A 1,5 literes palackba töltött tétel címkéjén éppenséggel ez a felirat szerepel jókora betűkkel: "Oda milyen fröccs lesz?", ami különben a verseny elnevezése is. Juhász Tiborról borászata az Etyek-Budai borvidéken belül a mi Galagonyás szőlőhegyünk I. dűlőjében áll, az római katolikus templom hajójával majdnem egy vonalban található, a szőlőtermesztés a Táborállásán is zajlik.

Juhász Tibi irsaija a Radovin Borkereskedésnél is kapható, a készlet erejéig. Korrekt, méltányos ár. "Halványsárga, határozott zöldes-fiatalos reflexekkel. Illatos, miért is ne lenne az. Sehol semmi pacsuli, semmi direktség, virágok vannak, gyümölcsök, élénkség. Ízben is a helyén van mindene, karcsú és zamatos, savai ropogósak, de nem marnak, 11-es alkoholjáért különdíjat érdemel. Szóda nélkül is megállja a helyét, felbuborékozva pedig kérlelhetetlenül üdít és frissít. Sehol sincs kőbe vésve, hogy egy ilyen végtelenül könnyed, jó ivású és nem utolsó sorban olcsó bornak nem szabad legalább 5 pontot adni" - írja Albert Gazda blogja, minek utána minden magára valamit is adó helyi és helyinek nevezett szerkesztőségnek - nem működő Bicskei Élet, Bicskei TV, Szuperinfó, bktv, Fejér Megyei Hírlap, Helyi Téma - ajánljuk kiváló figyelmébe ezt a jó hírt. Arról már nem is beszélve, hogy Tibort érdemes lesz pl. gyalog vagy antialkoholista sofőrrel felkeresni - ha van ilyen -, mert borai ellenállhatatlanok. Kedvenc családtagom kedves bora volt a tramini, amire engem az irsai emlékeztetett ott a Galagonyáson, természetesen tisztán, de talán még annál is jobb volt ez a bor, s annyi köze van Tibor irsaijához, hogy fűszeresnek mondott bor mindkettő. Már régen ittam belőle, és kedvem is lett hozzá így a bicskei borról írogatva.

A Nyakas-hegy, Bicske, Etyek vonalon - talán itt terem meg nálunk a legjobban az Irsai, aminek jó kis alaptörténetével kellett volna kezdenem ezt a hírt: 1930-ban Kocsis Pál azt mondta az akkor még új borra: aki először el tud belőle szép mennyiséget adni, arról nevezi el a bort. Így lett ez a borocska Irsai Olivér néven anyakönyvezve.

Izing Antal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása