csabdi_koncert.jpg

A legszebb idei advent vasárnap este igézetes szépségéről pontosan lehet tudni, hogy miben hordozta a titkát.

Az úgy volt, hogy egy kandalló, hintaszék és könyvespolc valamint párnák és nagy ablakok környezetében két zenész próbált, már sötét volt odakinn december másodikán, minden redőny talpig leengedve. 

A zenészekkel szemben lehetett ülni majdnem egyedül egy nagy fotelben. Fuvola és cselló összjátéka volt, e 15 percnél nem hosszabb próbán röviden felnevettek, itt az arcuk, amikor lendülettel lapoztak a kottatartó felé nyúlva és egyikük még belejegyzett, vélhetően figyelmeztetést önmagának.

A zenészek, a tanárok  többször "megbeszéltek" zenéléssel valamit, majdnem szavak nélkül. Próbálta követni a velük szemben lévő a történéseket  és megint sajnálta, hogy nem tanult zenét.     

Ezt követően a fuvolista és a csellista - Csabdiban - a Kultúrház színpadán játszottak a közönségnek angolszász karácsonyi dallamokat. Ha a "tüneményesek voltak" kifejezést eredeti jelentésében értjük, hát akkor ők azok voltak. Két hét után visszanézve egy pillanat volt, egy lassúbb szempillantás, egy szép tünemény  az a szűk óra, amihez a most felhasznált melléknév minden szinonimája passzol. 

A koncert és a tanárnők eredeti célja mintha az volt, hogy a klasszikus zene világa a könnyebben befogadható művekkel találjon utat a lelkekhez, akiket nyitottá és zeneszeretővé tehet ez az élmény is.  A kamarakoncert jó közönsége, mintha vissza is tapsolta volna őket, mondhatni nem engedtük le a zeneművészeinket a színpadról csak úgy...  

 

Ketten életüket vesztették egy balesetben az 1-es főúton. 

1214_bicske_halalos_baleset001_1.jpg

1214_bicske_halalos_baleset002_1.jpg

Összeütközött két személygépkocsi december 14-én, pénteken kora reggel az 1-es főúton, Bicske térségében. Az egyik autó az árokba csapódott és a tetejére borult. A másik jármű az úton keresztbe fordulva állt meg. A balesetben mindkét gépkocsi vezetője életét vesztette, az elhunytakat a bicskei önkormányzati tűzoltók hidraulikus mentőszerszámokkal szabadították ki a roncsok közül, és áramtalanították a járműveket.

Fotó: Bicskei Önkormányzati TűzoltóságSzabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy
Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő

Az információ szülők révén jutott el hozzánk. Elmondták, hogy megértik a műszaki problémát, tudják, hogy mindent megtesznek az elhárítás érdekében, de a tájékoztatást hiányolták. 

Bárányos József, a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatója elmondta:

- Kettő nappal ezelőtt történt a meghibásodás. A 15 cm-es szigeteléssel és szigetelt nyílászárókkal rendelkező épület tantermeiben mobil fűtőegységekkel biztosítjuk a minimum 22 Celsius fokot Reggel négy órakor a portás minden teremben bekapcsolja a fűtést, a termeket esetenként reggel hét előtt magam is végigjárom, hogy minden rendben van-e. Vasárnap is fűteni fogunk a rendelkezésünkre álló eszközök segítségével a temperáló fűtés érdekében.

Szülői értekezletet nem hívtunk össze, de minden tanulónak, minden osztályközösségnek  elmondták kollégáim, hogy mire számíthatnak, mire készüljenek a napokban. A jövő hét valamely napjától reményeim szerint működni fog a központi fűtést. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy az önkormányzatunk minden eszközével segítené munkánkat, ha ezt kérné bármelyik szükséghelyzetbe kerülő bicskei iskola.      

Két ember szorgalmasan söpröget egy ház előtt a forgalmas úton. Nagyjából a könyvtárnál.  Autójuk hátulja nyitva. Mi történt? Mi szóródott ki? Sima seprűjük van, megkérdezem őket, kell-e egy keményebb szálú "istállósöprű". Nem kell, viszi ez a faforgácsot jól, de van-e egy kis homok? Mert azt nem hoztak, csak forgácsot. Az nekem  nincs, de fahamum van egy vödörrel, az jó lesz? 

Jobb mint a homok - mondja. Motorolaj folyt ki. A forgáccsal itatták fel, azt lapátolták zsákba és vitték el. A feleség autózott erre, amikor a mögötte közlekedők jelezték neki, hogy folyik az olaj a járműből. Megállt és eljöttek érte. De észlelték, hogy ahol parkolt, ott több folyt ki, ráadásul átjáró is az a terület, amit gyalogosok is használnak előszeretettel. Ezért ez az ember és a fia, voltak olyan tisztességesek és lelkiismeretesek, hogy miután hazahúzták a hibás kocsit, visszajöttek ide utat takarítani! Azt mondják, miközben döntöm a vödörből a lapátra, hogy a fehér hamu azért is jobb lesz, mert legalább látják a gyalogosok, hogy itt figyelni kell. Meg is lett köszönve. 

(Nem tudom, ki volt ez az ember, de mintha apámat láttam volna. Ő is ugyanezt tette volna. Álltam volna mellette készenlétben a lapáttal. Volna.)    

 

 

   

    

Két gépjármű frontálisan ütközött az 1-es számú főúton - adta hírül az FM RFK Kommunikációs Szolgálata. 

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2018. december 14-én 5 óra 30 perc körüli időben az 1-es számú főút 29-es kilométerszelvényében, Bicske külterületén, ahol eddig tisztázatlan körülmények között két személygépkocsi frontálisan ütközött. A balesetben a két járművezető személy olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életüket veszítették.

Az érintett útszakaszt a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták. A rendőrök a forgalmat a párhuzamos mellékútra terelik.

Kérjük a gépkocsivezetők fokozott figyelmét és türelmét!

Vérlázító az az indokolás, hogy az emberek azért akarnak többet túlórázni, mert többet akarnak keresni.
Ezt meg lehet úgy is oldani, hogy rendes bért kapnak a dolgozók, pl. nyugat-európait, és már nem is okoz problémát a túlóra adminisztratív kezelése.
Ja, hogy ezzel nem lesz versenyképes az ország.
Ezért lenne/lett volna fontos az oktatás, hogy ne a bedolgozó ipart fejlesszük az országban, ahol sok-sok túlórával lehet csak normálisan keresni.
Ez a munkaalapú társadalom?! OV szerint.

Szerintem ez nem az. A munkaalapú társadalomban becsülete van a munkának és a munkájukat megfelelően  végzőknek. 

Tényleg azt gondolja bárki, hogy fognak a túlóráért fizetni?
3 éves időszakban kell elszámolni a munkaidő egyenleget.
Amikor van megrendelés, lesz túlóra, amikor nincs vagy kevesebb a megrendelés, akkor kevesebb lesz a munkaidő, így az egyenleg kijöhet napi 8 órára, vagyis nem kell többet fizetni.

Amikor a fénykép készült ma dél körül, jött egy barát a parókia felől. Aki fotózott, így szólt:

- Ez is megvan, még sincs este.

Mire az arra járó nevetve:

- És nem a kétfarkúak építették. 

Bicske főterén hosszú évekig szeméttároló, esőbeálló és pad nélkül működött a megállópár. Sokaknak eszébe jutottak a Kétfarkúak gerillamegállói.  A valódi peronra azért nem kerülhetett az építmény, mert ha ránézünk arra járva, láthatjuk, hogy nem fért volna el. A buszok beállását és kifordulását akadályozta volna a teteje. Ha pedig a tetőszélességből  levettek volna, akkor bever az eső vagyis valami azt súgja, hogy ezt ott fenn a peronon nem lett volna értelme megépíteni, plusz aki átmegy a főtéren és a Gimi felé fordul, legalább nem egy buszmegállót lát, hanem az iskolát.   

okortort.jpg

November 24-én rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszéke által középiskolások számára kiírt, az ókori Egyiptom történetének, művészetének ismeretét igénylő V. Alföldy Géza országos verseny döntőjét.

dontesunk_a_jovonk_eredmenyhirdetes_utan_kozepen_a_gyoztes_vajdas_csapat.JPG

Nyolc középiskolai csapat jutott így el Szegedre, köztük a Székesfehérvári SZC Vajda János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szakgimnazistákból álló csapata, amely izgalmas versenyzés során maga mögé utasította a hét, különböző gimnáziumokból bejutott csapatot, s megnyerte a rangos
versenyt. Az elismeréseket Dr. Draskóczyné Dr. Székely Melinda tanszékvezető adta át a csapat tagjainak, ők: Farkas Alexandra, Gyökeres Viktória, Pádár Rita, Szántó Alexa, Vigyikán Víta. A felkészítő tanárok Vigyikánné Horák Andrea és Vigyikán Attila voltak.

owlypia_on-line_angol_verseny_vajdas_tanuloi_1.jpg

December 3-án hirdették ki a regionális, két fordulós idegen nyelvi verseny eredményeit. Itt a vajdás diákok közül angol nyelvből A2 szinten Vigyikán Vita és Korecz Dorina a 2. helyen végeztek, B1 szinten Szántó Alexa és Pádár Rita az 1. helyen, B2 szinten Fehér Kinga és Filotás Dominika az 1., Vigyikán Vince és Tamás Lilla a 2. helyezést érték el.
A nemzetközi OWLYPIA on-line felsőfokú angol nyelvtudást igénylő versenyen Korecz Dorina és Pálfi Kíra bronz fokozatot értek el, Vigyikán Vince pedig arany fokozatot szerzett.
Az angol nyelvi versenyekre a felkészítés Vilinovszki Irén tanárnő munkáját dicséri.

November 30-án Székesfehérváron rendezték meg a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által középiskolások számára meghirdetett Döntésünk a jövőnk! prevenciós verseny megyei döntőjét. A 25 döntőbe jutott középiskolás csapat közül a László Zsófia, Nagy Lívia, Pálfi Kíra összeállítású vajdás csapat – nagy izgalmak után – megnyerte a versenyt, a Döme Vanessza, Novák Georgina, Zaji Zsófia összeállítású másik vajdás csapat pedig 7. helyezést ért el. A felkészítő tanár Vigyikánné Horák Andrea volt.
Minden eredményes versenyzőnek és felkészítőiknek gratulálunk

A világ a kempóra figyel

Címkék: sport dhkse kempó

2018.12.05. 23:42

dinamik_harcmuveszeti_kozhasznu_sportegyesulet_eredmenyei_a_kempo_vilagbajnoksagon.jpg

Péntek hajnali fél hét. A Dinamik Harcművészeti Közhasznú Sportegyesület aznapi delegációja elindul az United World Sport Kempo Federation (UWSKF) szervezet égisze alatt hazánkban megrendezésre kerülő Kempo Világbajnokságra.

a_dhkse_versenyzoi_piros_bela_edzo_es_metzger_antal_elnok.jpg

Megérkeztünk a budakalászi Sportcsarnokba, ahol már lázasan folytak a munkák. Az első nap a 12 éves korúak versenye volt, de mi az idősebbeket is vittük, hadd szokják a verseny hangulatát,helyszínét. Adategyeztetés, papírmunka, ismételt mérlegelés és immár hivatalosan is résztvevői vagyunk a versenynek. Bámulatos és ünnepi volt a megnyitó, ahol a megjelent 10 ország képviselete és az IKF Szervezet Elnöke Amato Zaharia. Az UWSKF Szervezet nevében Papp Valér elnök úr köszöntötte a megjelenteket. Elindultak a technikai számok, azon belül is a formagyakorlatok. Baka Tas embert maga mögé utasítva lett harmadik helyezett, s hozta meg az első érmünket. Benkő Balázs erős mezőnyben kezdett, s mindössze egy tizeddel maradt le a középdöntősöktől a formagyakorlatban. Majd ahogy az idősebb és magasabb szintű divíziók lettek behívva, úgy növekedtek helyezéseink és érmeink száma. Jurasek Balázs tavaly, fegyveres formagyakorlatban világbajnok volt. Idén
új gyakorlattal lepte meg a bírókat, s ismét világbajnok lett! A nap végére fáradtan estünk be a gépjárműveinkbe, s siettünk haza, mert a következő napon ismét nehéz nap várt ránk. 
  A második nap is korai kelést hozott, hisz 9 órakor már kezdődtek a versenyszámok.  A technikai számok szép sikereket hoztak. Kormos Kata rögtön két ezüstéremmel lett gazdagabb. Baljer Regina Luca, pedig megszerezte aznapi első aranyérmünket.  Jól szerepeltek versenyzőink, s kezdetét vették a küzdelmi versenyszámok. Aznapra 640 versenyző, 1100 nevezéssel indult, így sejthető volt, hogy hosszú napnak nézünk elébe.
22 óra 10 perckor Katát hívták a pástra. Az addigra már ernyedt kis „kempókák” utolsó tartalékaikat kezdték el felélni. Kata pazar Point Sparing küzdelmeivel haladt a döntőbe. A portugál lánytól az utolsó másodpercben kapott találattal búcsúztunk a világbajnoki aranytól, de a második helyezés is őrületes  siker és boldogság volt. A harmadik nap a felnőtteké volt. Itt Jász Kristóf rumble sparing küzdelme hozott egy 2. helyezést.
Minden versenyzőnk rendkívül jól szerepelt a versenyen ki több tapasztalattal ki pedig több éremmel lett gazdagabb. A DHKSE csapata ismét megmutatta, hogy nemzetközi szinten is rendkívüli eredményeket tud elérni.

Írta. Farkas Zoltán.
Fotó: Makai László

A zártkörű rendezvény meghatározást egyéb okok miatt kénytelenek használni. Senki ne értse félre, mindenkit szeretettel várnak.  

sutivasar.jpg

Itt aztán minden tudnivaló 

Megtartották az idei év Pannonia Junior Academy évzáróját, valamint a Bajnokok Gáláját Alcsútdobozon. A  válogatottak megkapták az idei évben elért válogatottsági számuk elismerését igazoló okiratot a Magyar Golf Szövetségtől. Földházi-Nagy Petra felvételt nyert Magyarország legnívósabb , és legjobb eredményeket felmutató golf akadémiájára ,  a Pannonia Junior Academy-re, ahol nővére, Zsófi, már akadémista volt az idei évben is.

Kedves Szerkesztő!
Először is köszönöm cikküket, melyben - a Bicskei Szóban - három gyermekünk fellépéséről beszámoltak az Óbudai Társaskörből.

Hogy nem érdemtelenek a méltatásra, azt azóta az országos Zathureczky versenyen bizonyította a hegedűs gyermek (Dávid), az oroszlányi (KEM) megyei vonósversenyen a legifjabb, a csellós Gábor, s Áron (zongorista) Nagydíjáról pedig az alábbi cikk is beszámol:
http://www.dunakanyarregio.hu/index_article.php?cikk=8990&fbclid=IwAR05AvaN-dRxP6jjnATMw_8pUC8kOAaqmc9LBtDcdM4qqSyQ7i8o0K0GnZI
A versenyeken az utolsó videók készültek:
https://www.youtube.com/channel/UCjn8iFnRe5Bszt9FVaOgjRg
Köszönöm, ha idejét áldozza a fiúkra!
Vida Csaba
édesapa

Forrás

jojjetek_ref.jpg

Egy 15 éves fiatalkorú ráckeresztúri lakost lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként a bicskei nyomozók 2018. november 28-án este - olvasható az FM RFK közleményében. A nyomozás adatai szerint a fiatal 2018. november 26-án kora délután egy bicskei bevásárlóközpontból egy hordozható hangszóró készüléket, valamint 2018. október 25-én délelőtt egy ugyancsak bicskei áruházból édességet tulajdonított el. A fiatalkorú fiú gyanúsítotti kihallgatása során elismerte felelősségét.

Nem is olyan régen idézte a Bicskei Szó  Vida József életrajzát a Wikipédiáról.   

hvg_vida_jozsef.jpg

Másképpen, más szemmel nézzük mi jó páran ezt az RTL filmet, és nem a walesi hercegnő miatt, hanem mert saját életünk, sorsunk, múltunk része is, mert dolgozhattunk a Nagyatádi Átmeneti Szálláson és a bicskei menekülttáborban is. 

A családjával Bicskén élő Horváth Lajos, a nagyatádi, később a bicskei tábor vezetője őszintén és közvetlenül beszél a délszláv háború idején végzett munkáról. Jó hallani a nagyon szép somogyi városka vezetőit arról, hogy büszkék Nagyatád  akkori helytállására. Ők az emlékezés szerint nem azt keresték, hogyan ne, hanem azt, hogyan segítsenek segíteni. Az 1990-es évek elején az egykori Jugoszlávia hat tagköztársaságában erősödő nemzetállami törekvések a háború poklát, a pusztítást hozták. 

A Menekültügyi és Migrációs Hivatal Nagyatádi Átmeneti Szállásának létrehozásában és működtetésében számos bicskei befogadó állomáson dolgozó tevékenykedett,  különböző munkaterületeken.      

 

Parkoló és árok épül

Címkék: parkolás

2018.11.28. 22:55

A Momentum egy bicskei étterem különtermében tartott volna közéleti fórumot. Az eseményen a korrupciót feltáró jelentéseiről (lásd Bicske, Csabdi úti kampány "tápszergyár" különös esete) ismert Dr. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő az EU Ügyészséghez való csatlakozás érdekében gyűjtött volna támogató aláírásokat.

Mint az az országos hírekből ismert, a bicskei közéleti fórumot a rendőri eljárás lehetetlenítette el.
A Bicskei Szó a Társaság a Szabadságjogokért állásfoglalását kérte. Mielőtt belemennénk a részletekbe: aki aláírásával kívánja támogatni az EU Ügyészséghez való csatlakozást, november 28-án szerdán 17 órakor keresse fel a Bocskai utca főutcai torkolatával szemben elhelyezkedő parkolót.

Dr. Döbrentey Dániel, jogász, politológus, a TASZ jogi munkatársa:
"Véleményem szerint a rendőrség jogszerűtlenül járt el.
Az étterem, ahol az eseményt tartották volna, magánterület. A gyülekezési törvény szerint magánterületen is lehet gyűlést tartani: a gyűlés pedig nem más, mint legalább két fő részvételével zajló, közügyben történő, nyilvános véleménynyilvánítás céljából történő nyilvános véleménynyilvánítás. Érdemes ezt elemenként megnézni: az ügyben egyértelmű volt, hogy magánterületről van szól, az is, hogy az esemény témája közügy (pártrendezvény, aláírásgyűjtés), hogy legalább két fő részvételével zajlik majd, és az is, hogy nyilvános, mert bárki szabadon csatlakozhatott, éppen ez volt a célja. Ha az ember a barátaival egyikük lakásán politizál, vagy két ismerős a buszmegállóban politikáról beszélget, akkor az nem gyűlés, mert nem nyilvános az "esemény". Itt viszont nem erről beszélünk, mert a nyilvános jelleg is adott lett volna.

A gyülekezési törvény szerint közterületnek nem minősülő helyszínen csak az ingatlan tulajdonosának és használójának hozzájárulásával szervezhető gyűlés. Azonban egy magánterületen (itt az étteremben) tartandó gyűlést be sem kell jelenteni a rendőrségnek - ilyen esetben elegendő az, ha a tulajdonos, használó beleegyezik abba, hogy az adott helyszínen megrendezzék az eseményt. Ennek írásbeli igazolását azonban a rendőrség nem kérheti, erre a törvény nem jogosítja fel. Mivel a gyűlést magánterületen tartották volna, a rendőrség jogalap nélkül kérte az írásbeli beleegyezést, hiszen bejelentést sem kellett volna tenni. A rendőrség akkor járt volna el megfelelően, ha jelzi, hogy a magánterületen tartott gyűlésre nem terjed ki a hatásköre."

A Momentum közleménye szerint Molnár Dániel aktivistájuk aláírásgyűjtéshez bejelentést tett a kapitányságon november 20-án, de az aktivista arról is beszélt a rendőrségen, hogy a pultozással egyidejűleg "a Momentum bicskei szervezete rendezvényt is szervez a város egyik éttermének különtermében. Ekkor a rendőrök közölték az aktivistával, hogy a rendezvény is bejelentés köteles."
A Gyülekezési törvény szerint csak abban az esetben bejelentésköteles, ha közterületen tartják:

A "törvény 10.§„(8) értelmében közterület a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, és amelyet mindenki korlátozás nélkül igénybe vehet, ideértve a közterületnek közútként vagy térként szolgáló részét is.”
"A rendőrség azonban továbbra is ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy az aktivista a tulajdonos írásbeli engedélyével sétáljon be a rendőr-kapitányságra, és úgy jelentse be az eseményt."

Intézkedés helyeződött kilátásba akár lakossági bejelentésre, akár ha arra járnak.  

Kíváncsi lettem volna, ha más párt rendezvénye ez, akkor is ekkora-e a hatóság dokumentációs igénye? Szóba kerülhetett-e volna bármilyen rendőri intézkedés? A választ tudjuk.

A Bicskei Szó az FM RFK Kommunikációs Szolgálatához is elküldte ezt a cikket, hogy állásfoglalásukat eljuttathassák nekünk.  

A rendőrség válasza: "A rendelkezésre álló adataink alapján a Momentum Mozgalom helyi szervezete 2018. november 23-án közterületen tartott rendezvényt Bicskén. A rendőrség tiltó vagy korlátozó határozatot nem hozott, a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

A Bicskei Rendőrkapitányság nem kötötte rendőrségi engedélyhez a magánterületre szervezett rendezvény megtartását."


Azonban a Bicskei Szó cikkében a 28-án történő eseménnyel kapcsolatban kérdezett, de egy 23-án tartott piactéri aláírásgyűjtésre  történik válaszadás. 28-i rendezvény bejelentésével kapcsolatban merül fel a probléma, amikor aláírást is gyűjtenek közterületen és fórumot is tartanának az étteremben. Ezzel kapcsolatban megint kérdeztem, ezúttal már telefonon. A hivatalos válasz szerint a Bicskei Rendőrkapitányság itt is a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el. "A Bicskei Rendőrkapitányság nem kötötte rendőrségi engedélyhez a magánterületre szervezett rendezvény megtartását."

Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért jogi munkatársa így reagált a hatósági válaszra:

"A rendőrség válaszában megkerüli a valódi problémát: az igaz, hogy nem tiltották meg a gyűlést, hiszen erről határozatot kellett volna hozniuk. A megtiltásra - amellett, hogy nem merült fel olyan körülmény, ami miatt erre szükség lett volna - végül azért sem kerülhetett sor, mert a helyszínt biztosító éttermes visszavonta a hozzájárulást, ezáltal az egyébként nem bejelentés-köteles rendezvény elmaradt. Azt pedig, hogy rendőrségi engedélyhez kötötték volna a rendezvény megtartását, senki nem állította: magam is azt mondom, hogy a tulajdonos írásos engedélyét kérték jogszerűtlenül. A jogkorlátozás tehát közvetett, nem rendőrségi engedély kérése vagy közvetlen tiltás az alapja."

 Nem a szervező hibázott, aki nyíltan, törvénytisztelő módon a közterületi gyűjtés bejelentése mellett azt is elmondta: az étteremben rendezvény lesz. Miért kellett volna ezt eltitkolnia? 
A Bicskei Szó a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezettől kért véleményt.
"A Társaság a Szabadságjogokért 1994-ben Budapesten alakult jogvédő és jogfejlesztő non-profit szervezet. Államhatalmi szervektől és pártoktól függetlenül működik, pénzügyi forrásait nagyrészt alapítványok biztosítják, tevékenységét nagy tekintélyű tanácsadók segítik.
A Társaság a Szabadságjogokért fő célkitűzése, hogy az Alkotmányban és a nemzetközi egyezményekben deklarált alapvető jogok és jogelvek érvényesüljenek Magyarországon. Tevékenységünket olyan jogterületekre összpontosítjuk, ahol gyakoriak a jogsértések, és az áldozatok különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak."

 

 

ia

 

 

Olvasónk jelenti: Bicske Gimnáziumnál elkezdték ma a betont bontani. Egy szakemberrel beszélgettem, aki felvilágosított: miszerint a buszmegállót fogják kibővíteni. A tervek szerint fedett lesz. A jövő hét elején zsaluzási munkák lesznek és várhatóan el is készül a hétvégére.
buszmeg_gimi.jpg
Sokat kellett erre várni. Az egészen igénytelen módon az üres és szeméttároló nélküli buszöblöt és párját nemzeti szalag átvágásával adták át annak idején. Aztán kikönyörögtünk olvasóinkkal egy-egy szemetest.  Sokszor érkezett vélemény arról, hogy se pad, se féltető, csak a csikktenger. Ez is megvan, még sincs este - mondhatnánk. Pontosabban hamarosan. Hivatalos felületen a  világon semmi hír róla. A Vajda területét is igénybe veszik. Ez biztos nem baj, hiszen a közlekedésre az iskolának is szüksége van és a megállóban diákok is tudnak beszélgetni. De hogy ez bérlemény lesz, vagy területi tulajdonváltás - nem ismert a hivatalos oldalakról, még csak egy látványtervet sem tettek fel a település részéről.     Mintha nem tartozna ránk.
Láttam magam is a munkaterületet. A meglévő buszmegálló peronja igen keskeny.  Ott szerintem sehogy nem nem férne el az esőbeálló és idétlenül is nézne ki, jó magasra emelve. Nagyon közel lenne a buszhoz, aminek kell a hely a ki- és beálláshoz is.
A gimnázium ingatlana, a telek és az épület is  a bicskei önkormányzat tulajdona. Nem tudom, hogy pontosan ki a vagyonkezelő, de nem az önkormányzat, az biztos. És a vagyonkezelő nyilván hozzájárult a beálló kialakításához a gimi területén. 
Valószínűleg az önkormányzat az építtető, ahogy a Kossuth tér is a bicskei önkormányzat tulajdona.
A választott demokraták figyelmébe: ránk tartozik, erről (is) kötelező lett volna részletes tájékoztatást kiadni.  
 
A lábazathoz, amin dolgoznak: azon már jó pár diák üldögélt, jó pár cipő be lett kötve, és igen sok bicskei kisgyereknek volt programja, hogy kézen fogva végig lett sétáltatva az egyre növekvő nagy magasságban.  
gimiko.jpg   

IMG 0744

A bicskei rendőrség gyakorlatilag betiltotta a Momentum párt egyik rendezvényét. A párt közleménye szerint az egyik aktivistájuk egy aláírásgyűjtéshez bejelentést tett a kapitányságon november 20-án, de közben a rendőrség egy másik eseményt is kontrollálni szeretett volna.

Az aktivista arról is beszélt a rendőrségen, hogy a pultozással egyidejűleg "a Momentum bicskei szervezete rendezvényt is szervez a város egyik éttermének különtermében. Ekkor a rendőrök közölték az aktivistával, hogy a rendezvény is bejelentés köteles."

Csakhogy a Gyülekezési törvény, írja a Momentum,  csak abban az esetben bejelentésköteles, ha közterületen tartják:

A "törvény 10.§„(8) értelmében közterület a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván, és amelyet mindenki korlátozás nélkül igénybe vehet, ideértve a közterületnek közútként vagy térként szolgáló részét is.”

Szerintük a rendőrségnek hatáskör hiányában egyszerűen nem áll jogában elbírálni azt, hogy valaki politikai rendezvényt csinál magánterületen.

"A rendőrség azonban továbbra is ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy az aktivista a tulajdonos írásbeli engedélyével sétáljon be a rendőrkapitányságra, és úgy jelentse be az eseményt." ellenkező esetben azzal fenyegették a momentumost, hogy fel fogják oszlatni a rendezvényt és szervezők ellen szabálysértési eljárást fognak kezdeményezni.

A SZERVEZŐK MEGOSZTOTTÁK EZT AZ ÉTTEREM TULAJDONOSÁVAL, AKI MINDEZEK HATÁSÁRA VISSZAVONTA HOZZÁJÁRULÁSÁT AHHOZ, HOGY A RENDEZVÉNYT AZ ÉTTEREMÉNEK KÜLÖNTERMÉBEN TARTSÁK MEG.

Ezzel kapcsolatban a párt azt írta, hogy "gyülekezési jogaik gyakorlásában korlátozták akkor, amikor plusz kötelezettségeket várt el a rendőrség a rendezvénnyel kapcsolatban. A rendőrség ezen tette alkalmas lehetett arra, hogy megfélemlítse a étterem tulajdonost és a párt aktivistáit és ellehetetlenítse a helyi közügyek demokratikus megvitatását."

Hadházy Ákos is felszólalt volna ezen a zártkörű rendezvényen.

Kérdéseinkre a Fejér megyei rendőrség küldött válaszlevelet, de a magánterületre tervezett rendezvény rendőrségi engedélyhez kötésérre vonatkozó kérdésünkre nem válaszoltak, csupán azt közölték, hogy a Momentum november 23-án közterületen tartott rendezvényt.

Azt írja a germán eredetű keresztnevének jelentése szerint "vadkan erejű jó barát" (ezért mer ő annyit erdőt járni, én meg vele?), hogy nézd már, mit találtam. Ez a híd az lehet, amit a mai Szent László utcából gyalogúton és az 1-es főútvonal alatt nagyon okosan megépített régi gyalog-aluljárón át lehet megközelíteni vagy az első dűlőből a tó mellett haladva, ha már a másodikból lejöttél a Szélesen vagyis a Szélesborozdán? 

hid_szt_laszlo.jpg

De mondom, éppen úgy viszonyul a híd a templomhoz, mint az életben. Hajója ugyanúgy áll, mondjuk a másik torony is látszódhatna.  És még szerepel is a kép címén, hogy a bicskei. Ez így elég széleskörű egybeesés. Nagyon köszi. A másik bicskei kép is kézenfekvő helyszín lehet, de ez most nekem nem ugrik be. Rég jártam a partot, akkor sem olyan sokat. Az alkotó közel 200 éve született.... Sok víz lefolyt azóta itt a Duna felé. Lassú víz pedig partot mos,ezt éppen mostanában hallottam megint. Vagyis jól megváltoztathatott mindent.  

Hamar megjönnek a válaszok, tippek az olvasóktól a Bicskei táj című mű helyszínét illetően. Szívem szerint egykori  kedvenc helyem, a régi vasúti híd  közelébe tippelném, ami majdnem a mai Jókai Mórról elnevezett utca végétől tekintve jobbra fekszik.Vagy még kijjebb a mai új híd felé. Az épületre oly szívesen ráfognám, hogy a pálinkafőző. Vagy a malom az öreg malom az Öregtószeg elején, de ezt nem merem. Nem tudom. Jól bejárt mosóhely lehet.         

Ezek az alkotók nem akármilyen nevek.Már akiknek társaságában Molnár József szerepel.   Mednyánszky? Molnár C.? Kokas? Ismeretlen magyar festő? (Mert utóbbi  is lehet ám bárki :) Kész. 

Ennek a Bicskei tájnak a kikiáltási ára is meghökkentő számomra: 3,8 millióról indult 2016-ban. Nem tudom, most kinél lehet. Lehet, hogy nem is vitték el. De ha rátekintünk a képre és a művész életművére, máris választ kaphatunk a kikiáltási árra.  

 

ia 

patak.jpg    

103. TÉTEL
MOLNÁR JÓZSEF (1821-1899) - Bicskei táj
Festmények
188x126 cm, olaj, vászon
jel. j. l. Molnár J.
Reprodukálva: 
Turcsányi Erzsébet: Molnár József 
A Budapesti Kir. Magyar Pázmány Péter Tudományegyetem Művészettörténeti és Keresztényrégészeti Intézetének Dolgozatai 
Budapest, 1938.
148. o., 238. tétel
Kikiáltási ár: 3.800.000 Ft

    

Biztos szakmai alapokon a bicskei vízilabda. Lassan tíz éve tart az Oázis Sport Club edzéseket Bicskén. A városi uszodában minden nap két órán keresztül több tucat gyerek száll vízbe, hogy Szabó Gábor és a nemrégiben csatlakozott Kaposnyák Attila edző segítségével sajátítsák el a vízilabdázás fortélyait. Szerdán csütörtökön és pénteken az edzők mellett a legújabb gyerekek úszását Vakán Gyula úszóedző javítja.

csapatkep_vi_2_oazis.jpg

Az Oázis Sport Club révfülöpi edzőtáborán bicskeiek is részt vettek  

Jelenleg negyvennél több fiú jár edzésre, egy-egy nap a medencében 20-26 gyerek úszik és labdázik.
A gyerekek jelentős része az egyesületi busszal érkezik, amely minden nap felveszi őket
Herceghalmon, Mányon és Zsámbékon, majd edzés után vissza is viszi őket a három településre. Az
egyesület mindezt a vízilabda sportot segítő TAO támogatás segítségével teheti meg, amely az Oázis
Sport Club bicskei életét is biztosabb alapokra helyezi.
A srácokat úszástudásuk és ügyességük szerint osztják általában három részre, a legügyesebbekkel a
többszörös magyar bajnok és egykori válogatott Szabó Gábor foglalkozik, aki évtizedes edzőmunkáját
nemcsak Bicskén kamatoztatja de az Oázis SC ifjúsági és OB2-es csapatát is irányítja a Margitszigeten.
A kisebbeket Váradi Ákos távoztával Kaposnyák Attila edzi, aki napi két órában tart először bő egy
órás úszást és stílusedzést, majd taposógyakorlatokat, illetve labdatechnikát. A hét közepétől Vakán
Gyula pedig a legkisebbeket oktatja a szép úszásra.
A bicskei vízilabdának híre ment a környéken, így szerencsére egyre több a jelentkező. A legjobb
vízilabdások azonban már kisebb korban úszással kezdenek, így az egyesület két óvodából is szállítja
Gyula bácsihoz a gyerekeket busszal, hogy aztán, aki kedvet érez rá becsatlakozhasson a későbbi
edzésekbe már iskolásként. Az Oázis Sc edzései rengeteg nagy családban élő gyerek jár. Szerencsére a
szülők és a gyerekek is felismerték, hogy a fiúknak szükségük van a sportra, egy jó közegre, ahol
hasonló érdeklődésű gyerekekkel barátkozhatnak.
Bicskén kiemelkedő tehetségek is nevelkednek és nevelkedtek. Ki kell emelni Somogyi Tamást, aki az
első bicskei években még Ábrahám István irányítása mellett tanult meg rendesen úszni és kezdett el
vízilabdázni. Somogyi Tamás később felkerült a Kolping Gimnázium vízilabdás osztályába, és onnantól
kezdve már a budapesti csapattal edzett tovább. Somogyit tavaly megkereste az UVSE és azóta
Benedek Tibor keze alatt edz és fejlődik. Fiatal kora ellenére sokat szerepel az OB1-es mérkőzéseken
is.
A másik kiemelkedő tehetség Matesz András, aki eleinte csak egy-két edzésre jött le, de Szabó Gábor
felismerte a gyerekben rejlő tehetséget és mára Matesz András minden edzésen ott van és külön
munkát is végez, hogy fejlődhessen. A 2004-ben született Matesz András minden hétvégén játszik a
gyermekcsapatban, valamint a serdülő bajnokságban is. Matesz szereplése mindig kulcsfontosságú a
meccseken és edzője szerint a szoros meccseken legtöbbször az ő hidegvére, a végiggondolt
támadásai viszik nyerésre a csapatot.
Ugyancsak büszkék vagyunk Bereczki Kristófra, aki bicskei születésű és ott is kezdte a víziladázás
alapjait, majd a Kolping Gimnáziumba felkerülve a budapesti csapatot erősítette. Később ő is átment
az UVSE-be, de most ismét az oázis színeiben száll vízbe Szabó Gábor irányításával az ifi és felnőtt OB-
2 meccseken. Mindkét bajnokságban meghatározó egyénisége a csapatnak.
Bicskén szépen fejlődik a vízilabda oktatás, a gyerekeket egész évben várjuk. Ebben az idényben
először szerepelnek bicskei vízilabdások a budapesti csapat segítségével bajnokságban. A DVL 1.
gyerek bajnokságban jelenleg nem az eredményesség a fontos, hanem az, hogy a srácok megismerjék
a meccsek világát

Nyáron sem pihenhetnek a gyerekek. Már évek óta bevett gyakorlat, hogy a srácok Révfülöpre is
mennek, valamint a nyári szünet alatt általában három hét edzőtábor vár a gyerekekre.
A tagdíjak és az edzőtáborok díjai is igen alacsonyak és ezt ugyancsak a TAO támogatásnak
köszönhetjük. Épp ezért Ábrahám István az egyesület vezetője várja a vízilabda támogatására hajló
cégek hívását, amelyek társasági adójuk egy részéből szívesen támogatnák a bicskei vízilabda életet.
Ábrahám Istvánt a 06309305228-as számon tudják elérni.
Csatlakozzanak edzéseinkhez és támogassanak minket, ha tudnak.
Bővebben www.oazissport.hu. Kövess minket a facebookon: Oázis Sport Club vízilabda. 

 

Bilkei Bora 
Oázis Sport Club 
Szombaton Bozori Imre r. főtörzsőrmester, a Bicskei Rk. körzeti megbízottja részt vett a TEK 018-as Budo es Küzdősport Gáláján, amit a Syma csarnokban rendeztek. Harmadik helyezést ért el.  
imi_syma.jpg
- Nehéz, de lelkes felkészülésen voltunk túl, amit sajnos az októberi MMA versenyen szerzett lábujj törés nagyban hátráltatott, ehhez két héttel a gála előtt sajnos hozzájött egy talppárna sérülés, ahol Imi lábáról egy féltenyérnyi bőrdarab leszakadt és napokig ráállni is alig tudott - mondta el Tóth Béla címzetes r. zászlós, aki a Pest megyei Rendőr-főkapitányság Budaörsi Rendőrkapitányság Zsámbéki Rendőrőrsén szolgál.  - Természetesen nem adtuk fel es hajtottunk tovább, azt használtuk, amit lehetett, így sok ökölvívó sparringot végeztünk. Végül eljött a nagy nap, november 17., amikor Imi -70 kg-ban szállt versenybe grappling es K1 szabályrendszerben nevezve. Imi a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot képviselte. A K1 neki még újdonság, ebben a versenyszámban sosem versenyzett. Itt csak ütés- es rúgástechnikák vannak, nincs földharc.
A grappling az kizárólag földharcos szabályrendszer, ketrecben vannak a viadalok, tavaly ebben Imi a 2. helyezést érte el, idén nyerni akart.
A versenyen minden rendben alakult, a súly rendben volt, kezdődtek a k1 mérkőzések. Imit egész kis team kísérte, dr. Péntek Péter Brazil Jiu-jitsu edzője, aki a
Carlson Graciehoz tartozik  és Kornély László barátom es edzőm, aki gyúróként es segítőként vett részt velünk a tornán. És persze jómagam, mint kollégája, edzője és barátja - teszi hozzá Tóth Béla. 
A -70 kg-ban 14 versenyző regisztrált, egyenesági kieséses rendszer volt. Imi az első mérkőzését simán hozta, bemelegítésnek is tökéletes volt. Ez után következett 1 óra pihenő, majd jött a második mérkőzés. Egy kick-box válogatott srác volt az ellenfél, aki jól tette a dolgát és 2*2 percben mindent megtett azért, hogy győzzön. Imi azonban átgyalogolt rajta, támadásait és harci kedvét megtörte, többször földre kényszerítette, végül pontozásos sikert aratott.
tekerem.jpg
Majd jött a fekete leves.. 5 perc múlva újra ringbe szólították, egy előnyerő srác volt az ellenfél, ami azt jelenti, hogy neki csak 1 küzdelme volt, így pihenten lépett ringbe. Imi az előző hatalmas csatából éppen felocsúdott, s máris újra harcolnia kellett, de ez nem jelenthetett problémát. Motiváltsága és küzdeni akarása minden fizikai fáradalmat és fájdalmát átírta. Ringbe szállt, és hatalmas mérkőzésen a 2. menetben orrcsonttörést es arccsonttörést szenvedett egy nagy jobb egyenestől. Így sajnos a bírák leléptették, beszüntették a mérkőzést. Nagy csata volt, igazi adok-kapok, tiszta szívű küzdelem! Szerencsére ellátták és rendben van. Később kiderült, hogy a nyertes fél már tavaly is a 2. helyezést érte el és a mostani első helyezett is tavaly első helyezett lett, így ez meg értékesebbé teszi a mérkőzést. Sajnos a sérülés miatt a decemberi MMA verseny elmarad, de a felkészülés folytatódik tovább, remélhetőleg már nem jönnek újabb sérülések. Nagyon jó rendezvény volt, kiváló harcosokkal és hatalmas baráti szurkoló gárdával! Bozori Imre köszönetet mond kapitány úrnak, dr. Balázs Sándor r. alezredesnek, továbbá Klinger Józsefnek, mint támogatónak és minden segítőnek és szurkolónak!

Az ódon épületek Bicske vasútállomás épületének oldalán a falu, vagyis Bicske város főutcája felé húzódnak, tehát nem a bányarakodó irányába....

Annyi illegálisan lerakott szemét van a határban és mindenfelé, hogy  ma már nincs is benne semmi különös, ha ilyet lát az a bicskei, aki fizeti a hulladék elszállításának díját. 

Fontos lenne az illegális hulladéklerakás megakadályozása megfelelő intézkedésekkel. Mintha itt élnénk... 

A területen a szemét mennyisége egyre nő. 

 

 

nagya9.jpg

 

nagya.jpg

 

nagya8.jpg