A Bicskén 2008 ősze óta polgármesterkedő Tessely Zoltán 2009 tavaszán szüntette meg a Bicskei Élet című önkormányzati havilapot. Bicske azóta sem rendelkezik önálló újsággal. Közel négy évre fosztotta meg döntésével a városlakókat legelérhetőbb információ-forrástól. Pedig feketén-fehéren aktuálisok mellett minden hónapban közölték a testületi ülések jegyzőkönyveit is.  

bicskeiélet.jpg  

A Bicskei Szó valószínűsíti, hogy a 2014-es választási kampány közeledte miatt néhány hónapon belül, vagy jövő év elején négy év után megint meg fog jelenni egy bicskei újság.

Megszüntetését antidemokratikus időket idéző döntésnek tartja a Bicskei Szó, aminek többször is hangot adott.  

Ha valóban lesz lapja Bicskének közel 4 év semmimondó csönd után, marad néhány kérdés. A szívvel-lélekkel, minden ellenszolgáltatás nélkül városukért dolgozó Bicskei Élet társadalmi szerkesztőbizottság pártonkívüli és felkészült  tagjait vajon megint felkérik-e? Hiszen az ő lokálpatrióta, bér, költségtérítés és cafetéria nélküli, szívjóságból végzett  munkájukra nem tartottak igényt közel 2009 elejétől, anyagi problémákra hivatkozva.    

Megtartják-e az olvasott, érdekessé és igényessé tett újság címét? Avagy a politikusok "Nevezzünk mindent másképpen"-tünetegyüttese miatt áttérnek valami bombasztikusan lapos, fantáziátlan és üres új címre és ennek megfelelő belső tartalomra?

Ez is egy költői kérdés.     

Pártalapon delegálnak majd a laphoz? Akkor vajon hogyan valósul meg a lap nem párttagok által irányított társadalmi reflexiója?

Mert az lehet, hogy az önkormányzatok autonómiája hamarosan szinte nulla lesz, de azért az emberi közgondolkodást a lakóhelyéről, a szülőföldjéről ne akarják már szétverni a szavazógépek.     

Bicske "rendszerváltozás" utáni történetében mindig volt saját lapja. Stílusosan a nem is bicskei Tessely Zoltán polgármestersége idején szűnt meg ez a közösségi értékünk legelőször.

Ha újra indul a Bicskei Élet, legyen a bicskeieké

 

Izing Antal      

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása