Szili József nyomdászmestert megkértük egy könnyed itthoni tárlatvezetésre, mármint azon kevés bicskeinek, akik egyéb elfoglaltságaink miatt nem tudunk eljutni e hónap közepén a 20 milliós brazil metropolisba. 

ifj_szili.jpg

 

- 2015. október 14-17 között rendezik meg Brazíliában, Sao Pauloban a typográfiával foglalkozó konferenciát - kedzte a szakember. - A szervezők erre az alkalomra egy kiállítást is szerveztek. Felhívást tettek közzé hogy hagyományos nyomtatási eljárással készült plakátokat várnak (magasnyomás). Ez hogy érthetőbb legyen olyan nyomtatási technikát jelent amit még Gutenberg is használt. Javarészt fabetűkről és ólombetűkről készülnek a nyomatok.

szedo.jpg

 

szililetterpress.jpg

 

gutenberg.jpg

 

Nem sokan űzzük már ezt a szakmát. Itthon fehér hollónak számítanak a képzett szakemberek. A magasnyomtatás nyugaton nagy reneszánszát éli. Hiszen egyetlen nyomat sem hasonlítható össze egy digitális vagy ofszet nyomattal. A mellékelt plakátot készítettük a fiammal, aki aktívan kivette a részét a plakátnyomtatásból. Minden egyes plakáton ott van a kézlenyomata (2015) Harminc darab plakátot készítettünk amit postáztunk is Sao Pauloba. Jelenleg egy online kiállítás keretében lehet megnézni a plakátokat.  A konferencia időtartama alatt pedig egy valóságos kiállításon lesznek megtekinthetők. Több mint 20 országból érkeztek nyomatok, összesen mintegy 74 darab. Magyarországról egyedüli jelentkezőként a mi kis műhelyünkből - zárta válaszát Szili József nyomdász, magasnyomó gépmester.                                             (ia)

joco.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása