A bicskei Budapest Gate Country Club beruházás irányítójától és szervezőjétől, Kövesdi Marcelltől megtudtuk, hogy a Budapest Gate aktuális beruházásait nem érinti a válság, a tervezett kivitelezési határidőket is tartani tudják. Mint minden ekkora beruházó természetesen ők is élnek az ingatlan- és projekthitelek felvételével, amire pénzügyi likviditásuk megőrzése érdekében van szükségük. Mivel értékesítési áraik euróban vannak meghatározva, ezért a forint gyengülése elsősorban a vásárlóikra hat kedvezőtlenül és esetleg az újabb eladásaikat is befolyásolhatja. Ez a kérdés igazából az átadáskor lesz aktuális, mivel náluk az ingatlanok értékének 80%-át ekkor kell kifizetni.

A SPAR a tavalyi évben megvásárolta a PLUS teljes hazai bolthálózatát, így gyakorlatilag megduplázta üzleteinek számát. A válság talán egyetlen érzékelhető hatása náluk, hogy a 2008-ban megjelent "S-Budget" saját márkás igen kedvező árú, főleg alapélelmiszerekre koncentráló termékeik gyorsan népszerűvé váltak vásárlóik körében. Eddig is arra törekedtek, hogy az üzlethálózatukban a forgalmazott termékek között a magyar áruk aránya 80 % legyen, és ezt a jövőben is tartani fogják. A közel 15 000 főt foglalkoztató Spar Kereskedelmi Kft. nem tervez elbocsátásokat, eddigi tapasztalataik alapján, alkalmazotti számuk évente kb. 1000 fővel folyamatosan nő. -- tudtuk meg Laber Zsuzsa kommunikációs vezetőtől.

A Talentis ebben az évben befejeződő projektjeit nem érinti a válság - tudtuk meg Dr. Takács Ernő vezérigazgatótól. A vásárlói kedv megtorpanását inkább a lakáspiaci beruházásaik területén érzékelik. Természetesen ők is vesznek fel hiteleket beruházásaikhoz, így tapasztalják a forint gyengülésének negatív hatásait, amely elsősorban a most induló beruházásaik kivitelezési oldalát érinti, de komoly anyagi hátterük és hosszú távú (20 éves) terveiket alapjában véve nem befolyásolja. A 25 főt foglalkoztató és számos alvállalkozóval dolgozó cég nem tervez elbocsátásokat. Technológiai parkja a K+F (Kutatás/Fejlesztés) tevékenységek során létrejövő magas szintű nemzetközi innováció helyszíne lesz. A cég sikeresen vett részt pályázatokon, amelynek eredményeként 400 millió eurót nyert a Talentis Business Park Innovációs Központ és Inkubátorház fejlesztéséhez. Egyik fő céljuk a térség kulturális örökségeinek és természeti kincseinek megőrzésére, valamint a környezet általános védelmére irányuló törekvések rögzítését. A TALENTIS Program hozzá kíván járulni a környezettudatos életmód kialakításához, fejlesztései a Zsámbéki-medencén túlmutatóan is szemléletváltásra ösztönöznek.

A TESCO üzlethálózatnál elsősorban a műszaki cikkek eladásában tapasztaltak visszaesést -- mondta el Hackl Mónika, kommunikációs vezetőlapunknak. A bevételcsökkenés érezhető ugyan, de az éves üzleti céljaik teljesültek, amihez részben hozzájárult a határmenti területeken egyre erősödő bevásárlóturizmus is. A magyar termékek aránya eddig is elég magas volt az üzlethálózatnál (80-20%) és a hazai élelmiszergyártókat kívánják azzal segíteni, hogy ezt a jövőben is fenntartják. A FINEST saját márkás termékeik forgalma is folyamatos növekedést mutat. Amennyiben a válság miatt hitelre lenne szükségük, azt anyavállalatuk biztosítaná, de a 22 000 főt foglalkoztató cégnek nincsenek anyagi problémái. Elbocsátásokat sem terveznek, sőt további - igaz kisebb méretű - hipermarketek és express boltok nyitásán dolgoznak.

Forrás: horizontonline.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása