Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken azt javasolta az európaiaknak, hogy az Izlandon kitört vulkán légkörbe került hamujának aláhullásakor lehetőleg maradjanak fedett helyen. David Epstein, a WHO szóvivője közölte: a szervezet szakemberei még nem tudták felmérni, milyen mértékben lehet ártalmas az egészségre a vulkáni hamu. A szóvivő figyelmeztetett:  a hamufelhő mikroszkopikus méretű, belélegzett szemcséi megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak. Különösen az asztmában és légúti betegségekben szenvedőket veszélyeztetheti a vulkáni felhő - hívta fel a fegyelmet az ENSZ szakosított szervezetének a szóvivője.

Nem ért egyet a WHO figyelmeztetésével az Országos Közegészségügyi Intézet vezetője, aki szerint nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre az izlandi vulkán kitörése után keletkezett hamufelhő - írta a Független Hírügynökség. Az apró szemcsék ugyanis körülbelül 10 ezer méteres magasságban vannak a légtérben és nem keverednek az alacsonyabb légrétegekben lévő porral. Így tehát a földfelszín közelében lévő porszennyezésre nincs jelentős hatással.

A hamufelhőről készült péntek reggeli műholdfelvétel. A bal oldali képen élénk rózsaszín, a job oldalin élénk naracs színnel látszik a felhő, Észak-Németország és Észak-Lengyelország felett. Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat (Kattintásra nagyobb verzióban is megnézhető)

A legfrissebb előrejelzések szerint Magyarországot az esti, éjszakai órákban éri el Magyarországot az izlandi vulkánkitörés után keletkezett hamufelhő. Az most még kérdéses, hogy a felhő meddig marad Magyarország felett és merrefelé terjed majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása