Az egykori ÁFOR üzemanyagtöltő állomás feltételezett talaj- és talajvízszennyezésére engednek következtetni Molnár Dániel képviselő csatolt megállapításai. Az észlelés napján küldte el megállapításait Bálint Istvánné polgármesternek, aki 27-én azt válaszolta, hogy nincs információja erről, amit a képviselő érzékszerveivel érzékelt, de értesítette a kivitelezőt valamint felhívta Molnár Dániel figyelmét arra, hogy bicskei lakosként a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes hatóságánál tehet bejelentést. 

„Az IMCS projekt keretében a vasútállomás környékén szénhidrogénnel szennyezett talaj került a felszínre. A szennyezett talaj kezelésével kapcsolatban a megrendelő az illetékes hatóságot megkereste.”

Mindez itt olvasható el egészében a 7. oldalon.     

A gyakorlat szerint az sem kizárható, hogy a Katasztrófavédelem fogja kezelni az itteni  problémát is. Mindenekelőtt bizonyára felmérik, hogy valóban történt-e szennyezés és honnan származik.

A Bicskei Szó a "kőolajszármazékkal szennyezett talaj és talajvíz" kifejezést használná, hiszen egy töltőállomáson ebből tároltak nagy mennyiségben. Ez az ÁFOR  (a vállalat központjának egykori címe: ÁFOR Ásványolajforgalmi Vállalat, Budapest IX., Közraktár u. 30.) esetében is így volt. 

Nem zárható ki, hogy a szennyezés még a működés közben indult és az sem lehetetlen, hogy éppen akkor terjedt jobban.  Kb. 20-25 éve homokkal töltötték meg a talajban  lévő tartályt (vagy inkább tartályokat) , hogy az felszívja a maradék "naftát". Ehhez képest a környékbeli lakosok beszámolói szerint erős a talaj és a talajvíz kőolajszennyezettsége. Olyan mértékű, hogy a területen keresztül vezető Lucernás-árok időszaki vízfolyásának vize is mocskolódik a szennyezett talajtól. Nem különben vizesárkaikban mozgó vagy álló csapadékon is látszik. De az eredeti céljukra már nem használható ásott udvari kutak olajos vizéről is beszámoltak.

A feltételezett tartály(ok)nem valószínűleg nem duplafalúak voltak a mai előírásoktól eltérően. Ha az ottani ÁFOR kút üzemelése ezekkel a tartályokkal pl. 1975-ben indult - ha nem korábban -, képzelhetjük, hogyan néz ki a maradvány ma.       

Nem mellékes a környéken élők problémáin, egészségügyi veszélyeztetettségén túl az sem,  hogy a Lucernás-árok a Spar-árokkal egyesül, nagy esők idején még ki is önt a Kölcsey utcában, mert korábbi egyenes medre derékszöget kapott a Kölcsey utca elején. Egyesül a Sárközi-árok vizével és a Szent László patakba folyik. 

Ez nem jelenti azt, hogy nincs remény a megoldásra. De sokkal jobb, ha nyilvánosság elé kerül a valószínűleg tényfeltárásnak nevezhető folyamat kezdete, amiben a civilben környezetvédelmi szakemberként dolgozó fiatal képviselő tette meg az első lépést. (A reménykedést erősíti, hogy szinte ugyanilyen eset megoldása történt meg a közelben, de erről még tájékozódnunk kell, mert mindössze egyetlen mondatos olvasói levél áll róla rendelkezésre. De megbízjató forrás, ezért fogjuk erről megkérdezn az illetékeseket.)             

 

bicske_moricz_zsigmond_utca_szennyezes_1_page-0001.jpg

 

 

bicske_moricz_zsigmond_utca_szennyezes_1_page-0002.jpg

 

bicske_moricz_zsigmond_utca_szennyezes_1_page-0003.jpg

bicske_moricz_zsigmond_utca_szennyezes_1_page-0004.jpg

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása