen ment keresztül, minek következtében döntött úgy, hogy kipróbálja magát egy versenyen.

Erre tökéletesen alkalmas volt a Bicske Kupa, így beneveztünk. Nevezésünkben segített Metzger Antal mester, aki szívesen invitálta Nándit és Imit is csapatába, hogy részt vehessenek a versenyen, mivel a mi edzéseink nem klub szinten mennek. Segítségét ezúton is köszönjük!

Nándi Light Contact versenyszámban indult felnőtt 88 kg súlycsoportban, ez a küzdelem 1x2 perc ütés-rúgás küzdelem. Első körben 1 ellenfélről tudtunk, amiből a végére 3 lett, összevonták a súlycsoportokat.

Nem is a küzdelmek száma, hanem az egész napos várakozás, ami megterheli a versenyzőt. Nándi 19 óra után lépett pástra először egy brazil jiu-jitsu alapokkal rendelkező versenyzővel nézett szembe. Nándi első versenye ellenőre hatalmas elánnal, ellentmondást nem tűrve, az edzői utasításokat betartva simán hozta a küzdelmet így beküzdötte magát a döntőbe.

A döntő küzdelemben az előző harcos klub-társával került szembe. Már látszott az ellenfél előző harcában, hogy erős, határozott és nagy ütésekkel operálva sikerült győznie, így erre építve taktikánkat Nándi ügyesen kerülte el ütéseit és rúgásait, illetve szinte az összeset blokkolta, így hozta a pontokat, azonban az ellenfél folyamatos nagy erejű technikái miatt 3 alkalommal figyelmeztették, majd mivel a figyelmeztetések nem értek célt, leléptették – beszűntették a küzdelmet. Kaszár Nándor aranyérmet szerzett Light Contact küzdelemben.

Nagyon büszke vagyok mindkét barátomra, sporttársamra, hatalmas munka áll minden siker mögött, amit ők is  munkájuk mellett végeznek, hiszen mindketten hivatásos rendőrök Bicske településen, mindketten körzeti megbízottak.

Kitartásukat és teljesítményüket példaként lehet állítani minden fiatal sportoló elé, illetve büszke lehet rá a település és a rendőrség, hogy ilyen emberek képviselik.

Köszönetünket szeretnénk nyilvánítani a Bicskei Rendőrkapitányság vezetőjének Dr. Balázs Sándor r. alezredes úrnak, hogy töretlenül biztosítja számunkra edzéseink helyszínét és fejleszti felszereléseinket. Köszönjük a támogatást Klinger József úrnak, aki továbbra is a versenyzők mögött áll és segít bennünket.

T.B.

Győrben, a Diákolimpia országos döntőjében “A” (profi) kategóriában a bicskei Németh Lili 50 m és 100 m háton is 8. helyezést ért el. Minden elismerésünk.  

Mert mibennünk zeng az ének címmel tavaszköszöntőt tartott a Csillagszemű Táncegyüttes a Hagyományok Házában.

hagyomanyok1.jpg

Az április 14-én az együttes bicskei, egri, virányosi tagozatai és a gyermelyi általános iskolások léptek fel. Láthattunk többek között mezőségi, hevesi játékokat, lakodalmast, zempléni, széki, sárközi, kalotaszegi táncokat.

hagyomanyok2.jpg

A műsort egy fergeteges szatmári össztánc zárta. Csodás délután volt. Köszönet ezért a Csillagszemű pedagógusoknak, Mayer Orsolyának, Panyik Henriettnek és Tímár Gergőnek, s természetesen a gyerekeknek.

hagyomanyok3.jpg

 

Madarász Katalin

Bicskei Csillagszeműek  

 

 

A Minek az a sok szerető című dalt Kodály Zoltán gyűjtötte Csabdin 1922-ben! Hangtérképen Bicske és Csabdi.  Évszázaddal ezelőtt énekelték e dalokat őseink. Meg is lehet hallgatni néhányat, mert az MTA BTK Zenetudományi Intézet  archívumát a HUNGARICANA vitte szenzációs térképre, új adatbázisba. 

 Csabdiról ismerős családnevek is szerepelnek az adatlapokon, de sok részre még nem jutottam el.   

Bicskén a Lóra csikós lóra című dallal kezdődik a felsorolás a Magyar Tudományos Akadémia munkájának köszönhetően. 

A címben idézett részlet  a Száll a madár száll az erdőszélen / Bicske [Fejér], 1968.09.17 felvett kesergő-merengő hangvételű népdal szövegéből való, amit meg is lehet hallgatni. 

A térképet egyszerűbb volt használom, mint a keresőt. Amikor az Index alapján rátaláltam a hírre, a Bicskét és Csabdit jelző pontokra kattintottam először, de láttam, hogy Csákvár, Várgesztes és több közeli község is szerepel az MTA BTK Zenetudományi Intézet  archívumában. Mert valójában arra vezet minket a térkép, helység választásunk után.   

A Minek az a sok szeretőnek sajnos nincs meg a hangfelvétele 1922-ből. Ahogy Csabdiról sajnos egyiknek sem látom a hamgfelvétét. Talán mert majdnem 100 éve gyűjtötték valódi kincstárosaink. De a kotta mindenhol megvan. az alap. Minden dal adatlapján jelölik, hogy kottához tartozik-e hangfelvétel. 

A bicskei bázist érdemes lenne az MTA intézeti kutatóinak együttműködésével elérhetővé tenni online, és kiadvány formájában is. A bicskei gyűjteménynek vagy az arra utaló linknek ott a helye az önkormányzat felületein is. 

Egyszer a híres népzenész azt mondta, hogy a hagyományt nem őrizni kell, mert nem rab.

Nem is ápolni kell, mert nem beteg.

Megélni lehet a hagyományt, megismerni, megszeretni, részben saját döntés, elhatározás alapján.  

 

 

ia 

 

 

 

Lilla Budapest közelében él, a festői szépségű Csabdiban. Volt szerencsénk már hallani muzsikáját az életben is. Családi, társasági, közösségi rendezvényeket, ünnepségeket tehet művészete gazdagabbá. Segítsük őt abban, hogy híre minél több méltóságteljesebb, valódi zenét szerető emberhez eljusson.     Ezt írja a felvétel alatt:  

"Szia! Megtisztelő, hogy érdeklődsz a zeném iránt, köszönöm. Hadd mutatkozzak be röviden! 8 éves korom óta csellózom. Ennek már 24 éve..... A diploma megszerzése után vonósnégyesek vezetőjeként és csellistájaként jártam körbe a világot. Szerencsés vagyok, olyan különleges helyeken léphettem fel, mint az Északi sarkkör, vagy éppen Francia Polinézia. Több neves cégnek dolgoztam, mint pl. a Celebrity, vagy a Saga Cruises. Az utóbbi időben nem csak klasszikus zenét játszom, hanem utat nyitottam a könnyűzene felé is, így hozva létre egy populáris és egyben elegáns hangzásvilágot. Két éve hazaköltöztem Magyarországra és egy Budapest melletti kis faluban élek. Ha tetszik a zeném, keress meg bátran a budapestlilla@gmail.com e-mail címen. Várom jelentkezésed,

Üdv, Lilla

Végezetül egy poszt a zene jótékony hatásairól.

 

A járőrök Bicskén, a Kisfaludy utcában igazoltattak 2019. április 11-én reggel egy 19 éves óbaroki lakost, akinek a Bicskei Rendőrkapitányság csalás vétség elkövetése miatt a körözését rendelte el. A rendőrök a férfit elfogták, a rendőrkapitányságra előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki, melynek során elismerte a bűncselekmény elkövetését - írja az FM RFK Kommunikációs Szolgálat közleménye. 

Egy olvasó levelében azt kérdezte, vajon sittet fogadott-e annak idején a korábbi hulladékkezelő cég Bicskén? Azért kíváncsi erre, mert a Pócalja, a budait út és a bicskei határ más illegális lerakóinak minimum fele ma is építési törmelékkel van tele.  

Saját tapasztalat, hogy a háztartási mennyiségű sittet is befogadta a Saub. annak idején. Nem volt könnyű a konténerbe pakolni a telepen a zsákokat az utánfutóról. 
Természetesen a sitt is kezelhető szelektíven, újrahasznosítva. De előtte érdemes tisztázni a sitt fogalmát tartalmi szempontból. Az önkormányzat felületein ezt rendszeresen napirenden kell tartani, hogy tudjuk.
Korábban ez égetett kerámia (tégla, cserép), beton, kő, vályog, fa, vas, esetleg gipsz származék volt a sitt, az építési törmelék. Ma pedig egy felújítás, egy bontás - habosított polisztirolt, üvegszövetet és minden egyéb vegyi anyagot ont magából, ami tehát messze nem azonos kategória a kezelés, hasznosítás tekintetében.
Hulladékot (nem kérdés, hogy milyet) ma is csak engedélyek birtokában lehet szállítani, kezelni.
Ja, hogy az engedéllyel rendelkező szervezet drága, mert költségei vannak és azt a végfelhasználó nem szívesen fizeti ki?

Kár, hogy mi nem szavazhatunk saját fizetésünk emeléséről... Az lenne ám az igazi rezsicsökkentés. 

Egy februári, nyilvános, helyi tv által is felvett, a weben közreadott önkormányzati képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve van ezen a linken.

Ennek 20. oldalán egy képviselő azt kérdezi a velem szemben indított pert vesztő bicskei önkormányzat polgármesterétől (amit egy cikkemben magam is feszegettem már): vajon ki fizette ki nekem, a pernyertesnek, a másodfokú jogerős ítélet alapján járó 105 ezer forintos perköltséget?

Közpénzből fizették? Bicske vagyonából való? Vagy az engem bíróságra citáló nem túl okos polgármesteri döntés következtében Pálffy Károly vállalta a felelősséget és saját zsebből fizetett az elvesztett per után?
Ha nem is pontosan így, de lényegében ezt kérdezte februárban, testületi ülésen egy képviselő is Pálffy Károlytól. Ez van a jegyzőkönyv 20. oldalán.

Arra, hogy ki állta a perköltséget először a polgármester nem válaszol. Úgy vélem, próbálja kerülni a válaszadást a kényes kérdésre... A képviselői kérdésre adott kitérő válasz szerintem szánalmas magyarázkodás a közpénz felesleges kidobása a fényes polgármesteri iroda ablakán című történetben. Valamint a bíróság terhelése.

Itt elismétlem azt a tényt, hogy Pálffy Károly oly szaporán szaladt a bíróságra, mintha utasították volna rá, ahelyett, hogy előtte egyeztetni próbált volna velem egy mediációs levélben vagy egy kóbor sms-ben. Erre sem volt képes a nemzeti együttműködésben.  

Majd azt a valótlanságot állította a februári testületi ülésen - elmondta a helyi  nyilvánosság előtt, állítólagos felelős vezetőként, hogy én nem nyertem és a pernyertes voltom híre részemről a Bicskei Szó olvasóinak a félrevezetése.

Szerinte az önkormányzat nyert. Szerinte én hamisan tüntetem fel a jogerős bírói döntést. Szerinte  "Az nem igaz, hogy elvesztették volna a pert." Nem tudom, hogy ezt ki mesélte be neki.  

Amennyiben Pálffy Károly nyereségként élte meg, hogy Bicske Város Önkormányzata vezetőjeként utaltathatott  bankszámlámra a város vagyonából 105 ezer forintot mint pervesztes - hát akkor lelke rajta. 

Bevallom, nagyon szeretném, ha a város által alkalmazott jogtudók egy szíves és részletes szakmai beszélgetésben segítenének értelmezni Pálffy Károlynak a pernyertesség-pervesztesség fogalmát.

Annyit magam is tehetek az ügyért, hogy a forrást is linkelve behozok ide valamit, olvasgasson az elöljáró:  

"A PERNYERTESSÉG ÉS A PERVESZTESSÉGA (...) perköltség tárgyában hozott döntés a pernyertességgel és a pervesztességgel van összefüggésben.  (...). A törvény más rendelkezéseivel összhangban a felperest akkor lehet pernyertesnek tekinteni, ha a bíróság a kereseti kérelmének helyt adott, és az alperest a keresetben foglaltaknak megfelelően marasztalta. Az alperes pernyertességéről akkor beszélhetünk, ha a bíróság a felperes keresetét elutasítja.

Két ügy miatt támadtak. Az egyikben egy helyreigazítást egy nem szándékosan kialakult tévedésem miatt becsülettel közzétettem, ami most is elérhető blogomon, pedig az ítélet csak 90 napos időtartamot kért. A lényeg azonban az, hogy az önkormányzati keresettel ellentétben a Törvényszékek bírói tanácsa szerint egyáltalán nem sértettem meg az önkormányzat személyiségi jogait, hírnevét, semmit. Mert ők ezzel támadtak. Extrém magas összeget, 1 millió forintot és annak éves kamatait követelték tőlem kártérítésként, ezt a követelésüket utasították el a bírák és tartották teljesen alaptalannak a Tisztelt Törvényszékek Székesfehérvárott és Győrött meghozott ítéletükben egyaránt.

Ahogy Pálffy Károly polgármester köntörfalaz, mellébeszél, kertel, ködösít és maszatol - ez szerintem is egészen elképesztő szellemi igénytelenség  egy közszolgálati jogviszonyt betöltő személy részéről.  

Ebben a posztban benne van, hogy pontosan mit is mondott, hogyan is döntött a bíróság. Ez még mindig elérhető itt, a Társaság a Szabadságjogokért honlapján. 

Esetleg belinkelhetném az első és másodfokú ítéletet és kiemelném, hogy a másodfokú ítélet is az én javamra döntött és állapított meg perköltséget jogerős ítéletében.  
Jogi alapismeret: perköltséget a pervesztes fizeti a pernyertesnek. Kivételek lehetnek. De az eljárás esetünkben nem igényelt kivételességet semmiféle mozzanatban. Az elsőfokú ítélet még csak helyreigazítást sem írt elő az egyik témában.  

Csak és kizárólag abban az esetben érkezhetett meg hozzám az önkormányzat által utalt összeg, ha a bíróság engem, a beperelt alperest  tartott pernyertesnek, az önkormányzatot pedig pervesztesnek. Mert mint mondtam, a vesztes fizet a nyertesnek. Sajnos vagy nem sajnos, de így van. Nem bonyolult. 

Pernyertes alpereseként sem a követelt milliós kártérítést, sem a perköltséget nem nekem kellett fizetnem. Az önkormányzat fizetett pervesztes felperesként.  Elutasított, velem szemben támasztott magas követelésük miatt lett a perköltség is viszonylag magas, amit meg kellett nekem fizetniük. Ha jól tudom, minél többet követel a felperes, annál többet fizet, ha veszít. Ez azért van így, hogy kétszer is gondolják meg, mennyit követelnek a bírósághoz fordulók.   Egyfajta visszatartó erő ez. Fék.  

A 105 ezer forint perköltség fele részét mellékesen azonnal továbbítottam a TASZ-nak, mert ügyemben 1 milliót és annak éves kamatát követelte tőlem lakóhelyem önkormányzata; a TASZ teljesen ingyen és sikerrel képviselt engem is, mint minden olyan ügyfelet, akinek ügye ezen igazságért harcoló  civil szervezet profiljába tartozó. 

(Erről a polgármesteri halandzsáról tudtam már februárban is. De egészen elfoglalt más, még a jegyzőkönyvet sem néztem meg. Aztán el is felejtettem az egészet. Néhány napja egy olvasónk elküldte nekem azzal a jegyzőkönyv linkjét, hogy a 20. oldalát olvassam el és ne hagyjam szó nélkül. Mert hallgatás beleegyezés. Ez a véleményem. 10-én este Az ügy - avagy Normális Eljárás - című szatirikus drámát két részben nézem meg a Katonában. Hozzak jegyeket a perindítónak?!)     

  

Izing Antal 

 

 

 

Kaptam egy olvasói levelet abban a városban, ahol turisztikáért felelős miniszterelnöki biztos is van. De hulladékudvar nincs. A kerékpárútnak is mondott szakaszok kedvelt lerakók.  Tessely Zoltán figyelmébe ajánljuk, hogy az első lépést talán ezen a területen kell megtenni.

"Szia! Ezt már régen mondani szeretem volna neked, hogy a sok ledobált szemétre az lenne a megoldás, hogy a bicskei lakosok ingyen vihessék a hulladékot egy évben x alkalommal a szeméttelepre. Vagy ha szeméttelepre rakának ki több konténert, amibe bárki ingyen be dobhatja a szemetét, akkor szerintem ezt többen részesítenék előnyben mint az árokba hajítást vagy az eltüzelésüket a kertben vagy a kályhában. Véleményed?"

nagya9.jpg

Archív felvétel, korábban szintén egy olvasónk készítette a bejáratott bicskei, illegális lerakóhelyen  

Szia. Szerintem a hulladékudvar kialakítása kötelező egy szeméttel ennyire teledobált vidéken, ahol turisztikai fejlesztésről papolnak. Az jó, hogy végre a fejükhöz kaptak és bűncselekmény lesz a hulladéklerakás. De ez önmagában kevés.  
Te is tudod, a legközelebbi hulladékudvar Tatabányán működik.   Nem piskóta egy hulladékudvar kialakítása, mert komoly feltételei vannak. Meg aztán azt üzemeltetni is kell (nem úgy, mint a bicskei szelektív szigeteket), vagyis jelentős költsége van.
A bölcsek tanácsának ott a városházán ezt a költséget kell végre összevetni a környezeti károk, a takarítás, esetlegesen a turisztikai-idegenforgalmi károkozás összegével, plusz a vonatkozó pozitív és negatív PR költségekkel.
Természetesen a hulladékudvarba sem lehet minden hulladékot leadni, ahogy oda, a mostani telepre se lehet bevinni mindent, amiről Te írsz. Például a veszélyes hulladék gyűjtéséhez, kezeléséhez, szállításához sokkal szigorúbb engedélyek kellenek, ami a ZB-nek nincs meg. Vagyis ezek gyűjtésére marad az a kevés hivatalos gyűjtés, ami most is él. Pedig benne van a nevében, hogy a veszélyes hulladék veszélyes.  

Úgy vélem, hogyha van egy saját hulladékos cég a városban, akkor az önkormány adhat neki olyan feladatot, hogy bizony mutassa ki a költségeket. Persze nem úgy, mint az üveggyűjtő pontokat. Mert az is van ám a városban! Három helyen is állítólag. Csak éppen nem tesznek oda konténert, mert az már költség lenne, sőt, ha az emberek még használnák is, akkor, jaj, akkor még többe kerül, őrület.

Úgy vélem, a városi fenntartású cég nincs könnyű helyzetben alapfeladatainak ellátása tekintetében sem. Inkább nem mondom el saját tapasztalatom, majd ha összefutunk.

De a fenntartó, az önkormányzat hozzáállásáról annyit érdemes tudni, hogy egyes információk és vélemények szerint az utolsó szelektív szigetet állítólag úgy szüntették meg Bicskén, hogy a szelektív szabad kapacitás biztosítása a Zöld Bicske Kft. szerződéses kötelezettsége volt (lett volna, ha teljesíti).

A lakosság által nem rendeltetésszerűen a szelektív gyűjtőkonténerek mellé rakott egyéb hulladék kezelése, elszállítása heti két alkalommal a BGSZ kötelezettsége volt. Vélemények szerint a két önkormányzati cég ezt végül nem teljesítette...

Így folyamatos problémát jelentett, végül inkább sikeresen megszüntette az önkormányzat a szelektív gyűjtést Közép-Európa közepén. Azóta országosan is könyékig vagyunk a turisztikai pozíciók osztásában.

A közkedvelt bicskei lerakóhelyen, tiltó táblán mindenütt meg kellene hirdetni remélhetőleg megvalósuló bicskei hulladékudvar elérhetőségét. Biztonsági kamerák szükségesek a bejáratott lerakóhelyeken. Ha a tábla hatására 20 közül 3 viszi a megfelelő helyre, már elértek valamit. Hulladékudvar, átvevőhely márpedig kell Bicskére.
Bicske bölcseinek a mi képviseletünkben ki kellene dolgozniuk a Bicskei Hulladékudvar létrehozásának lehetőségét, de mindenekelőtt a saját zöld céggel kellene egyeztetni arról, hogy már meglévő feladatainak maradéktalan ellátása érdekében mire van szüksége. Például ahhoz, hogy a további feladatok ellátása lehetővé váljék. 

A csúúúnya multi cég idején volt a bicskeiek részére évente ingyenes lerakási lehetőség a szeméttelepen. Kivitted, bedobtad a konténerbe, (Ez nem mindig volt ennyire egyszerű), de adminisztráltak és kész.
A multit kivásárolták, az önkormány cége pedig megszüntette ezt a lehetőséget...
De akkor még itt volt a szemétlerakó is, és nem akkora volt a lerakás költsége, mint manapság.
Lett helyette mértéktelen mennyiségű elhagyott hulladék. 

 

ia 

Fonogram díjas a Ruby Harlem

Címkék: zene csabdi

2019.04.08. 05:38

Tudta? - A világ legcsinosabb jazz harsonása családjával Csabdin él     címmel jelent meg lapunk legelső írása Varga Nóra zenészről több mint két éve. Csapatával, a Ruby Harlemmel mindeközben Fonogram díjasok lettek. Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele címet kapta elismerésként a RUBY HARLEM - Forró / Aludj...aludj / Legyen úgy ahogy nem volt még / Megbocsátanék (Tom-Tom Records). A Fonogram díj részleteiről itt tessék szíves böngészni.

ruby_harlem_fonogram.jpg

Vörös Zoltán felvételén a Galagonyás szőlőhegyet is megnézhetjük a magasból.  A filmnek egy baja van: még egy fél óráig néztem volna.    Köszönjük! 

Április 3-án délelőtt egy anyagi kárral járó közúti közlekedési balesethez kértek rendőri segítséget - tájékoztatta a Bicskei Szót az FM RFK Kommunikációs Szolgálata. Bicskén, a Hősök tere és a József Attila utca kereszteződésében egy Opel típusú kistehergépjármű és egy BMW típusú személygépjármű ütközött össze. A baleset következtében személyi sérülés nem történt.

Ezt egy bicskei autós küldte mms-ben április 3-án 17 órakor. Bicske és Háromrózsa között készültek a képek. Felháborodott volt, mert most történt meg a nagy összeszedés, erre gátlástalanul lerak valaki az út szélére egy konténernyi hulladékot azzal, hogy úgy is elviszik. Szerinte is erős hatósági fellépés, megelőző intézkedések, hulladékudvarok létrehozása szükséges, mert míg a turisztika fejlesztéséről beszélünk, ne legyen ez az útjainkon.  Mert olyan ez, mint a körömlakkal pirosra festett körmök, alatta meg a piszok fekete sávja. Szerinte a házaktól történő hulladék bérelszállítást szigorú engedélyekhez, ellenőrzéshez kell kötni. Tudatni kell az emberekkel, hogy ne bízzák akárkire az ő hulladékukat. Mert pl. nem odakerül, ahová ők szerették volna. A turisztikai fejlesztés legelső lépése kellene legyen a rendtétel.     A polgárőrök már kerestek benne nyomokat, ahogy az egy megosztásból kiderült. 

                                                         3rozsa.jpg

 

 

3rozsa2.jpg

 

 

3rozsa3.jpg

 

 

 

3rozsa4.jpg

A Bicske Szívben Parkban történt nádas leégésével kapcsolatban kérdeztük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitámyság Kommunikációs Szolgálatát.   Csepely Balázs r. szds. (FMRFK, Kommunikációs Szolgálat) összefoglalója.  

eganadas.jpg

 

"A Bicskei Rendőrkapitányság 2019. február 28-án a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 371. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés a) pontja szerint minősülő kisebb kárt okozó rongálás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

 A büntetőeljárást, a nyomozati cselekményeket követően a nyomozó hatóság 2019. március 19-én a Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC törvény 398. § (1) bekezdés d) pontja alapján megszüntette, mivel az elkövető büntethetőségét, illetve a cselekmény büntetendőségét kizáró ok (gyermekkor) került megállapításra."