A megmaradt bizottságokban az MSZP nem vesz részt, így csak a Fidesz és az Összefogás Bicskéért Egyesület képviselői, illetve az általuk javasolt, úgynevezett külsős szakértői alkotják a szakbizottságokat. Ebből következően az SZMSZ-ben előírt legalább öt fős helyett, jelenleg csak 3 fős bizottságok kezdik meg működésüket.

A csütörtöki soros nyílt ülés a napirend elfogadása és a polgármester szokásos beszámolója után, több mint két órás zárt üléssel folytatódott egyetlen napirenddel, az SZMSZ módosításával. A módosításra elsősorban azért volt szükség, mert a már korábban bejelentetteknek megfelelően a bizottságok számának csökkentését kellett megtárgyalniuk. A téma, a bizottságok új összetétele miatt személyiségi jogokat is érintett emiatt rendelt el a polgármester zárt ülést.

A zárt ülésről – természeténél fogva - kevés információval rendelkezünk, ezért a további érthetőség kedvéért vegyük sorra az előzményeket.

A 18 fős bicskei képviselő-testület a polgármesterből és 17 képviselőből áll. Összetétel szerint a következő megoszlásban: Fidesz: 7 fő + a Fidesz színeiben választást nyert polgármester, MSZP: 6 fő, Összefogás Bicskéért Egyesület: 3 fő, kisebbségi 1 fő. Bizottsági tagságot a polgármester, az alpolgármester és a kisebbségi önkormányzat elnöke nem vállalhat. Így Bicske esetében 15 képviselő vállalhat szerepet a bizottságokban.

Információnk szerint Tessely Zoltán polgármester az előzetes egyeztetések során arra tett javaslatot, hogy a megmaradó négy bizottság képviselő-csoportonkénti megoszlása a következő legyen. Fidesz: három bizottságban elnöki poszt, háromban bizottsági tagság, illetve a négy bizottságban összesen 6 külsős tag. Ugyanez az MSZP vonatkozásában egy bizottsági elnök, három bizottsági tag, és egy fő külsős. Az Összefogás Bicskéért Egyesületnek két bizottságban tagságot, és egy külsős helyet javasolt. E javaslat következtében a 15-ből 3 képviselőnek (egy Fideszes és két MSZP-s) nem lett volna lehetősége a bizottságok egyikében sem tagként munkát végezni.

Hetlinger Zoltán (MSZP) emiatt emelt kifogást a polgármesteri javaslat ellen. Elfogadhatatlannak tartotta, hogy bármelyik arra jogosult képviselőt megakadályozzák abban, hogy tagként részt vegyen a bizottságok munkájában. Kijelentette, amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, az MSZP egyik bizottságba sem delegál tagot, nem vesznek részt azok munkájában. Tessely Zoltán polgármester ezt úgy értékelte, hogy az MSZP képviselői nem akarnak dolgozni.

Az ülésen többségi szavazással úgy döntöttek, hogy az eddigi hat helyett a jövőben négy bizottság működjön, 5-5 fővel. Bízva abban, hogy az MSZP jobb belátásra tér, bizottságonként most csak 3-3 főt választottak meg szakbizottságonként. Ezek a bizottságok a következők:

Pénzügyi Bizottság:
elnöke: Döme Lászlóné (Összefogás)
tagja: Pállfy Károly (Fidesz)
külsős: Ivanics Imréné (Fidesz)

Ügyrendi, Gazdasági és Környezetvédelmi Bizottság:
elnöke: Dr. Tiborcz Péter (Fidesz)
tagja: Pitt Sebestyén (Összefogás)
külsős: Szabó Jánosné (Fidesz)

Oktatási, Kulturális, Családügyi Bizottság:
elnök: Sulyokné Guba Judit (Fidesz)
tagja: Máténé Antal Éva (Fidesz)
külsős: Mohainé Fejes Ágnes (Összefogás)

Szociális, Egészségügyi és Kisebbségi Bizottság:
elnök: Bőcsné Petrohán Mária (Fidesz)
tagja: Adravecz Tamás (Fidesz)
külsős: id. Pálffy Károly (Fidesz)

Úgy tudjuk, hogy a polgármester felajánlotta a pénzügyi bizottság elnöki tisztségét az eddigi elnöknek, Dr. Varga Ferencnek (MSZP), ő azonban szolidáris volt képviselő-csoportjával, nem vállalta a tisztséget.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a bizottságok mihamarabb kiegészülnek az SZMSZ-ben előírt őt főre, ugyanis a jelenlegi helyzetben megnehezülhet azok döntéshozatala, mivel a három fős bizottságokban könnyen előfordulhat a határozatképtelenség. A határozatképességhez ugyanis legkevesebb három bizottsági tagnak részt kell vennie annak ülésén.

Forrás: bktvweb – D.Gy.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása