Zuschlag 8,5 évet kapott

2010.03.31. 10:33


Zuschlag Jánost nyolc év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szerdán Kecskeméten első fokon. A hatóság bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalással és más bűncselekmények elkövetésével vádolta Zuschlag János egykori szocialista politikust és társait.


2010. március 17.: Zuschlag János az utolsó szó jogán beszél
(Fotó: Ujvári Sándor)

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak 75 millió forint állami támogatást szereztek jogosulatlanul civil szervezetek révén. Az eljárás során a bíróság csaknem kétszáz tanút hallgatott meg. Az ügyész 12 évre küldte volna börtönbe a volt szocialista politikust.

Lados István másodrendű vádlottal szemben - aki feltáró vallomásával segítette az ügy felderítését - a legenyhébb törvényes büntetést kérte. További hat vádlottra letöltendő fegyházbüntetést, három vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést javasolt, míg öt vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

A bíróság Lados istvánt 2 év börtönre ítélte.

Zuschlag Jánost 2007. szeptember 21-én vették őrizetbe, az előzetesben eltöltött két és fél év beleszámít majd büntetésébe. Zuschlag azért töltött ennyi időt előzetesben, mert az ügyészség szerint fennált az összebeszélés és a bizonyítékok megsemmisítésének a lehetősége. A tárgyalásokon lejátszott lehallgatott telefonbeszélgetésekből az derült ki, hogy Zuschlag Jánosnak voltak rendőrségi kapcsolatai a nyomozás idején.

A felvételek szerint Zuschlag Lusztig Péterrel állt kapcsolatban, aki korábban a BM III/I-es hírszerző csoportfőnökségén dolgozott, aztán Baranya megyei rendőrfőkapitány volt, 1994-1998 között MSZP-s országgyűlési képviselő, majd 2006. július 1-jétől a Belügyminisztériumban Lamperth Mónika főtanácsadója, 2007. február 1-jétől pedig a miniszteri kabinet tanácsadója.

A bíróság Katus Ferenc harmadrendű vádlottat 5 év 6 hónap börtönre ítélte. A bíróság a további vádlottakra összesen 33 év 8 hónap börtönt szabott ki, továbbá több vádlott esetében rendelt vagyon elkobzást. Őri Andrást - aki nem jelent meg az ítélethirdetésen - 4 év, Krausz Csabát 3 év, Marsovszky Balázst 2 év 4 hónap, Kulai Tamást 3 év 4 hónap, Prácsér Lászlót 1 év 4 hónap börtönre, valamint vagyonelkobzásra ítélte.

A többi vádlott közül hárman felfüggesztett börtönt, négyen pénzbüntetést kaptak, míg a tizenhatodrendű vádlottat felmentette a bíróság.

Fodor Endre bíró a tárgyalás előtt bejelentette, hogy az ítélet indoklását, körülbelül négy órán keresztül ismerteti.


A perben Gyurcsány Ferencet tanúként hallgatták meg

Zuschlag János egy 2005-ben indult rutinvizsgálat után keveredett csalás és más bűncselekmények gyanújába. A vádirat szerint civil szervezetekből álló hálózatot épített ki, amely 2000-2006 között (tehát az Orbán-, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején) pályázatokon szerzett pénzt az Ifjúsági- és Sportminisztériumtól, annak jogutódjaitól, valamint a Nemzeti Civil Alapprogramtól és a fővárosi önkormányzattól.

A civil szervezetek tényleges tevékenységet nem végeztek, a megszerzett állami forrásokat nem arra használták fel, amire kapták, a pénz felhasználásáról hamis beszámolókat és hamisított számlákat készítettek. A pénzt Zuschlag János irányításával igazából ifjúsági rendezvények támogatására, országgyűlési képviselők választási kampányának finanszírozására fordították, illetve egymást között elosztva magáncélra használták.

A kár nagy részét Zuschlag János megtérítette, ügyvédje 50 millió forint átutalását bizonyító okiratokat csatolt be az ügyészségnek.


2009. november 18-án Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke is vallomást tett (Fotó: Ujvári Sándor)

A bírósági eljárásban tanúként hallgatták meg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, aki a csalássorozat idején ifjúsági és sportminiszter volt, valamint Mesterházy Attilát, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, aki Gyurcsány államtitkára volt.

Tanúként hallgatták meg a vezető szocialista politikusok közül Baja Ferencet, aki a vádbeli időszakban a szocialisták Táncsics Alapítványának kuratóriumi elnöke volt. Az alapítvány is támogatta a Zuschlag-féle civil szervezeteket.

Baráth Etelét és Csiha Juditot is tanúként hallgatták meg, mert a két zuglói szocialista politikus ajánlásokkal támogatta Zuschlag szervezeteinek pályázatait. A vádlottak vallomása szerint az egyesületeken átfolyó pénzekből a két képviselő 2006-os országgyűlési képviselői kampányát is támogatták. Baráth és Csiha visszavonult a politikától, idén már nem indulnak jelöltként a választásokon.

Tanú volt a perben Újhelyi István, az MSZP jelenlegi alelnöke, aki 2002-től a Fiatal Baloldal elnöke volt. Újhelyi azt állította, hogy elnökként nem ismerte a szervezet pénzügyeit, azokért ügyvezető alelnökként Zuschlag felelt.

Meghallgatták Deutsch Tamást, az Orbán-kormány sportminiszterét is. Zuschlag vallomásában azt állította, hogy amivel vádolják, bevett gyakorlat volt a pártok ifjúsági szervezeteiben.

A tizenhat vádlott

1. rendű vádlott: Zuschlag János korábban az MSZP országgyűlési képviselője, az Ifjú Szocialisták Mozgalom ügyvezető elnöke, a Bács-Kiskun megyei MSZP ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja. Első fokon 8,5 év börtönbüntetésre ítélték bűnszervezetben elkövetett csalás miatt.

2. rendű vádlott: Lados István Zuschlag János személyi titkára, a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták volt tagja, az MSZP zuglói szervezetének tagja. Az ügy kirobbanása után 6 hónapig szökésben volt, 2007. szeptember 26-án önként jelentkezett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen. Együttműködése miatt enyhe ítéletet kapott, első fokon 2 év börtönre ítélték bűnszervezetben elkövetett csalás miatt.

3. rendű vádlott: Katus Ferenc a Bács-Kiskun megyei közgyűlés MSZP-frakciójának tagja, MSZP-s önkormányzati képviselő Kiskunhalason, a kiskunhalasi baromfifeldolgozó tanácsadója, a Bácsalmási Agráripari Rt. alkalmazottja. A bíróság első fokon 5,5 év börtönre ítélte csalás miatt.

4. rendű vádlott: Őri András, a Fiatal Baloldal volt Zala megyei elnöke. A bíróság  első fokon 4 év börtönre és vagyonelkobzásra ítélte

5. rendű vádlott: Krausz Csaba, újbudai MSZP-s önkormányzati képviselő, volt elnöke az Ifjú Szocialistáknak. A bíróság első fokon 3 év börtönre és vagyonelkobzásra ítélte.

6. rendű vádlott: Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal volt fővárosi elnöke. A bíróság első fokon 2 év 4 hónap börtönre és vagyonelkobzásra ítélte.

7. rendű vádlott: Kullai Tamás, az Atlasz Egyesület és az Y-Generáció Egyesület tiszteletbeli elnöke, 2002-2006 között az MSZP önkormányzati képviselője Kecskeméten. A bíróság első fokon 3 év 4 hónap börtönre és vagyonelkobzásra ítélte.

8. rendű vádlott: Vámosi Zsolt közgazdász, egy részvénytársaság elnöke és egy kft. ügyvezetője, az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány elnöke.

9. rendű vádlott: Prácser László, a vád szerint négy pályázat előkészítésében működött közre, amelyeket a Zuschlaghoz köthető civil szervezetek adtak be. A bíróság első fokon 1 év 4 hónap börtönre és vagyonelkobzásra ítélte.

10. rendű vádlott: Szente Zsolt ügyvéd, Kiskunhalason ügyvédkedett, Zuschlag jogi ügyeit, ingatlanvásárlását intézte, sőt a nyomozati szakban védője is volt, majd vádlott lett.

11. rendű vádlott: Győrfi Ludovic, Zuschlag János személyi fitness-trénere egy rózsadombi fitneszteremben. Bűnpártolással vádolják, mert közreműködhetett Zuschlag János titkárságvezetője, Lados István külföldre szökésében és bújtatásában.

12. rendű vádlott: Kubatov Iván, kiskunhalasi vállalkozó, a vád szerint számlákat állított ki a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó egyesületek elszámolásaihoz.

13. rendű vádlott: Horváth Tibor, az ő autójában égtek el a Katus Ferenc által vezetett civil szervezetek iratai. Horváth azt mondta: autója az akkumulátor töltése közben gyulladt ki.

14. rendű vádlott: Földes Gábor vállalkozó, a vád szerint a Works Team Kft. nevű cége hamis számlákat állított ki az egyesületek nevére, a pénzt Baráth Etele és Csiha Judit kampányának finanszírozása használták fel.

15. rendű vádlott: Kemecsei Árpád, a zuglói önkormányzat szocialista képviselője, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. divízióvezetője. Lados István segítségével nyújtott be pályázatot a Táncsics Alapítványhoz, a kiutalt pénz elszámolásához pedig Földes Gábortól kért hamis számlákat.

16. rendű vádlott: Szilágyi Gabriella, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. megbízásában álló ügyvéd, Kemecsei Árpád volt élettársa. A vád szerint közreműködött a hamis számlák beszerzésében. A bíróság első fokon felmentette a vádak alól.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása