Reped a bejgli

Címkék: központ tessely gondozási

2012.01.03. 10:33

  Információink szerint Tessely Zoltán döntése után teljes bizonytalanságban élnek a Gondozási Központ idős és/vagy beteg lakói közül többen is, mivel Bicske Csabdin élő polgármestere vezette testület határozata megszünteti a bentlakásos ellátást a Gondozási Központban.

 
“Két módon tehetnek bolonddá.
 
Az egyik, hogy elhitetik veled a hazugságot.
 
A másik, hogy visszautasítod az igazságot.”
 
(Søren Kierkegaard)  
 
Szerintünk nemcsak Tesselyvel kellett volna karácsonyi "interjút" készítenie a zeneiskola igazgatójának, hanem azokkal az idős, beteg emberekkel is, akik még azt sem tudják, hol folytatják életüket március 1. után.
 
Úgy tudjuk, vannak olyanok köztük, akiknek nincs hozzátartozójuk. "Közösségekről" van képük papolni a rommá fizetett ún. politikusoknak, miközben szétrombolják a kiszolgáltatottak életét. Egész pontosan azért eresztenek szélnek beteg rászoruló embereket, hogy könnyebben ki lehessen gazdálkodni azokat a millióikat, amit ők és barátaik, a hízelgők köre kap meg "tiszteletdíj" gyanánt. 
 
A bicskei testületben egy-két kivétellel mindenki egyetértéssel fogadta a bentlakásos ellátás megszüntetését. A jelentős többség egy árva mukkot nem mert szólni ellene.
 
Van persze, egy-két ellátott, aki hazamegy a nyomorúságos "otthonába", ellátásukra minden szempontból képtelen családtaghoz, de valójában nincs hova. Mert esés-kelés, nélkülözés lesz az élete.
 
Van aki Bicske közeli intézményben nyer elhelyezést. Van aki messzire költözik. De számos embernek még megoldatlan a jövője, közöttük támaszbottal, járókerettel közlekedő emberek is vannak. 
 
Kilencvenhárom éves néni is él közöttük.
 
Családokról, akik lehet, hogy nem a mai kampány-filmes hazugsághalmaz sztereotip családja, (a három szoba, négy kerék), de akkor is családok az ő közösségeik. Kényszertársaságnak indultak ugyan, de megtanultak együtt élni egymással, megismerték egymás gondjait. Vagyis egymásnak támaszai voltak a bicskei Gondozási Központban is.
 
Zoltán, nem kell nagyon okosnak lenni, hogy észrevedd, ezt nem lett volna szabad meglépned. Megértem, nem vagy bicskei, nincs itt senkid, se a városban, se a temetőben, de akkor sem. És karácsonykor is erről kellett volna beszélned "nagyszerű" interjúdban.  Megnyugtatni őket, "határozottan és őszintén" elmondani: mindent elkövetsz azért, hogy a kidobott kiszolgáltatottak sorsát saját kezedbe veszed.  Nem azon kellett volna smúzolni, hogy reped a bejgli. Tanácsom 0 Ft + Áfa/hó. Csak neked. Csak most.                    
 
A kereszténységről pedig nem csak beszélni és énekelni kell, hogy például József és Marija, hanem tetteinkben, döntésükben kell működtetni - Jézus tanításait.
 
Hozzáteszem, Tessely "Munkahelyteremtő" Zoltán vezette testület ugyanezzel a lendülettel öt-hat Gondozási Központban dolgozó embernek mondott fel, de olyanoknak, akik kezdetektől ott dolgoznak, olyanoknak, akik pár évvel nyugdíjazásuk előtt nagyon nehezen fognak elhelyezkedni. Tavasszal már nincs munkahelyük.  
 
Történik mindez akkor, amikor haveroknak, barátoknak, rokonoknak csinálnak több százezres jövedelemmel munkahelyet - például a városházán.
 
Aki pedig egész életét tette fel a gyengék szolgálatára, azokat kiteszik.
 
Közben pedig reped a bejgli a karácsonyi interjúban...   
 
 
Izing Antal

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amikor eljön dicsőségében az Emberfia és vele minden angyal, helyet foglal fönséges trónján. Elébe gyűlnek mind a nemzetek, ő pedig különválasztja őket egymástól, ahogy a pásztor különválasztja a juhokat a kosoktól.
A juhokat jobbjára állítja, a kosokat pedig baljára.
Aztán így szól a király a jobbján állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot!

Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek.
Erre megkérdezik az igazak:
-Uram, mikor láttunk éhesen, hogy enned adtunk volna, vagy szomjasan, hogy innod adtunk volna?
-Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna?
-Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogathattunk volna?

A király így felel:

-Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek. 41űű

Ezután a balján állókhoz is szól:

-Távozzatok színem elől, ti átkozottak, az örök tűzre, amely a sátánnak és angyalainak készült. Mert éhes voltam, s nem adtatok ennem. Szomjas voltam, s nem adtatok innom. Idegen voltam, s nem fogadtatok be. Nem volt ruhám, s nem ruháztatok fel. Beteg és fogoly voltam, s nem jöttetek el meglátogatni.

Ekkor ezek is megkérdezik: Uram, mikor láttunk éhesen vagy szomjasan, idegenként vagy ruhátlanul, betegen vagy börtönben, s nem voltunk szolgálatodra?
Erre majd ezt feleli:

-Bizony mondom nektek, amit a legkisebbek valamelyikével nem tettetek, velem nem tettétek. Ezek örök büntetésre mennek, az igazak meg örök életre." ................
Még a mai világban sem lehet mindent gazdasági,-vagy megtérülési szemüvegen keresztül nézni.Különösen nem,ha idős.beteg,magatehetetlen emberek sorsáról van szó.A Gondozási Központ működtetése nem lehet költségvetési kérdés.Ha a városnak nem felelőtlen,hanem felelős vezetése lenne,a megoldást keresné,nem azt,hogy tud a legrövidebb úton megszabadulni a "problémától".Mert nekik ez csak probléma,nem humánum kérdése,nem annak a keresztényi szeretetnek a kérdése amiről hallhattunk az elhíresült karácsonyi köszöntőben,nem annak a felismerése,hogy minden társadalom köteles gondoskodni a legrászorultabbakról.Így Bicskének is. Javaslom a város vezetőinek,hogy nézzenek szembe azokkal az ígéretekkel,fennkölt kijelentésekkel,de úgyis mondhatnám, azokkal a demagóg,populista hazugságokkal,amiket még ellenzéki képviselőként tettek.Talán ez segít,ha lassan is,annak felismerésében,hogy alkalmatlanok egy város vezetésére.Elég a sok szövegelésből,hazugságból!Van egy közmondás:Aki az igazságot hajlítani akarja,az eltöri.Önök,polgármesterükkel együtt eltörték.
Ha anyagi gondokkal küzd a város, nem értem, hogy ez a lincolni magasságokban szárnyaló polgármester és honatya miért nem követi frakcióvezetője példáját: nemes egyszerűséggel megzsarolhatná a város összes hitelezőjét, hogy ha tényleg vissza akarják kapni a pénzüket, hááát akkor majd a parlament nekiáll megint törvényeket gyártani és jóóól megnézhetik magukat.
Gondoltam, megnézem, miket ígért ez a jóember 2010 tavaszán és őszén, de a honlapján egyetlen árva infó, egy kis programvázlatocska sem érhető el, csak a 2008-as (tesselyzoltan.fidesz.hu/index.php?id_cikkgroup=79). Ezt persze csak akkor érdemes elolvasni, ha valaki akkut lózung-hiányban szenved, de előtte mindenképp konzultáljon a szomszédjával.
Van persze a honlapon egy másik gyöngyszem is, az inkább témába vágó: tesselyzoltan.fidesz.hu/index.php?id_cikk=17845
Az meglep, és elkeserítő, hogy mint kés a vajon, megy át minden hülyeség a képviselő-testületen, bár a magyar önkormányzati rendszert ismerve azért nem nagy eltérés ez az országos átlaghoz. Azt gondolom, sokkal több, közügyekben érdekelt és jó képességekkel bíró ember él ebben a városban, mint aki ma hajlandó foglalkozni ilyen dolgokkal. Ezt jól mutatja, hogy a képviselőtestület ciklusról ciklusra kontraszelektáltabb - nagy tétekben mernék fogadni rá, hogy a képviselők többsége egy sima állampolgári ismeretek teszten is elbukna, nemhogy az Ötv. vagy a többi vonatkozó jogszabály ismereteivel rendelkezne.
Az önkormányzatnak ez a döntése pontosan ugyanolyan, mint amit a hajléktalanokkal csináltak - pont annyira embertelen, antiszociális és cinikus. Csak attól félek, hogy ennek a sok rettenetes lépésnek (óvodabezárások, stb.) ugyanúgy nem lesz semmilyen hatása a következő helyhatósági választáson, ahogy korábban sem volt.
Idős, beteg,többségében demens emberekkel foglalkozom mindennap.Ez a munkám.Egy munka,mely igazából nem munkának,vagy foglalkozásnak tekinthető, inkább elhivatottságnak nevezném.Mert csak úgy lehet ezt csinálni.Sajnálom mindazon szakmabeli kollégát,akiknek a fenti döntés miatt megszűnik a munkahelyük,veszélyeztetve a mindennapi megélhetésüket,mely a mai nehéz világban anyagi és érzelmi kiszolgáltatottság szélére taszítja őket.Melyet az általunk megválasztott"szellemi vezetők" okoskodtak ki.
Mégis az egész történetben az igazi szenvedő alany, maga a gondozott,akik vagy tudatába,vagy öntudatukon kívül/egészségi állapotuk végett/ váltak a rendszer veszteseivé.
Nem tudom,hogy mindazon döntéshozók,akik eme "szenzációs lépést" megmerték lépni,igazából tudatában vannak-e annak,hogy mit és kivel tettek.Valószínű,hogy nem,sőt teljesen bizonyos vagyok benne.
Nem elég az ,hogy egy idős embert anno kiszakítanak a saját környezetéből,melyben évtizedeken át élt,s bekerül egy szociális intézménybe,de mire megszokna egy helyet,s elfogadja azt a visszafordíthatatlan tényt,hogy sajnos segítségre szorul,s nincs más megoldás csak ez.Akkor jön egy pofon,hogy holnaptól még ez sincs...!A kilátástalanság,"Mi lesz velem? Hol hajtom le a fejem majd?Már nem kellek senkinek!Jobb lenne nem is élni!Könnyebb lenne mindenkinek!"Ilyen gondolatok fordulnak meg a fejükben.És ezek csak egy értelmileg beszámítható néni vagy bácsi gondolatai.Ugyanis kedves döntéshozók,valószínűleg a demens emberekre nem is gondoltak,hiszen "ŐK úgysem!!!! éreznek,értik meg a helyzetet"
Ez a nagy tévedés!!!!!!!!!
Sokkal érzékenyebben reagálnak ezen dolgokra!El,sem tudják képzelni,hogy milyen érzelmi,pszihés változásokon mennek is keresztül,hiszen nem ismerik Őket,nem foglalkoztak és nem akarnak foglalkozni az Ő problémájukkal.Amit ezen tettel bebizonyítanak a választóiknak:az érzelmi sivárság,hazugságok hálója,a mindenkin való átgázolás.Egyszerűen szegénységi bizonyítványt állít ki Önökről! Nevetséges,hogy MI választottuk meg Önöket,s ezáltal mi is hibásak vagyunk.
És akkor még nem beszéltünk a hozzátartozókról sem...!
Csak arra lennék kíváncsi,hogy ha estlegesen valamelyikőjük édesanyja,vagy édesapja kerülne ilyen helyzetbe,akkor milyen reakciót váltana ez ki Önökből?!Gondolkoztak ezen valaha is??
Egyszer végre fel kellene már állítani egy fontossági sorrendet.Nem a fent említett rászorult emberektől kellene elvenni,hanem akik a rendszer igazi "nyertesei",vissza kellene venni a szociális segélyezésből,megvizsgálni azt,igazából ki is szorul segítségre,nemcsak tudatában lenni ,hogy van környezettanulmány,hanem ki is menni ,s elvégezni azt/2 autót,hatalmas családi házat hogyan képes minimálbérből fent tartani,stb.?/,s nem utolsósorban sógor-koma alapon osztogatni az adófizető állampolgárok pénzét.De ez nemcsak itt trendi,hanem ez a mai magyar valóság,ez az igazi Valóvilág!Ezért röhög rajtunk az egész világ!Munka nélkül,könnyen megélni,igazából csak Magyarországon lehet!
De vissza a fenti témához!
Csak gratulálni tudok Önöknek,s remélem egyszer hasonló cipőben fognak járni,s akkor majd igazán átérzik eme tettük következményeit,s Önök is ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek.
Mert míg mindezeket nem élték át,addig sajnos fogalmuk nincs arról,hogy valójában eme döntésükkel mit is csináltak. Gratulálok,s sajnálatom fejezném ki minden egyes választópolgárnak,akik bizalmat szavaztak Önöknek,-beleértve magam is-,de mentségünkre szolgáljon, a szebb jövő reményének képe lebegett a szemünk előtt!S az öreg Eötvös bohóc szavaival zárnám soraim:NEM BAJ,VAN MÁSIK!!!!!!!!!!
Valószínűleg nemsokára lesz is!
@Tamara Jagello:
Nevetséges,s egyszerűen felháborítónak tartom,a polgármester köszöntőjét az idősekhez,annak fényében,hogy teljesen tudatában volt már akkor is, mire készül 2012 márciusától!Erre mondják azt,hogy vágd hozzá Júdáshoz a 30 aranyat!Köszönjük Polgármester Úr!
és megszünt azoknak is akik azt hitték lett végre munkájuk egy kis időre.....lásd közhasznú munka..köszi köszi köszi
süti beállítások módosítása