Megszereztem egy Magyar Királyi Egyetemi Nyomda által kivitelezett verses könyvet, amiben a legnagyobb XX. századi magyar költők művei között ott van  Forgács Antal (Bicske, 1910 - Németország, 1944) néhány verse is. 

Új magyar költők I-II. című gyűjteményben még József Attila és Radnóti Miklós is új.

A fiatalon meggyilkolt bicskei költő neve szintén rendkívül erős mezőnyben szerepel a Móra Könyvkiadó gondozásában  1985-ben megjelent "A Nyugat költői" című kétkötetes válogatásban, ami a kiváló Diákkönyvtár egy darabja. Ezt is begyűjtöttem magamnak és szerencsére beszélgetni kezdtünk Prockl Jenő úrral.

Az Arcanumon megtaláltuk Goda Gábor az Élet és Irodalomban megjelent beszédét, ami Bicskén az Ady Endre utcai szülőház előtt az emléktábla avatásakor hangzott el, mely ház köztudottan a Prockl család otthona. 

Prockl Jenő és kedves felesége rendszeresen vendégül láttak írókat, költőket, művészeket például a Bicskei Napok idején is, például az ún. Újhold-kör tagjait. 

Forgács Antal Wimbledonban (London, Egyesült Királyság) élő öccsével, Freud Józseffel is tartották a kapcsolatot, Prockl Jenő a Bicskei Szó helytörténeti írásait szívesen követő olvasóit örvendeztette meg ezzel az 1986-os  dokumentummal, Freud József, a költő öccsének Wimbledonból (London, UK) Bicskére, a Prockl családnak  írott  levelével.  Köszönjük. A költő testvére megdicséri a ház gondos gazdáit valamint számot ad az ingatlan történetéről is. Kiderült, hogy a ház egy része gabonatárolóként szolgált, mert Freud Lajos, a családfő az Aranka gőzmalom tulajdonosa volt illetve gabonakereskedő. 

Visszatérve a költészetre. Forgács Antal első kötete 23 éves korában jelent meg Fanyar idők címmel. Remélem, hírül adhatom majd azt is, hogy itt van a polcomon egy karnyújtásnyira. Forgács Antal (költő) – Wikipédia (wikipedia.org)

freud1.jpg

 

freud2.jpg

 

435123142_3334972290129725_7330680735652626975_n.jpg

     

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása