A Bicskei Szó dr. Balázs Sándor r. alezredes kapitányságvezető Bicskei Szó kérdésére írott alapos válaszlevelét teszi közzé, amiben a bicskei rendőrök munkája alapján minden alapot nélkülöző híresztelésnek nevezhetjük azt, ami a Bicskén és környékén élő gyermekek zaklatását, elrablását, megtámadottságát illeti.
 
Mindez sajátságos módon, a Facebook-on kezdett el terjedni. Nézzük azonban józan, paraszti ésszel ezt a kérdést: ha a saját gyerekünket, a mi kincsüket bárki molesztálja, ha csak csúnyán néz rá valaki, beérnénk mi azzal, hogy megosztjuk a Facebook nevű "poszteráj és lájkolda" oldalon? Nem is valódi a kérdés, hanem költői, mert első utunk a fáskamrába vezetne a nagy-fejszéért (jó ha nálunk van), aztán mennénk a rendőrségre. A Bicskei Rendőrkapitányság vezetője arra kéri Bicske polgárait, szükség esetén továbbra is bizalommal keressék a Bicskei Rendőrkapitányságot.   
 
A Bicskei Szó levele: 
   
Tisztelt Kapitány Úr, Tisztelt Sajtószolgálat! 
 
Ma reggel olyan levél érkezett hozzám, ami kifejezetten a rendőrségtől vár megnyugtató választ, tehát nagyon időszerű lenne órákon belül egy közleményt kiadni - mert január 14-e óta fennálló ijedtségről van szó.  A www.bicske.blog.hu oldalon eddig az alábbi okok miatt nem szerettem volna semmit megjelentetni ebben a témában az "ügy" körüli rendszeres olvasói érdeklődés ellenére sem:
 
1. mert felelősséget érezve olvasóink iránt nem akarom fokozni a pánikot 
2. mert nem akarom elrontani az esetleges elfogást 
3. mert tudom, hogy egy vagy több pedagógus azt mondta a szülőknek, hogy kitaláció, amit magam sem tudok kizárni.   
 
Mint Önök is látják, eléggé nyugtalanok az itt élők a remélhetően csak szimpla pletykának nevezhető rémhírek terjedése miatt. 
 
Ezért várom szíves, mielőbbi válaszukat. 
 
Tisztelettel, Izing Antal újságíró   


A válasz:

Dr_Balzs_Sndor_ig1.jpgTisztelt Izing Úr!

Bicske Város környékén állítólagosan mozgó, és ott a gyermekeket zaklató ismeretlen személlyel vagy személyekkel kapcsolatban az alábbi tájékoztatást adom:

1./ Az eddigiekben felmerült információk alapján a szükséges intézkedéseket mind bűnügyi, mind közrendvédelmi vonalon azonnal megtettük. Soron kívül intézkedtünk az állítólagos Csabdi ügy kapcsán történő adatgyűjtés felől. Ennek során megállapítást nyert, hogy 2013. januárjának első felében (a pontos nap nem ismert) egy 6. osztályos csabdi kisfiú zuhogó esőben, a reggeli órákban az iskolába tartott. Megállt mellette egy szürke színű kisbusz, amelyben kb.: 3 fő munkásruhás férfi tartózkodott. Feltehetőleg jóindulatúlag és segítő
szándékkal megkérdezték Tőle, hogy az esőre való tekintettel elvigyék-e az iskolába. Miután a fiú nemleges választ adott, kölcsönösen elköszöntek egymástól, és Ő tovább gyalogolt az iskolába. Otthon elmesélte ezt az édesanyjának, aki erről a facebook nevű közösségi oldalon egy bejegyzést tett közzé tényszerűen, kommentár nélkül.

2./ Nagy valószínűséggel a közösségi oldalon található bejegyzést forgatta ki valaki, majd ezt még többen módosították a saját szájuk íze szerint.

3./ A (levelekben) felmerült további információkat soron kívül ellenőriztük. Minden esetben megállapítást nyert, hogy azok alaptalanok. Valótlanság minden olyan eddigi jelzés, amely gyermekek zaklatásáról vagy "elrablásáról" szólnak.

4./ Mindezek ellenére minden bejelentést komolyan veszünk, és a továbbiakban is soron kívül ellenőrizzük.

5./ Bűnmegelőzési célzattal megjelentünk és megjelenünk az illetékességi területünkön található iskolákban, első sorban az első jelzésben olvasható tanintézményekben (Bicskén, Csabdin,
Felcsúton). Illetve a közrendvédelmi szakterület is feladatul kapta a gyakoribb járőrözést és a körzeti megbízottak gyakoribb megjelenését.

6./ A polgárőr szervezetek bevonásra kerültek, illetve kerülnek. Részükre az információk azonban úgy történnek átadásra, hogy ne történjen pánikkeltés.

7./ A lakosság megnyugtatásául tehát szeretném markánsan leszögezni, hogy nincs olyan veszély amely gyermekeink sérelmére történne. Nincs fekete autós, fekete öltönyös gyermekrabló, vagy gyermekeket molesztáló ismeretlen személy. Valaha nyolcadik kerületi nyomozóként sok hasonló ügyet oldottam meg, így a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőinek elfogására fokozott figyelmet fordítunk. Jelen esetben azonban nincs ilyen ügy, nincs erre utaló megalapozott jelzés.

8./ Kérem Bicske Város Tisztelt Polgárait, hogy alaptalan információkkal ne hagyják megzavarni nyugalmukat. A Bicskei Rendőrkapitányság vezetői és beosztotti állománya mindent megtesz biztonságuk - kiemelt figyelemmel gyermekeik biztonságának - érdekében!

Tisztelettel:

dr. Balázs Sándor r. alezredes sk.
kapitányságvezető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezúton ragadnám meg az alkalmat, hogy a városban szinte napi rendszerességgel elkövetett fosztogatásokról, rablásokról kérdezzek, ezekkel mi a helyzet? van valami terv hogy végre kézre kerüljön ez a kedves banda, vagy továbbra is tétlenül nézzük ahogy idős embereket, szomszédainkat, társasházakat kifosztanak? esetleg járőrözés ötlete felmerült-e? nem kocsiból, zenét hallgatva, 30-al, hanem éjjel-nappal a város meghatározott részeit alaposan végigjárva, ellenőrizve? botrány ami mostanában itt történik, nem egyszer a tulajdonosok fél órára hagyták el lakásaikat és ezalatt minden értéktárgyuktól megfosztották őket. várom megnyugtató válaszát
Kedves mindenki!
Leszögezném hogy itt senki nem óhajtott pánikot kelteni hanem csak felhívni az emberek figyelmét az esetleges veszélyre!! Hogy miért a Facebookon? Egyszerű. Legjobb tudomásom szerint a legnépszerűbb és leglátogatottabb közösségi oldal. Ahogy látjuk a rendőrség is előszeretettel látogatja ezt az oldalt. Gondolom a kedves újságíró illetve rendőrkapitány úr is SZÍVESEN engedte volna beszállni egy autóba vadidegenek mellé a 12 éves gyermekét reggel 7 óra körül és JOGGAL feltételezték volna a JÓINDULATOT. Főleg úgy hogy az iskola a helyszíntől 2 percre van. Ilyen esetben TÉNYLEG SENKI sem feltételezne semmi rosszat! Biztos kedves emberek lehettek ha meg akartak kímélni attól a 2 perces sétától egy gyereket az "esőben". Én úgy gondolom még mindig jobb félni mint megijedni!!! A rendőrkapitány úr által felajánlott bizalommal hozzájuk fordulás sajnos megtörtént de eredmény nélkül. Kedves Antal felvetésére pedig miszerint az ő útja nem a facebookra vezetne hanem a fáskamrába a baltáért teljesen jogos....LENNE... abban az esetben ha a szülő ezt azonnal megtudja!! Ebben az esetben viszont nem erről volt szó. Az eset reggel történt de az információ már csak délután jutott el a szülőkhöz!! Valljuk be ennyi idő után még Antal is hiába futott volna a fáskamrába!! Egy szó mint száz ilyeneket írni egy szülőről aki aggodalmában figyelmeztetni akarta a többi szülőt....hát lássuk be Antal...nem szép dolog. Egy másik érdekes dolog. A rendőrkapitány úr nyilatkozata kicsit SZELLŐS. Ha a pontos nap nem ismert akkor honnan is tudjuk hogy esett az eső?? Csak mert nem esett. Sőt a pontos napot is a posztolás dátumából meg lehet találni. Na ezek a légből kapott dolgok. Nem is lennék ennyire felháborodva ha Kedves Antal cikke miatt most nem egy jóindulatú szülő lenne meghurcolva!!
@y2ati: sajnálom az eset miatti nehéz napjait. én azonban azt tettem, amit kellett. ugyanígy tenném ezután is. munkámban jó szándék vezetett. félelmetes és szerencsére nehezen elhihető hírek keringtek - a rossz hír szárnyal mint a sas, a jó hír tyúklépésben halad -, ezért az illetékesekhez fordultam figyelmüket felhívva és további információkat, megnyugtató közleményüket kérve, amit meg is adtak. az utolsó napokban már óránként ketten-hárman kérdezték meg tőlem, mit tudok erről, halottam-e fekete öltönyös, fekete bmw-s kigyúrt kopaszokról, akik az iskolák környékén gyerekekkel próbálnak szóba elegyedni, mert szervkereskedők és lányrablásról is hallottam a Spar elől. úgy éreztem, hogy emögött 1. szándékos, poénnak szánt pánikkeltés állhat olyanok részéről, akik sokat néznek tévét. 2. érdeke lehet olyan csoportnak is, akinek jó a "közijedtség". 3. sajnos lehet alapja is - Gyanítottam, hogy valamilyen valóságmagva biztos van, mert szélcsendben nem zörög a haraszt és akkor én még nem ismertem a Csabdi esetet, mindezt a rendőrkapitány úr válaszából tudtam meg. tehát én Önről semmit, se jót, se rosszat nem írtam, még csak nem is gondoltam Önre életemben soha. Olyat sem írtam tehát, hogy Ön akart volna pánikot kelteni, mert én azokról a pánikkeltő posztokról és szövegekről beszéltem, amiket én megismertem. Ön ebbe a történetbe úgy került, mint Pilátus a Krédóba. hogy én "meghurcoltam" volna valakit, például Önt, akit nem is ismerek, akinek kilétét az olvasók 98 százaléka nem ismeri, szintén nem igaz, amit felindultságában írhatott. Azt pedig szerintem minden értelmes apa megmondja a gyerekének, hogyha felnőtt nélkül vannak, idegenekkel nem szabad szóba állni, nem szabad tőlük semmit elfogadni, főleg ha egyedül van a gyermek. Esett-e az eső Csabdin aznap témához sajnos nem tudok hozzászólni. Egy valami azonban fix: GYERMEK SÉRELMÉRE Bicskén és környékén rémhírekben terjesztetthez hasonló BŰNCSELEKMÉNY NEM TÖRTÉNT. Ez a lényeg. A fejszéért való elindulásunk ügyében pedig egyről beszélünk: abban a pillanatban mennék érte, amint értesülök a nem tetsző dologról, mindegy hogy reggel vagy este történt. akkor megyek érte, amint megtudom, aztán a rendőrségre és nem csak klaviatúrát ragadok. Ami a rendőrség munkáját illeti, láttam, amikor két nyomozó tanukat kutatott Bicske központjában a rablásos ügy miatt. Ha Bicskén jár, jót tenne, ha személyesen megbeszélnénk ezt. Félre ne értse, semmit nem szeretnék erről írni. Egy csúnya, terjengő rémhír volt, amit a rendőrség kérdésünk után szerencsére megcáfolt. Gyermek sérelmére olyan bűncselekmény nem történt. Pont. Engem itt érhet el: bicskeonline@gmail.com
süti beállítások módosítása