Örömmel adjuk közre ezt kajak-kenus által írott levelet. Ha Bicskén élő sporttársai szeretnék Dániellel felvenni a kapcsolatot, a bicskeonline@gmail.com címre érkezett leveleket és kommenteket továbbítjuk hozzá.     

 

Egy kajak-kenu egyesület létrehozásán próbálkozom Bicskén (16 éven keresztül kajakoztam versenyszerűen Oroszlányon, majd Budapesten).

 
A klubházat, illetve az evezési lehetőséget a bicskei 4-es tavon szeretném megvalósítani (Telepi-halastó). Tavaly nyáron sikerült közvetve eljuttatnom egy levelet a tervekről a tó tulajdonosának. A visszajelzés alapján a tulajdonos örült az elképzelésnek, korábban ők is egy szabadidőközpontot szeretettek volna itt létrehozni a vízi sport céljából (egy 2004-es cikket találtam is erről a neten: http://www.nol.hu/archivum/archiv-321940). Aztán időközben a tavat bérbe adták egy vállalkozónak, aki jelenleg el is kezdte a tó felújítását, ami örvendetes, ugyanis a tó már nagyon leromlott állapotban volt tavaly nyáron, így bőven ráfért a felújítás, mederkotrás.
 
Én már kétszer eveztem a tavon, legutoljára pár hete, ekkor örömmel tapasztaltam, hogy lényegesen magasabb a vízszint a tavalyinál, azonban még mindig alacsony a kajakozásra, de a bérlő elmondta, hogy tervezik a tó kotrását, medermélyítését. Így önmagában a fejlemények bíztatóak, azonban a kérdés az, hogy sikerül-e megállapodni a bérlővel, hogy biztosítson egy kis helyet a tó partján egy klubház számára (adott esetben a kb. 1500 m2-nyi területet megvenni a leendő egyesületnek). A történetben tehát még igen sok a kérdőjel, nem tudni, hogy milyen mértékű lesz a mederkotrás, nem tudni mi a további cél a tóval, nem beszélve a forrásszerzés rögös útjáról.
 
A tó majdnem 2 km hosszú, kajakozás céljából kiváló, ezáltal egy újabb sportlehetőséget biztosítana a bicskei fiatalok részére, továbbá rekreációs céllal a felnőtt lakosság számára is, említést téve például az egyre népszerűbb sárkányhajózásról, ami egyben közösségformáló lehetőség is lehet. Esetleg futóösvényt is lehetne létesíteni a tó partján, létrehozni egy kisebb közösségi teret.
 
Ha az első lépcső valóban teljesül, azaz ősszel, jövő tavasszal tényleg sor kerülne a meder kikotrására, a megfelelő mélység elérésére (kb. 2-3 méter), akkor el lehetne kezdeni beszélni a bérlővel, tulajdonossal a létesítés lehetőségéről, illetve el lehetne kezdeni a források előteremtését, a szponzorok megkeresését, a pályázatírást, majd a tervezést, vagy akár a lelkes önkéntesek megkeresését is a kivitelezéshez.
 
Köszönettel,
Dubnicz Dániel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

remek jó ötlet.......és a sok csonakot,kenut majd gyalog viszitek oda???ja lesz akkor ott millió autó meg ilyesmi....aham értelmes dolog ez..amugy az idézett nol cikk nem is erről a tóról szól mert ez bicskén van azok meg etyek mellett a zoltán és göböl tó de tök mindegy...ezt a hátsó tavakat és a környezetét hagyni kéne szépen élni...
süti beállítások módosítása