Felcsúton élt kisgyerekként Vető Miklós (1936-2020), a hazai és a nemzetközi filozófiai tudományos élet egyik legkiemelkedőbb, Franciaországban alkotó képviselője, akinek művei – a francián kívül – angol, német, olasz, japán és természetesen magyar nyelven jelentek meg.

 

Kutatási területe a német idealizmus, elsősorban Schelling, a keresztény filozófia és metafizika, különös tekintettel a Gonosz problémájára. A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Magyarországon a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Szegedi Egyetem díszdoktora.

Vető Miklós 1936. augusztus 22-én született szekularizált, hazafias érzelmű zsidó családban. Szülei 1941-ben – öccsével együtt – megkereszteltették. Édesapja halálát követően Felcsútról Budapestre költöztek. Édesanyját elhurcolták, őt és öccsét nagybátyjuk és sváb katolikus felesége rejtegették  a vészkorszakban, majd apácák bújtatták őket. 

A Vető család - vagyis a nemzetközi hírű tudós felmenőinek - sírboltja ma is megtalálható Felcsúton.
A filozófus ősei földbirtokosok voltak, akik lokálpatriótaként segítették a község életét. Helytörténeti írásaink között szerepelt egy nagy felcsúti esküvőről szóló beszámoló (1923), ahol az ifjú feleség születési neve Vető Flóra volt. A nagynénje lehetett a 13 évvel később megszülető tudósnak. 

"Békében együtt, mindegy milyen hittel" - A nevezetes felcsúti zsidó esküvő (1923) - Bicskei Szó (blog.hu)
I

ttt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja méltatja  Vető Miklós munkásságát az egyetem hivatalos honlapján. 

Szegedi Tudományegyetem | Vető Miklós emlékére (u-szeged.hu)
I

Itt pedig a keresztény könyvkiadók könyvhetének oldala ír a felcsúti születésű professzorról.

Dr. Vető Miklós – Szent István Könyvhét (szentistvankonyvhet.hu)

A legjobb írás Erdő Péter érseké. Vető Miklóst 80. születésnapján köszöntötte a főpap. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem honlapján olvasható. Ő születési helynek Budapestet jelöli, a család felcsúti volt. Vagyis a pontosítás érdekében Vető Miklós felcsúti származású. .  

Vető Miklós - PPKE.HU 

Mindezeket egy kedves barátom ajánlotta figyelmembe. Címe"Felcsút, Vető utca 1."  (Nincs ilyen utca vagy cím.) Azonban Felcsúton a főúton a térképek is jelölik az egykori Vető-kúriát. 

Vető-kúria – Google Térkép

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása