Az Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) második legkisebb, jelenleg mindössze hatfős embertani tárát  „az embertani szakma budapesti koncentrálódása miatt” a főváros agglomerációjában tartja indokoltnak elhelyezni. Nem is akárhol: a vele évtizedes barátságban álló fideszes Tessely Zoltán (a Felcsútot is magában foglaló Vál-Völgyi térség miniszterelnöki biztosa) szűkebb pátriájában: Bicskén, egy újonnan építendő, látványraktár, kiállítóhely és emlékhely funkciót is betöltő komplexumban. A leendő főigazgató szerint így „a világ legnagyobb és nemzeti szempontból összehasonlíthatatlan jelentőségű gyűjteménye” jöhetne létre, de ez még csak az első lépcsőfok: az antropológus hosszabb távon ugyanis egy önálló Magyar Embertani Intézet és Múzeum kialakítását tervezi – vagyis leválasztaná az MTM-ről a szerinte méltatlanul háttérbe szorított, kakukktojásként működő részleget.

     Részletek....

A rendelőintézet utcai, külső előterében várakozva balesetveszélyt, rossz esetben végzetes tragédiát is okozó dologra lettem figyelmes.

Közvetlenül a főbejárat közelségében, balra a járda, és a gépkocsi parkoló között, egy vastag törzsű fa elszáradt, nagy tömegű,  derék vastagságú, égnek meredő ága emelkedik a  gyalogjárda fölé, várja sorsának beteljesülését.

Az illetékesnek, ha tudomása van-e veszélyről, ajánlott eltávolítani még mielőtt baj lesz, vagy ellenkező esetben a természet egy viharos napon a kezdetektől rábízott feladatát - remélhetőleg, súlyos következmények nélkül - önmaga fogja elvégezni elvégezni.

Vajon a ki nem ürített kuka tartalma döntötte el a kuka tartóját, vagy valami félkegyelmű ezen volt erős. Vagy vaddisznók éreztek valami érdekeset és belenéztek volna? 

A karbantartást végzők közül senki nem kerekezik a kerékpárúton - írja olvasónk. 
Az út-csatlakozásoknál akkora iszap van, hogy beleragadok a gyerekeimmel, a hordalékon kisodródik a  kerék. Akkora  a növényzet, hogy emiatt szűk egy sávra szűkül a kétsávos burkolat.

Az út melletti folyóka víznyelői el vannak dugulva, azok már nem vezetik el a vizet.

Nyár van, szombat és vasárnap volt, sokan használták-használják, főszezon van, csak olyan, mintha nem lenne gazdája.

(A rengeteg spanyol csupaszcsiga az invazív fajta - ettől függetlenül kellemes akadálypályát teremt a patak menti részeken.)

A szombaton történt balesettel kapcsolatban megkérdeztük az Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság  Kommunikációs Szolgálatát a tényállásról és helyszínen készült rendőrségi fotókat is kértünk. A válasz perceken belül megérkezett.   

n3247206_1.jpg

 

2019. július 13-án 17 órakor érkezett bejelentés, hogy Bicskén a József Attila utca és a Prohászka Ottokár utca kereszteződésében személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt - írja válaszában Csepely Balázs r. százados, az FMRFK Kommunikációs Szolgálat munkatársa 

n3247207.jpg

A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy egy 33 éves sárkeresztúri hölgy a kereszteződéshez érve az Állj! Elsőbbségadás kötelező jelzőtáblát figyelmen kívül hagyta és nekiütközött a Peugeotautójával szabályosan közlekedő 54 éves tatabányai férfinak.

n3247233.jpg

 A balesetet okozó hölgy nyolc napon túl gyógyuló sérülést, míg utasai közül egy fő súlyos, egy pedig könnyű sérülést szenvedett. A baleset vétlen sofőrje és utasa könnyebben sérült.

 A Bicskei Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja a baleset körülményeit. 

n3247213.jpg

(A rendőrségi közlemény mellett jegyezzük meg, hogy egyszer már leírtuk a rendőrlámpa szükségességét. Helyismerettel valószínűleg nem rendelkező vezető okozta a balesetet, még akkor is, ha az Állj! Elsőbbségadás kötelező! tábla mindenhol egyforma. Felmerült már korábbi olvasói véleményekben, hogy ide rendőrlámpa kellene. Úgy tudjuk, szakértők szerint ez a csomópont nem gócpont, megvan ez lámpa nélkül.

Lehet, hogy forgalom-számlálóval ellátott, azzal összekötött lámpa kellene. Ha pl. azt érzékeli, hogy az 5-10 percenkénti autóforgalom eléri a huszonötöt-ötvenet, akkor működni kezd és szabályozza az áthaladást. Éjjel, amikor semmi forgalom nincs, nyilván csak sárgán villogna. S ha már itt tartunk, vészjelző mindenképpen kellene. Aki járt ott akkor, amikor felborult autó állt ott óvodai háttérrel, tudja, miről beszélek.)               

 

 

Bicske, Rózsa utca. (Kis idővel az olvasói fotó megjelenése után eltávolították.)  

rozsa_utca.jpg

"Szombaton az OMSZ két mentőegysége vonult a József Attila utcai baleseti helyszínre" - mondta el kérdésünkre Kutenics Péter mentőállomás-vezető mentőtiszt.

"Az ellátás után 4 főt szállítottak a székesfehérvári Szent György Kórházba".
A sérülések mértékéről a mentők érthető módon nem adhatnak tájékoztatást.

Nem hivatalos forrásból a Bicskei Szó úgy értesült, hogy szerencsére nem volt életveszélyes sérült.

A Katasztrófavédelem közleménye szerint ma 17 óra 38 perckor  - közlekedési baleset (közúti baleset) történt, ami miatt forgalmi akadály van a Kossuth téren.Két gépkocsi ütközött össze Bicskén, a Kossuth téren. A város önkormányzati tűzoltói  áramtalanították a forgalmi akadályt okozó autókat. A társhatóságok is a helyszínen vannak, ahol lezárták a Kossuth tér balesettel érintett szakaszát.

Eddig a közlemény. Hozzátesszük, hogy a baleset a József Attila utca elején, a benti óvoda közelében történt, a Kossuth tér, Hősök tere, József Attila utca csomópontjában.   

A reggeli órákban Bicskén ismerték fel a járőrök azt a helybeli nőt, aki két nappal ezelőtt egy bicskei áruházban, az egyik ott vásárló pénztárcáját lopta el.

A tolvajról akkor csak kamerafelvételek álltak rendelkezésre, de a rendőrök a felvétel alapján azonosították az elkövetőt, akit elfogtak és előállítottak a rendőrségre. A nőt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók lopás vétség elkövetése miatt.

FM RFK Kommunikációs Szolgálat 

Az Osztrák-Magyar Monarchia nekünk már a múltba vesző mesekirályság. Az I. világháború már oly ködös, hogy alig-alig emlékszünk rá. És mégis engem kézzel fogható emlék fűzött hozzá. Legalábbis akkor, mikor nagymamám ráncos és májfoltos kezét foghattam.

mami_1.jpg

 

Ő még annak a mesekirályságnak a leánya volt, születésének örömét a háború groteszk borzalmai árnyékolták. Vészkorszak volt. Bátyja a fronton harcolt, soha nem láthatta, csak a nevét olvashatta a bicskei háborús emlékművön. S most együtt lehetnek valahol, odafönn egy békés mezőn, talán most megadatott nekik, hogy megismerhessék egymást. 103 év után. Hosszú idő volt, de nekem kevés, mint mindazoknak, akik ismerték és szerették őt. Átélt két világháborút, egy forradalmat, élhetetlen rendszereket.
Élettapasztalata volt. Sokat mesélt. A Hollandiában töltött gyerekkoráról, a bombázott Pestről, a bicskei újrakezdésről, a bányában dolgozó nagyapámról, apukám gyermekkoráról. Történetei végeláthatatlanok voltak, s titokban reménykedtem, - bár tudtam remélhetetlen -, hogy még hosszú-hosszú éveken át mesél. Szerencsés volt. Még láthatta dédunokáját, s szerencsés volt dédunokája, mert örömmel emlékezhet rá. Sajnos ma már csak emlékezhetünk. Többet nem mesél, két hete továbbment a mesekirályságba, s onnan nézi kíváncsian sorsunk további alakulását. Mert mindig, az utolsó pillanatig meg volt benne egy kislány jóleső kíváncsisága. Búcsúzunk Tőle. Bánattal, mert többet nem nevethetünk vele, de egyszer majd örömmel emlékezünk rá, mert itt volt valaha velünk.
Búcsúzunk Tőle július 12-én, pénteken, a református temetőben, délután 3 órakor.

Facsar-Veszeczky Andrea

Hillebrand Dórával és Akli Imivel beszélgettünk például a Szelidi-tavi nyaralásokról, amik a nyolcvanas évek végére estek. Szóba került az Árnyas Kemping és részemről többek között Anna is, aki a kutatási területén mennyire elismert. Ő egy nagyon erős pesti gimnázium elsőse vagy másodikosa volt azon a nyáron, amikor 17-18 körül voltunk egy páran a társaságból. Anna ma az MTA kutatója.
Erről a történetről jutott Dóra eszébe Révész Emese egyetemi docens, aki a Vajda János Gimnáziumban érettségizett 1986-ban. Művészettörténész és egyetemi oktató lett. (Dóri 1987-ben végzett, én 1989-ben.)
Dóri - a "Csók" című monográfiát említette legelőször, amit a hajdani vajdás iskolatárs Révész Emese a sáregresi születésű, festőművészről írt. Még aznap a www.antikvarium.hu oldalon néztem meg, hogy vajon van-e belőle. Igen, azaz nem, de előjegyezhető. Bíztam abban is, hogy Révész Emese eddigi munkásságából mást könyveket is feldob majd a Szent Kereső. De hogy ennyit, ezt azért nem hittem volna....
Csók István, Frank Frigyes, Jaschik Álmos, Rippl-Rónai József, Székely Árpád, Konkoly Gyula, Kósa János, Kőnig Frigyes, Paizs László, Radák Eszter művészetével foglalkozott monografikusan.
A Wikipédián később találtam rá.
https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9v%C3%A9sz_Emese
Révész Emese Munkácson született és Székesfehérváron végzett el a gimiből három évet. Valamiért onnan el kellett jönnie - erről különböző legendák keringtek -, Bicskén pedig egy évet tanult. Körmendi Gyula lett az osztályfőnöke. Rendező akart lenni. Akkoriban a rendezői szaknak feltétele volt egy alapdiploma. Ezért Emese legelőször tanárszakot abszolválta az ELTE-n, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola, TV-rendező-szerkesztő szakán diplomázott. 1998-ban művészettörténész diplomát szerzett.

A húga, Emőke is a Vajdába járt, kettővel alattunk. Vértesacsán vagy Lovasberényben éltek. 

A művészettörténész honlapján találtam az alábbiakat. http://www.revart.eoldal.hu/ Külön jó, hogy itt bizony szerepel a Vajda János Gimnázium...

SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ
Dr. Révész Emese, PhD, egyetemi docens
Munkács, 1967. 08. 09.
Munkahely
Magyar Képzőművészeti Egyetem, Művészettörténeti Tanszék, egyetemi docens
1062 Budapest, Andrássy út 69-71.
Iskolák
1999-2002: ELTE PHD, Művészettörténeti Intézet
PHD dolgozat (védés: 2008) Magyarországi sajtóillusztráció 1850-1870
1993-1998: ELTE BTK, művészettörténet szak
Diplomamunka: A Kassai Ábrázolt Folyóirat (1848) és köre
1988-1992: Színház- és Filmművészeti Főiskola, TV-rendező-szerkesztő szak
1986-1988: ELTE Tanárképző Főiskola, magyar-népművelés szak
1982-1986: Székesfehérvár, József Attila Gimnázium; Bicske, Vajda János Gimnázium
Szerződéses megbízások, munkaviszony
2012-től BÁV és Kogart becsüs képzésein oktató
2011-től Werk Akadémia kurátor képzése, oktató
2009-től Magyar Képzőművészeti Egyetem, adjunktus, majd docens
2002-2009: Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Művészettörténeti Tanszék, adjunktus
1999-2002: BÁV becsüs tanfolyamok, oktató
1998-1999: MTA Művészettörténeti Kutatóintézete, Adattár
1997-1999: Magyar Nemzeti Galéria, külső munkatársa (Székely Bertalan-kiállítás, Történelem-Kép kiállítás)
Oktatási tapasztalat
Egyetemi szinten oktatott témakörök: 19-20. századi egyetemes és magyar művészet, egyetemes és magyar grafikatörténet, a művészképzés története
Felnőttképzés: népszerűsítő előadások, felvételi előkészítő az egyetemes és magyar művészet köréből
Tudományos előadások: konferencia-előadások
Ösztöndíjak, pályázatok
2009-től-2012: Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási ösztöndíj: Csók István festészete
2003-2004: Deák-Dénes ösztöndíj: Csók István
2001-2004, 2005-2008: OTKA-kutatás: A Képzőművészeti Főiskola története 1871-1945
2000-2003: OTKA-kutatás: A magyar néprajz szerepe a nemzeti önkép kidolgozásában
1999-2002: ELTE BTK hároméves doktori (PHD) képzés

Egy bicskei házaspár egy üzletben két telefont rejtett a ruházatába, majd fizetés nélkül távoztak. A Bicskei Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

Bicske egyik bevásárlóközpontjának műszaki részlegén 2018. november 24-én este egy helyi házaspár két mobiltelefont vett le a polcról, azokat a kosarukba rakták, majd átmentek a ruhaosztályra, ahol a próbafülkékben eltávolították a készülékekről az áruvédelmi eszközöket, és a telefonokat a ruházatukba rejtették. Ezt követően a kasszáknál fizetés nélkül, a telefonokkal együtt távoztak.

A bicskei körzeti megbízottak az áruház biztonsági kamerafelvételének megtekintése során azonosították a két elkövetőt, akiket elfogtak, és a nyomozók lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A beismerő vallomást tevő tolvajok a rendőröknek elmondták, hogy saját használat céljából vitték el a mobiltelefon-készülékeket, azonban tartozékaik hiányában használhatatlanok voltak, ezért otthon elégették azokat.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Bicskei Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat a napokban átadta az ügyészségnek.

A rendőrök hét bicskei férfit hallgattak ki gyanúsítottként - olvasható a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatának közleményében. 

A Bicskei Rendőrkapitányság 1 rendbeli garázdaság bűntett, továbbá 2 rendbeli súlyos testi sértés bűntett, és 1 rendbeli kiskorú veszélyeztetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást N. Ferenc 48 éves helyi lakos ellen.

A nyomozás adatai alapján a férfi további hat társával együtt 2019. július 7-én 21 óra körüli időben egy bicskei ingatlan területén, egy korábbi nézeteltérésből adódó vita során fejszével és kaszával bántalmazták az ott tartózkodó három személyt, akik ennek következtében megsérültek. A rendőrök a széleskörű adatgyűjtés eredményeként rövid időn belül azonosították és elfogták a hét férfit, majd előállították őket a Bicskei Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki őket a nyomozók.

A férfiak közül két személyt őrizetbe vettek és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. 

 A bicskei Földházi-Nagy Zsófi eredményekben gazdag kettő  hetet tudhat maga mögött. 

golf_zsofi.jpg

A Zirc Foresthills Golf Club-ban megrendezett Pappas Mercedes kupa abszolút győztese lett Bruttó 1. helyezés.
A Kisoroszi Magyar Golf Club-ban megrendezett háromnapos Magyar Felnőtt Bajnokságon a felnőtt női kategóriában két napig a harmadik helyen állt, végül a harmadik napon a negyedik helyre sikerült beérkeznie a három nap összesítésében
Majd ezt követően Zalacsányban, a Zala Springs Golf Club-ban megtartott junior tour III. fordulóján a harmadik  helyet szerezte meg. 
Másnap Hencsén a junior tour IV. fordulóján szintén a 3. helyre jött be,
Most szombaton a Zirc Foresthills Golf Club-ban megtartott Herend Kupa elnevezésű versenyen élete legjobb játékát megjátszva +6 bruttó eredménnyel a junior kategória első helyét szerezte meg. A képen Zsófi mellett a Herendi Porcelán Manufactura vezérigazgató tulajdonosa adta át neki a díjat, egy herendi porcelán vázát.
Köszönet a felkészítésért és a támogatásért a Pannónia Junior Academy-nek.

Olvasónk szíves levele előtt szögezzük le, hogy állításainak  egy része nem igaz. Nem tehet róla, mert a tájékoztatás ebben az ügyben az önkormányzat részéről nulla. Bölcs vezetőink még azt is megengedik maguknak, hogy az ún. önkormányzati, közéleti havilap friss számának 8 oldalán 6 db kép van polgármesterről-alpolgármesterről együttvéve de a hulladék-bizniszről egy árva szó sem. 

(A levél közlése előtt tehát leírom: amíg a helyi rendelet nem változik- mármint a helyi támogatásokról és a hulladékgazdálkodásról szóló - addig ez nem teljesen így van, ahogy kedves olvasónk írja. 
Jelenleg minden egyedül élőnek lehetősége van 30 literre szerződni. (70 év alatt igazolás kell az önkormányzattól az egyedül élésről a népességnyilvántartásból, hogy egyedüli lakcímes az adott ingatlanban. 70 felett elég a nyilatkozat.

Közülük, ha 70 év feletti és kéri 30 liter díját átvállalja az önkormányzat.

Ha az utóbbiak közül valakinek (sokaknak) 30 liter feletti szerződése van, akkor ő a 30 liter feletti mennyiség után saját maga fizeti a számláját.

Azért kritikus az önkormányzat hallgatása, mert bátran, egyenesen, tisztességesen kellene a lakosságot tájékoztatni. Becsületes kommunikáció lenne szükséges 0 Ft +ÁFA/hó szaktanácsunk szerint.  Az önkormányzatnál Bicske választott  bölcsei nem értik, hogy ez foglalkoztatja a lakosságot, s hogy a választás évében ilyen bizonytalanságot és szolgáltatói "szigorítást" nem lehet szó nélkül hagyni, mert akár szavazat vesztést is okozhat.

A helyi újság, aminek legfrissebb számában  egy Brüsszel-fikázós jelszó-szajkózásra is "fussa" a Párt nevében és erről a témáról semmi, de semmi az egész lapban  - miközben volt  olyan hónap egykor, amikor szinte kétszer is megjelent, hogy a kampány is célba érjen. )

 

"Új intézkedés szemétdíj ügyben!

A 70 éven felüli, egyedül élő személyeknek, ha csak 60 l-re szerződnek, már nem kell szemétdíjat fizetni, azt az önkormányzat átvállalja. 
A szerződésmódosításhoz be kell szerezni egy igazolást a hivatalból a fenti állapotról és, akinek van, a korábbi 30 l-ről szóló határozatot is be kell mutatni. Ez így nagyon szép és üdvözlendő.
DE! Csak akkor igazak a fentiek, ha az önkormányzattól kapott
határozat 2017 előtt készült. 
Ha 2017 után készült, csak 30 l-t fizet az önkormányzat.
Ki, mikor és miért döntött ilyen érdekes módon, azt nem lehet tudni.
Mint ahogy azt sem, mi van azokkal, akik már a döntés előtt módosíttatták a korábbi
szerződésüket? 
Továbbá, ahol négy vagy afeletti személy él egy háztartásban egységesen 120 liter után fizetnek. Ez is elgondolkodtató. Hiszen, lehet az pl. 5-6 jövedelemmel rendelkező felnőtt is. 
Jó lett volna, ha a lakosságot a polg.hiv. illetékese időben tájékoztatta volna.
Van kábeltévénk, bár nem mindenkinek, van helyi újságunk, abból meg július elején még a júniusi szám sem jelent meg. Ez viszont már megszokott, ez a fajta időszerűség.
A Zöld Bicske kft-nél viszont, az ügyintézés során, nagyon készségesen tájékoztatták az ügyfeleket, még ha ez, első sorban, más dolga lenne."
A "Szülőföldünk" című könyv lll. kötetét a Bicske Barátok Egyesülete szervezésében 2019. július 12-én, pénteken, 18.00 órakor, Bicskén, a Fiatalok Házában mutatják be. 
A kötet a helytörténeti sorozat folytatása új információkkal, érdekességekkel.
Vendégek: a könyv szerzői és a képeslapok tulajdonosa.
Műsort ad Láng József Jászai-díjas színművész.
A kötet a helyszínen megvásárolható. 
/3.000.-Ft/db /
A rendezvényre a belépés ingyenes, azon bárki részt vehet.

Éppenhogycsak indulgat az önkormányzati választási kampány, nekem ennek ellenére máris van kedvenc tét nélküli jelöltem. Azért tét nélküli, mert nem herceghalmi vagyok és talán sosem leszek az, és azért a kedvencem, mert Görömbei József egykori alpolgármester annyira tökéletes dolgokat ígér, hogy azokról olvasni is salaktalan élvezet.

Szily László - 444 

 

Konkrétabban:

A legjobb ígérete egyben az ország legerősebb választási ígérete is e pillanatban, sőt mindaddig az, amíg valaki nem küld nekem egy jobbat, ugyanis így hangzik:

"A templomtornyot megemelnénk 10 méterrel, hogy messziről is látható legyen."

Görömbei József azonban olyan kimagasló szintű ígérő, hogy a második legerősebb ígérete egy tehetségekben kicsit is szegényebb országban sima listavezető lenne:

"Újra felállítanánk a helyi polgárőrséget, megbízható, kigyúrt, kopasz fiatalokból."

További mesterígéretek a mestertől:

"Közterületi rendezvényeken csak magyar együttesek, népzenék vagy katonainduló szólhatnának."

Ennek van egy szintén zseniális kapcsolódó alígérete:

"Minden más típusú zenés rendezvény csak hangszigetelt épületben tartható."

Hősünk akkora hős, hogy nemcsak a felnőtteknek, hanem már a három pluszos gyerekeknek is képes minőségi ígéretet tenni:

"Az óvodás kortól bevezetjük a focitanítást és a céllövést."

Aminek persze a felnőttek életére is lesz hatása:

"A cél, hogy mihamarabb az NB1-be kerüljünk."

Ennek az ígéretnek az értékeléséhez érdemes annyiat tudni, hogy Herceghalom egy kétezerötszáz lakosú falucska.

Ezekhez képest szinte színtelennek tűnnek az olyan vállalások, mint

"Kötelezzük a helyi gazdasági élet szereplőit, hogy csak akkor alkalmazhatnak nem herceghalmi lakost, ha előzetesen 3 hónapig a meghirdetett állásra helyi lakos nem jelentkezik."

vagy az, hogy

"A herceghalmi születésűeknek bérlakás programot vagy ingyenes CSOK-os építési területet ígérünk."

Ugye, hogy ezt nem könnyű überelni? De nem is lehetetlen! 

Ha a lakóhelyeden akad olyan jelölt, aki fantasztikus ígéretekkel csábít, fotózd le, kopizd ki, aztán írd meg nekem a szilyl KUKAC 444.hu címre ÍGÉRET subjecttel. A játék mostantól potenciálisan az őszi választásokig nyitva áll, az erős versenyzőket rendszeresen megismertetem az olvasókkal, úgyhogy hajrá, járjatok ígéretekre nyitott szemmel! 

Több olvasói jelzés érkezett arról, hogy az 1-es főútvonalon július 3-án reggel történt autós-motoros baleset helyszíne az Óbarok-átjáró területe volt.  Nem jobbra, nem balra, hanem ott. 

vekker.jpg

 

 Az FMRFK Kommunikációs Szolgálatának első híre és kérdésünk után azt a tájékoztatást adta, hogy "a nevezett közúti közlekedési baleset az 1-es számú főút, bal pályájának 35+200-as kilométerszelvényében történt"....

Több olvasónktól és más forrásból is úgy értesültünk, hogy a baleset az átjárónál történt, a Tatai út folytatásának  valamint az 1-es főútvonal találkozásánál. Mentőket láttak dolgozni a helyszínen, akik a sérültet kórházba szállították.  

Mindenki tudja, hogy a megnövekedett forgalom, a balesetveszély és a gyakori balesetek miatt szükséges a körforgalom mielőbbi kiépítése, forgalomnak való átadása ezen a helyen.       

Hosszú évekkel ezelőtt, amikor ezt első alkalommal feszegettük majdnem ugyanitt (bicske.info), azt üzenték: nyitott kapukat döngetünk, mert hamarosan el fogják készíteni. Az sincs kizárva, hogy ez már 10 éve történt.  Miközben minden körforgalom nélküli hónap sokkal balesetveszélyesebb, mintha már  működne a  "traffic circle".  

Még sem lettek volna annyira nyitva ezek a kapuk, amiket cikkeinkkel döngettünk?

Még sem lettek volna sarkig tárva? Vagy nincs elegendő (köz)érdekérvényesítő képesség?   

Kerülje ezt a helyet, aki csak tudja....  

Láttak ott földmérőket néhány hónapja kb. ezekkel az eszközökkel.  A remény hal meg utoljára. 

Az elmúlt hetek esői megviselték a kerékpárutat is. A hordalékot le kellene takarítani a szervizzel szembeni útcsatlakozásnál és a tervezett sportcsarnok behajtójánál is, mert balesetveszélyesek. Persze a csapadékcsatornát, víznyelőt és az űrszelvényben lévő ágakat is rendezni kellene. Erről futók is beszélgettek. 

Ismét suvad a kerékpárút töltése, alapja a horgásztó mellett, a korábban már javított szakaszon, ahol belvizes részek alakultak ki. Már az aszfalt is lerepedt, de nem történik állagmegóvás sem.
Ahogyan hasznos lenne a Csabdi út - Mányi út közötti szervizút szélszelvényének tisztítása is, mert a gaz-bozót már a kerékpárút és szervizút beláthatóságát korlátozza.

Szia. Valamilyen titokzatos ok miatt a Kölcsey utca járdafelújítása az utolsó 10 m-en abbamaradt.
Azontúl, hogy a KRESZ tábla a bekanyarodó járműveknek a legrosszabb helyen van, a félbemaradt kivitelezés a gyalogosok számára is balesetveszélyes. Jómagam csak gyalogos vagyok, max. utas, még csak nem is kerékpározom. De az én szememnek is egyértelmű.  

A kivitelező napok óta nincs a területen.
Remélhetőleg nem októberig várnak vele, hogy a finisben lehessen átvágni a szalagot... A forróság miatt megértem, hogy délben nem dolgoznak. De levonulni nem kellett volna. Vannak reggelek, vannak hosszú esték. És ami maradt, az már nem olyan nagy munka. Köszönöm a figyelmet.   

A 37. Lidl Balaton átúszáson a bicskei felnőtt átúszók legjobbja Agyagási Ákos (1982) 1 óra 36 perccel. A 2. legjobb bicskei Béczy Balázs (2004) 1:58 perc alatt, a 3. legjobb bicskei Nyitray Réka (2004), aki 2 óra 1 perc alatt értek partot. A Balaton-átúszás bicskei bázisa a Bicskei Tanuszoda. És nemcsak bicskei fiatalokról van szó, ketten pl. felcsútiak, de Bicskén készültek fel a Nagy Élményre.  

img_9572.JPG

Herbst Adrián, Béczy Balázs, Nyitray Réka, Heitler Csaba, Agyagási Ákos, Pál Sára, Keskeny Nóri, Huszár Bogi, Pál Anna és Huszár Zsuzsi. A Huszár-testvérek ugyan nincsenek a bicskei listán, de a 12-13 éves  fiatalok mindketten nagyszerű eredményt úsztak, Bogi 2 óra 16 percet, Zsuzsi 2 óra 22 percet alatt szelte át a Balatont  5200 méteren, nyílt vízen.    

Csupa véletlen folytán a második és harmadik helyen lévő 15 éves bicskei úszók edzője az első helyen álló bicskei átúszó. A diákolimpikon Heitler Csaba edzője is Ákos, de Csaba nevét nem mutatja a nyilvántartás, pedig másodszor úszta át és fix, hogy nevéhez illő eredménnyel.       

Örömmel ki kell emeljük cikkünben a három 2007-es születésű, hatodik osztályos lányt, a három gráciát, akik 2 óra körüli időeredménnyel voltak képesek Révfülöpről Balatonboglárra úszni, északról délre.. Pál Sára, Keskeny Nóra, Pál Anna  - gratulálunk!   

Balogh Emese Anna (2003) időeredménye szintén fantasztikus, Emese edzője Vakán Gyula, a Bicskei Tanuszoda úszás-oktatója, aki maga is átúszta a Balatont.  

oklevel_1.png

Pats Péter ifjú Balaton-átúszónak és mindenkinek gratulálunk, születési évre való tekintet nélkül. Akik az alábbi táblázatban szerepelnek bicskeiként.  Lehetséges, hogy egyes esetekben nevezéskor kimaradt a helységnév, lehet, hogy vannak olyan bicskeiek, akik idén átúszták, de ebben nem szerepelnek.   

Agyagási Ákos, aki 9 tanítványával utazott a Balatonra, így fogalmaz: 

"Amikor télen megkérdeztem a gyerekeket, hogy szeretnének-e felkészülni a Balaton-átúszásra, amit Révfülöp és Balatonboglár között rendeznek meg, mindenki egyértelműen igennel felelt.

Lehet,  nem is sejtették mi vár rájuk, de igyekeztem megfelelően felkészíteni őket. Heti kétszer-háromszor rendszeresen és lelkesen jártak edzésre. Jó volt látni, hogy mennyire elszántak!

A verseny napján voltak, akikkel a rajtnál találkoztunk, és voltak, akikkel közösen indultunk Bicskéről a Tanuszodatól.

A rajt után mindenki saját tempójában teljesítette a távot. A célban vártuk össze újra egymást. A verseny előtt az volt a célunk a gyerekekkel , hogy teljesítsék a távot, élvezzék a légkört. Ennek úgy gondolom, hogy mindenki maximálisan eleget tett, sőt, várakozáson felül nagyon jó időeredménnyel érkeztek a túlpartra. Nagyon jó érzés, hogy 9 tanítványom is átélhette ezt az élményt és leúszta az 5200 métert. (25 méteres medencében 208 hossz)
Két fiú másodjára teljesítette:
Béczy Balázs
Heitler Csaba

Első átúszása a többieknek, viszont szinte biztos vagyok, hogy nem az utolsó:
Herbst Adrián
Huszár Bogi
Huszár Zsuzsi
Keskeny Nóri
Nyitrai Réka
Pál Anna
Pál Sára

Nagyon élveztem magam is a versenyt.

Negyedszer úsztam le a távot.

Talán idén voltak a legkedvezőbbek az időjárási feltételek. Szerencsére alig hullámzott a Balaton és a hőmérséklete is kiváló volt.

Sikerült is 2 percet lefaragnom a korábbi legjobb időeredményemből: 1:36:03." 

 

 

 

 

 

1 Agyagási Ákos 1982 HU Bicske 01:36:03 0 2019 Oklevél  
  2 Béczy Balázs 2004 HU Bicske 01:58:33   2019 Oklevél  
  3 Nyitrai Réka 2004 HU Bicske 02:01:53   2019 Oklevél  
  4 Pál Sára 2007 HU Bicske 02:07:46   2019 Oklevél  
  5 Keskeny Nóra 2007 HU Bicske 02:07:51   2019 Oklevél  
  6 Pál Anna 2007 HU Bicske 02:22:38   2019 Oklevél  
  7 Vakán Gyula 1961 HU Bicske 02:26:53   2019 Oklevél  
  8 Herbst Adrián 2006 HU Bicske 02:31:39   2019 Oklevél  
  9 Balogh Emese Anna 2003 HU Bicske 02:33:54   2019 Oklevél  
  10 Facsar Mihály 1967 HU Bicske 02:41:40   2019 Oklevél  
  11 Hetényi Kristóf 1985 HU Bicske 02:43:23   2019 Oklevél  
  12 Pats Péter 2004 HU Bicske 02:53:41   2019 Oklevél  
  13 Maitz Kriszta 1955 HU Bicske 02:53:52   2019 Oklevél  
  14 Milu Gergő Attila 1980 HU Bicske 02:55:29   2019 Oklevél  
  15 Börcs Krisztina 1956 HU Bicske 03:04:55   2019 Oklevél  
  16 Szelényi Magdolna 1992 HU Bicske 03:04:57   2019 Oklevél  
  17 Börcs-Szabó János 1986 HU Bicske 03:05:01

Szili József nyomdász mester küldte, nagyon köszönöm. Bal alsó sarokban található a Bicskei Járásbíróság közleménye, amiben közhírré teszi döntését és az ezt megelőző eljárás egyes részleteire utal.   

Izing János 1884-ben született Újbarkon. Szülei Steer Borbála és Izing Mihály. Felesége Schlegl Teréz. A 30 éves férfi 1914-ben vonult be Székesfehérvárra a 17. sz. honvéd gyalogezred 2. zászlóalj 6. századába. Rendfokozata:gyalogos. 1914. decemberében tűnt el.   

budapestikozlony_1920_01-1557346433_pages160-160_page-0001_2.jpg

Bicskén, a Kisfaludy utcában ellenőriztek a járőrök 2019. július 1-jén délelőtt egy érdi fiatalt, akiről megállapították, hogy a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság körözését rendelte el, lopás vétség elkövetése miatt. A rendőrök a 19 éves férfit elfogták, a rendőrkapitányságra előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki - áll az FMRFK Kommunikációs Szolgálat hírében. 


Tetőszerkezeteket bontott meg, fákat csavart ki az orkán erejű szél múlt héten csütörtökön Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.  Péntek reggelig ezerháromszáz segélyhívás érkezett Szabolcsból, a károk felszámolásában a Fejér megyei járási önkéntes mentőcsoportok tagjaként bicskei, dégi és martonvásári önkéntes tűzoltók, valamint ercsi polgárőrök is részt vettek a hétvégén. Az önkéntesek az esetek többségében kidőlt fákat daraboltak fel motoros láncfűrésszel és segíttek fóliával letakarni a megrongálódott tetőszerkezeteket. 

0629_30_onkentesek_szabolcsban007.jpg

A széleskörű összefogás és a több napon át tartó folyamatos kárelhárítások eredményeként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap estére már nem volt olyan bejelentett cím, ahol ne jelent volna meg beavatkozó. A sérült tetőszerkezeteket ideiglenes helyreállították, a veszélyt jelentő kidőlt, kiborult fákat eltávolították.

0629_30_onkentesek_szabolcsban008.jpg

 

Fotó: martonvásári és bicskei önkéntes tűzoltó egyesületSzabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy
Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő

Itt, ezen a ponton tekinthetik meg olvasóink azokat a 2019-es bicskei Balaton-átúszókat, akik nevezésükben szerepeltették lakóhelyüket. Ők voltak természetesen többen, de ezt minden átúszó maga döntheti el. Vagyis lehetnek olyan bicskeiek, akik idén átúszták a Balcsit, de nincsenek a listán.  A szűréshez 2019-t, a HU-t és Bicskét kell jelölni. 

Azért ünneplésre méltó a bicskei fiatalok eredménye, mert több 2007-es születésű, 12 esztendős és náluk alig idősebb, Révfülöpről Balatonboglárra 2 óra körül átúszó versenyzőt láthatunk az idei listán.

Igen, tudjuk, hogy a Balaton átúszása nagy élmény; ez a lényeg, nem a stopper. Tudjuk, hogy ez az átúszás nem versenyúszás. Mindenkinek az, aminek akarja.

A Bicskei Szó kiemelése állva tapsolás  a bicskei fiatalok remek teljesítményének.  

1 óra 58 perc alatt 15 éves fiúként partraszállni, ami kb. 22 perccel marad el Ákos, a bicskei ExtremMan testnevelés tanár eredményétől!

12 éves lányként 2 óra 7 percet úszni nyílt vízen, 5,2 kilométeren! Két ilyen lány is él Bicskén!   

12 éves bicskei lánytestvérek remek eredményei!  

Szívből gratulálunk Mindenkinek!

Annak a senior versenyzőnek különösen, akinek az ideje szintén parádés. 

 

 

 

 

         

Reméli, hogy a városunk arculatát erősítő heti motívumokat nem a vihar viszi el, hanem az önkormányzat non-pofit cége.  

Bizakodjunk benne, hogy vihar sem lesz addig.