Egyre több bűncselekmény

2008.04.18. 11:06

Egyre több az ismertté vált bűncselekmény a kapitányság illetékeségi területéhez tartozó településeken: míg Bicskén 2006-ban 167, tavaly már 709 lopás történt. Az emelkedő tendencia folytatódik.

- Szemben a 2006-ban ismertté vált 1290 bűncselekménnyel, tavaly a Bicskei Rendőrkapitányság illetékességi területén összesen 1707 eset vált ismertté: ez összesen 32,4 százalékos növekedést jelent - mondta a Fejér Megyei Hírlapnak dr. Bazsó László, Bicske rendőrkapitánya. A rendőr alezredes rámutatott: Bicskén 2006-hoz képest a duplájára nőtt a bűnesetek száma - míg két éve 590, addig 2007-ben 1115 bűncselekmény vált ismertté a rendőrök előtt. Meghatározó a vagyon elleni bűncselekmények száma és aránya, az 1115-ből 904 eset e körből kerül ki. Bicskén - szemben a 2006-ban történt 167-tel - tavaly 709 lopás történt: több mint felére csökkent a gépkocsilopások száma, a betöréses lopások száma azonban majdnem duplája a 2006-os adatoknak. Mindezek ellenére a kapitányság ismeretlen tetteses felderítési mutatója az elmúlt öt év legjobb rendőri teljesítményét jelenti: tavaly a mutató 58,1 százalékos volt, szemben a 2006-os év 44,8 százalékával. A kapitány szerint a kiváló felderítési arányhoz a kistérségi társulástól és a bicskei önkormányzattól tavaly kapott 5,5 millió forint támogatás is nagyban hozzájárult, hisz ezzel lehetőség nyílt például a munkaidő megváltására és a benzinköltségek kiegészítésére is. A közbiztonsági területről szólva az alezredes elmondta: egy híján ötezer órával csökkent a közterületen történő rendőri jelenlét ideje.

Az alezredes rámutatott: a kistérségben átalakult a bűnözés szerkezete, s ezt az idei év első két hónapjának tapasztalatai is alátámasztják. Januárban és februárban a vagyon elleni bűncselekmények körében megemelkedett az erőszakos cselekmények száma, leginkább a dolog elleni erőszak területén: míg tavaly az első két hónapban 24, idén ugyanekkor 87 betöréses lopást regisztráltak: ez 277 (!) százalékos emelkedést jelent.

A bicskei rendőrök tapasztalatai szerint az elkövetők viszonylag könnyen fel tudják mérni, hogy hol, mikor, milyen ingatlan van őrizetlenül, amelybe a lebukás minimális veszélyével tudnak behatolni. A szakemberek ezt és a nagymértékű emelkedést azzal magyarázzák, hogy a térségben - Budapest és más nagyvárosok közelsége, illetve a jó közlekedési viszonyok miatt - jellemző az ingázó munkavégzés és a nagy számú, hétvégi házként használt ingatlan. Ezzel párhuzamosan megnőtt az átutazó bűnözés is: az elkövetők szinte elmenekültek a határőrségi integráció óta sokrendőrössé vált megyékből az ország belső, határokkal nem rendelkező megyéibe. A bicskei kapitányságon pedig - az alezredes elmondása szerint - minden negyedik rendőr hiányzik az állományból; s ezt a helyzetet tovább nehezíti a betegállományban, illetve fementési időn lévő rendőrök viszonylag magas száma is. A rendőrök rendkívüli leterheltségére Bicskén a bűnügyi területen dolgozó szakemberek adnak példát. Míg normál körülmények között egy nyomozó egyszerre maximum 15-20 üggyel foglalkozhatna - s ezzel, ha nehezen is, de eredményt tudna felmutatni -, addig Bicskén egy nyomozó 40-50 ügyet is visz egyszerre. A kapitányságvezető ennek tükrében úgy látja: bár beosztottjai egytől egyig jó képességűek, a nagy ügyszám a minőségi munka rovására megy. A hátrányok csökkentése érdekében a kapitányság a közelmúltban négy rendőri álláshelyet hirdetett meg, s a jelentkezők köréből három tanári és egy műszaki végzettségű pályázót vesznek fel.

A bicskei rendőrkapitány nem kertelt, amikor kimondta, hogy ma a tolvaj a tolvajtól is lop, s a következő években a kistérségben elkövetett bűncselekmények száma várhatóan - a korábbi évekhez viszonyítottan - két-háromszorosára emelkedik majd. Ezt a szakember a rendőri állomány fiatal életkorával, a munkavégzés egyenetlen elosztásával, továbbá a bűnözés növekedésével és erőszakossabbá válásával magyarázta. Szavai szerint a bűncselekmények sértettjei - épp az erőszakossá váló bűnözés miatt - sokszor nem tesznek feljelentést, a tanúk pedig nem vállalják a tanúskodást.

Forrás: fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása