Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak kedden délelőtt 10 és 12 óra között a vasúton a mellékvonalak bezárása ellen. Öt vasúti szakszervezet egyezett meg erről hétfőn, miután ezúttal sem sikerült megegyezniük az úgynevezett kollektív munkaügyi vitában a vasút átszervezéséről.

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók  Szakszervezete, Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát, mert elutasítja, hogy a kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják a helyközi közösségi közlekedés tervezett átalakítását és a mellékvonalak tervezett bezárását.

A GYSEV vonalait is érinti a figyelmeztető sztrájk. A vasúttársaság közleménye szerint kedden délelőtt várhatóan nem indulnak el a vonatok a GYSEV állomásairól és megállóhelyeiről, az úton lévő járatok azonban minden esetben befutnak a legközelebbi állomásra.

A szakszervezetek napközben előbb a közlekedési minisztérium illetékeseivel egyeztettek az egyebek mellett 40 milliárd forintos elvonást jelentő átalakításról, majd egymással tárgyaltak a tiltakozás lehetséges módjáról. A sikertelen tárgyalás után legközelebb november 2-án, azaz jövő hétfő délután folytatódnak az egyeztetések.
hirdetés

Korábban, múlt hétfőn a VDSZSZ már sztrájkolt a vasút átszervezése ellen. Akkor a Gaskó István szakszervezeti elnök által térben és időben gördülőnek hívott munkabeszüntetés üzemkezdetkor kezdődött, és kilenc órakor függesztették fel a sztrájkot.

A Vasutasok Szakszervezete a múlt hét második felében jelentette be, hogy szintén elképzelhetőnek tartja a munkabeszüntetést a nyomásgyakorlás eszközeként. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete hétfőn a déli órákban bejelentette, hogy megalakította a sztrájkbizottságát.

A VSZ a hétfői tárgyalás után kiadott közleményében úgy fogalmazott: "a szakszervezetek egységesen a tervezet visszavonását követelték [...] hiányolták a vonalbezárások társadalmi és gazdasági hatásainak bemutatását és azok foglalkoztatási hatásait."

Arról, hogy a sztrájk idején milyen vonatok közlekednek majd – vagyis a még elégséges szolgáltatásokról – a sztrájk bejelentése után tárgyalnak a szakszervezetek a MÁV-val. Ennek eredményéről később adnak tájékoztatást – közölte a VSZ.

Forrás: Index

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása