A közlemény szerint a fogyatékos embereket gondozó székesfehérvári intézmény lakói azért fordultak panasszal az ombudsmanhoz, mert intézményüket olyan új helyre  tervezik költöztetni, ahol lehetetlenné válna megszokott önálló életvitelük folytatása, s elvesznének a város közelségéből adódó lehetőségeik. 
Az érintettek érdekvédelmét ellátó Fejér Megyei Esélyegyenlőségi Iroda vezetője Szabó Máté ombudsmannak megerősítette: a bezárással minimálisra csökkenne a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelének esélye. Új helyükön szinte elérhetetlen lenne a bolt, a posta, az orvosi ellátás, s az alkalmi munkalehetőség. 
A korábbi ombudsman már négy éve felhívta a Fejér Megyei Közgyűlés akkori elnökének a figyelmét arra, hogy tekintsen el a Fejér Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézménye székesfehérvári rehabilitációs telephelyének bezárásától és törvényes kötelezettségének megfelelően újítsa fel az intézményt.
Szabó Máté hasonló megállapítást tett, kimondva, hogy mivel az elmúlt négy évben nem történt meg a felújítás, nem garantálták teljes körűen a működési feltételeket, az intézményben levő erősen leromlott körülmények éveken át sértették a bentlakók emberi méltósághoz való jogát. 

Az országgyűlési biztos megállapítása szerint a székesfehérvári telephely megszüntetésével az ott lakók egy része olyan elszigetelt intézménybe kerül, ahol nem lesz képes teljesebb életet élni. A szegregáció miatt nehezebb lesz a részvételük a társadalmi érintkezésben, ez pedig nem felel meg az esélyegyenlőség feltételeinek, s ütközik a fogyatékos emberek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény rendelkezéseivel - olvasható a közleményben. 
A Fejér megyei szociális intézmény bicskei otthonával kapcsolatban érkezett panasz szerint az intézményben élők közül nagyon kevesen vehetnek csak részt a rehabilitációs jellegű munkában, s alacsony a gondozó személyzet létszáma. 
Vizsgálatában az ombudsman megállapította: sérti a panaszosok munkához való jogát, hogy a telephelyen nem segítik kellőképpen a szociális intézményen belüli, annak hiányában a védett, illetve nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatást, továbbá a szakmai személyzet létszáma nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. 
Az ombudsman a Fejér Megyei Közgyűlés elnökétől, illetve az Integrált Szociális Intézmény vezetőjétől kérte a panaszok orvoslását.

MTI, Fejér Megyei Hírlap

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása