Kedves Olvasónk arra kért, közöljem és ajánljam figyelmébe a Gondozási Központ bentlakásos szolgáltatását felszámoló Tessely Zoltán vezette testület minden tagjának ezt a tanmese erejű népmesét. Tizenhat idős, beteg, kiszolgáltatott ember utolsó napjait éli Bicskén...  

Egyszer volt egy fösvény fiatalember, s annak a fösvény embernek volt egy fösvény felesége, s volt nekik egy öreg-öreg apjuk. Ez az öreg apjuk olyan öreg volt, hogy úgy reszketett a keze, hogy amikor a levest ette, amíg a kanállal a tányértól a szájához vitte, mind kireszketett a kezéből, s az abroszt is mind teleöntözte. Mikor a tányérból ki akarta tölteni a kanálba a levest, a tányért is elejtette, s eltörött. Ezért úgy megharagudott a fiatalasszony az apósára, hogy nagyon. Rábírta a férjét, hogy az öreget csapják el a háztól, eresszék világgá, hogy ne csináljon annyi szemetet náluk. A fiatalember rá kellett szánja magát, mert az asszony annyit duruzsolt, hogy végül is meghajolt az akarata előtt. 

Elmentek a vásárba, és vettek két új pokrócot. Elhatározták, hogy a két pokrócot az öregnek a hátára teszik, s úgy indítják világgá. Akárhol elesteledik, az egyik pokrócot leteríti, és a másikkal takarózik, s úgy aludjon. 

Mikor hazaérkeztek, hát sem a férfi, sem a fiatalasszony nem tudta rávenni magát, hogy az öreget útnak eressze. Volt nekik egy olyan hatesztendősforma fiuk. Azt mondja neki az apja: 

- Fiam, itt van ez a két pokróc, ügyesen össze vannak fogva. Mi elmegyünk a mezőre dolgozni, s mikor te gondolod, hogy már kinn vagyunk a mezőn, akkor a pokrócot tedd a nagyapádnak a hátára, s fogd meg a kezét, s vezesd ki az utcára. Mondd meg neki, hogy le is út, fel is út, menjen világgá, többet hozzánk ne jöjjön vissza. 

Úgy is tett a gyerek. Mikor az apjáék elmentek hazulról, akkor gondolt egyet, és csak az egyik pokrócot vette elő. Azt rátette a nagyapjának a vállára, s kivezette az utcára, s azt mondta neki: 

- Nagyapám, maga menjen akár le s akár fel, de többet ide nálunk haza ne jöjjön, mert magának itt helye nincs. 

Az öreg sírt egy kicsit, s a pokróccal a hátán megindult egyfelé. 

Este hazajött az ember és az asszony a mezőről, s látják, hogy a pokróc ott van, néznek szerte, az öreg meg nincs ott. Elészólítják a fiút: 

- Mi van nagyapáddal? 

- Hát úgy tettem, ahogy maguk mondták. 

- Hogy? 

- Rátettem a pokrócot a hátára, s megmutattam az utat neki, hogy menjen világul, s többet ne jöjjön haza, mert nincs reá szükségünk. 

- Hát akkor ez a pokróc, ami itt van, miért nem tetted ezt is reá? 

Akkor egy kicsit állott a fiú, s azt mondja: 

- Tudja, miért nem tettem, édesapám? Eszembe jutott, hogy mikor maguk is úgy megöregszenek, mint ahogy ő van, s utat kell adjak maguknak, akkor én ne kelljen, hogy vegyek pokrócot, evvel a pokróccal maga is menjen el. 

S akkor összenézett az ember az asszonnyal, elszégyellték magukat, és sírni kezdtek. Hamar kihozta az ember a lovat az istállóból, s ráült, s a kilencedik falu végén utolérte az öreget. Bocsánatot kért tőle, felültette a lóra, s úgy vezette a kötőféknél fogva, amíg hazaértek. Hogy hazaértek, mindig az asztalhoz ültették, s a gyereket is úgy tanították, s úgy nevelték, hogy tisztelje az öregeket. Többet nem bánták, ha eltörött a tányér, vagy kiömlött a leves, vagy mi lesz, mi nem lesz, jó szemmel nézték az öreget. Tisztességesen éltek, s máig is élnek, ha meg nem haltak.

                                                                                                    Magyar népmese 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Két olvasói reakció levélben és Fb-kommentben:
1."Ugyanolyan bánásmódra számíthat a gyermekétől mindenki amilyen példát mutatott a saját szüleivel szembeni viselkedésével"
2. "Aki a múltat nem tiszteli, annak nincs jövője."
Ennek a bajcosnak nem akarnak mán pokrócot teríteni a hátára, hogy meg se álljon a 9. faluig? Mán ideje lenne...
Ez a tanmese a gyermekek és szülők viselkedéséről szól. Tehát a már felnőtt gyermekek megvehetik a nyugdíjas bérletet az idős szülőknek, itt nem az állam hozzáállásáról van szó.
9-143 Ha a családban viszont nincs felnőtt utód illetve körülményei miatt képtelen a teljes vagy részleges helytállásra, ott az államnak és az önkormányzatnak kell gondoskodnia az idősről az ő kiszolgáltatott helyzetében a társadalmi szerződés szerint. az idős ember aktív korában a saját adójából támogatta például a támasz nélkül maradt idősek állami ellátását vagyis ugyanez a támogatás és "méltóság" neki is járna. a mese valóban allegorikus, képes beszéd, hasonlítás, megjegyzem meseszép allegória, de nem hiszem, hogy zavarná gondolati-tartalmi erejét, hogy államra vagy felnőtt gyermekre vonatkozik az elvárás a valóságban. Emberek és állam helytállására egyaránt vonatkoztatható tanmesét olvashatunk tehát a Bicskei Szó olvasójának jóvoltából. A bicskei esetünkben mindez tehát az állam helytállására is simán vonatkoztatható az idősek emberi méltóságának tiszteletben tartása érdekében. Nem is kérdés. Nem ez a valódi kérdés.
süti beállítások módosítása