Két hete folyamatosan figyelik a Tubes-védő civilek a hegyet. A lokátor megépítése ellen tiltakozó szervezet felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz. A Fővárosi Bíróság szerintük több eljárási szabályt is megsértett, amikor elutasította az építést engedélyező miniszteri határozat elleni beadványokat. Ráadásul fontos szakértői véleményeket sem vettek figyelembe.

A másik kérdéskör pedig az anyagi jogszabály sértések, hogy az építési engedély, az több európai irányelvbe is ütközik, a pécsi építési szabályzatot is sérti és sérti a környezetvédelmi törvényt – mondta a hírTV-nek Dr. Halmos Péter, az Istenkúti Közösségért Egyesület ügyvédje.

A civilek soron kívüli eljárást és az építkezés végrehajtásának felfüggesztését kérik. Úgy tudják: a minisztériumnak még nincs a birtokában a kiviteli engedély, ráadásul a csúcsra vezető erdei utat jelenleg csak jogszabályellenesen használhatják. A pécsi önkormányzat múlt héten ugyanis korlátozta a nehézgépjárművek közlekedését a Tubesre vezető úton.

- Az önkormányzat, mint tulajdonos élhet a jogaival, az úthasználatot korlátozta - ez az egyik, a másik, hogy az út létesítéséhez engedélyt kellene kérniük, ami egy hosszú eljárás és nem biztos, hogy megkapják a Natura 2000 területére, a vízbázisra és a pécsi parkerdő közepére – jelentette ki a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője Vincze Csilla.

A minisztérium a civilek tiltakozása ellenére sem tett le az építkezésről. A tárca szóvivője közölte: amint az időjárás megengedi, folytatódik a Tubesre tervezett NATO-radar beruházás. Bocskai István azt üzente a pécsieknek: figyelemmel követhetik a beruházást és azt is, hogy az engedélyeknek megfelelően járnak el.

(hírTV)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása