Kérdés, van-e így értelme a riadónak, hiszen a szankcionáláshoz KRESZ-módosítás kellene. A jelek szerint a főváros úgy rendelt el szmogriadót, hogy az érvényesítéshez nincsenek meg az eszközei.

Demszky Gábor elrendelte a gépjárműforgalom korlátozását Budapest egész területére. E szerint, a naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek (a rendszámtábla utolsó számjegye számít) a főváros közigazgatási határán belül. Ez alól kivétel az M0-ás fővárosi szakasza. A szmogriadó úgynevezett tájékoztatási fokozatát már szombaton elrendelte a főpolgármester. Azóta a főváros egész területén tilos a nyílt téri égetés. 

Az újabb fokozat szerint tehát vasárnap 11 órától a páratlan rendszámú, hétfőn a páros rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten. Ennek betartását a BRFK ellenőrzi, de még nem büntet. "Ez az első ilyen alkalom, tulajdonképpen egy tanulási folyamat, ezért nem lenne célszerű büntetni. Ráadásul nem is tehetünk ilyet, mivel ehhez KRESZ-módosításra lenne szükség" - mondta a Hírszerzőnek a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke. 

A rendőrök ha megállítanak, akkor is csak figyelmeztethetik az autóst, hogy nem szabad közlekednie. A városba érkező autókat egyesével ellenőrzik, emiatt a Ferihegyi reptér közelében már egy kilométeres kocsisor alakult ki.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kéri a minisztériumoktól és az állami hivataloktól, hogy szigorúan tartsák be a szmogriadó előírásait - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő vasárnap az MTI-vel.

Forrás: Hírszerző 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása