A településőrök figyelnek

2009.10.06. 12:23

Az IRM-től kapott információk szerint Bakonycsernye, Iváncsa, Lajoskomárom, Velence, Úrhida, Martonvásár, Polgárdi és Sárosd önkormányzatának támogatási igénylése érkezett meg eddig. A településőrök feladata, hogy - a helyi közbiztonság javítása érdekében - a közterület-felügyeletek tevékenységét támogassák, elsősorban a közterületi jelenlét hatékonysága, erősítése céljából.

A minisztériumnál a támogatás a már meglévő közterület-felügyelői létszám kétszeresére, de legfeljebb húsz személyre igényelhető. Amennyiben a településőrt közcélú munka keretében kívánja a helyhatóság foglalkoztatni, akkor személyenként egyszeri nyolcvanezer forintos támogatást kaphat, amit dologi kiadásokra (például munkaruhára) lehet fordítani. Ha nincs a közcélú munkára pénzügyi keret, s új munkahelyet kell teremteni, akkor az említett nyolcvanezer mellett a havi munkabérhez 71,5 ezer forintot biztosítanak és fizetik a járulékokat is. A támogatásokról évenként új szerződést kell kötni az elöljáróságnak és a szakminisztériumnak.

Nálunk a körzeti megbízott közmegelégedésre jól végzi a munkáját, de ennél mégis többet szeretnénk - jelentette ki Turi Balázs, Bakonycsernye polgármestere, hangsúlyozva, természetesen működik a polgárőrség is, de a helybeliek a minél nagyobb biztonságnak örülnének. Véletlenül sem mellékes, hogy csernyeieknek tudnak munkát biztosítani.

Iváncsán a település vezetője, Molnár Tibor szerint jól működik a polgárőrség, de elfér a segítség. Közterület-felügyeletre nincs pénzük, de ezt a lehetőséget, ami nem jelent az önkormányzatnak külön költséget, most kihasználják. Bűnesetek szempontjából kevéssé fertőzött településnek nevezte Lajoskomáromot Macher Pál polgármester: évi nyolc-tíz besurranásos lopás - de nekik ez sok. Még nagyobb nyugalmat szeretnének, de az új munkahely biztosítása itt is fontos szempont.

A kiválasztott személyektől is függ, mekkora tekintélyük lesz a közösség előtt - fogalmazott Turi Balázs, Bakonycsernye elöljárója, megjegyezve: álláspontja szerint csak köztiszteletben álló falubeliek jöhetnek szóba ennél a munkánál.

Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere hangsúlyozta: a településőr foglalkoztatása náluk elsősorban nem biztonsági kérdés - a szép településképet szeretnék megőrizni. Náluk sem mellékes, hogy két új munkahelyet tudnak így teremteni.

Legfontosabbnak a megelőző tevékenységet tartjuk a településőrök jelenlétével - rögzítette a célt Lajoskomáromban Macher Pál polgármester. Ebben a községben is azt szeretnék, ha a helyi polgárőrség munkáját segítenék a közterületen.

Forrás: fmh.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása