Megújul a törvényház

2008.11.13. 21:06

- A Bicskei Városi Bíróság épületének rekonstrukcióját eredetileg 2005-re tervezte az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT), de gazdasági okokból nem indulhatott meg a beruházás - mondta Soós Gyula, a Fejér Megyei Bíróság elnöke. Mostanra befejeződött az épület felújításának tervezése és az engedélyeztetési eljárás, kezdődhet a felújítás, amelynek kezdete előtt a bíróság és az ügyészség is egy ideiglenes helyre költözik. A bíróság átköltözése november 17-e és december 1-je között zajlik, de a tárgyalásokat már november 24-étől megkezdik a Kossuth utca 60-62. alatti új helyszínen.

A tervek alapján 2009 decemberéig egy valóban impozáns és korszerű igazságszolgáltatási komplexum jön létre Bicskén. A bírósági területen például kialakítanak egy tanúszobát; s létrejön egy, a tárgyalótermekkel közvetlen összeköttetésben lévő őrizetes váró is. A biztonság jegyében az épület első és hátsó részén is kialakítanak egy zárt beléptető rendszert: a rabokat szállító rabomobilok mellett a bírósági, ügyészségi alkalmazottak is ezeken át juthatnak be a bíróság udvarára. Az informatikai fejlesztés keretében létrehoznak egy önálló szerverszobát, az új tárgyalótermek pedig hűtöttek lesznek. Az épületben a bíróság alkalmazottai a földszinten és az első emeleteken dolgoznak majd, a városi ügyészség irodáit pedig szintén az első emeleten, ám a bíróságtól elkülönítetten, önálló fűtési rendszerrel alakítják ki. A beruházás összköltsége mintegy 300 millió forint, amely a tervezés és az engedélyezési eljárások, az új épület kialakításának költségeiből és az ideiglenes hely bérleti díjából áll össze.

A bicskei városközpont 1908-ban épült ingatlanában a Bicskei Járásbíróság működött, akkor az épületet fogdaként és irattárként is üzemeltették - 1990-től az egykori járásbíróság már Bicskei Városi Bíróság néven működött az épületben. Az ingatlan ma állami tulajdon, kezelője pedig az OIT. A bíróság a Bicskén és vonzáskörzetében élő 30 ezer ember peres és nemperes ügyeit látja el. Eddig a rendelkezésre álló pénzből csupán az állagmegóvásra tellett - mondta korábban lapunknak Schubertné Szekeres Mónika, a városi bíróság elnöke. A felújítás azért is időszerű, mert az épület - a statikai vizsgálatok szerint is - folyamatosan süllyed: volt példa arra, hogy a falakban vízvezetékek törtek el. A helybéliek szerint a török idők óta egy Budáig elvezető alagútrendszer húzódik a város alatt, ez okozhatja az épületek süllyedését.

Forrás: fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása