Nagy felzúdulást váltott ki olvasóink körében, hogy most már a legkisebb termőföldeket is regisztrálni kell, hatezer forintért. De ne kapjon máris szívinfarktust, lehet, hogy Önre nem is vonatkozik!

A kormány új adminisztrációs kötelezettséget vetett ki a kisebb kertekre, mint lapunk is megírta korábban. Ám az, hogy ez pontosan mit jelent és kire vonatkozik, ma még sok szempontból bizonytalan. (Kérdéseinkre várjuk a választ a Vidékfejlesztési Minisztériumtól.)

Ej, ráérünk arra még!

Az biztos, hogy a korábban sajtóhírekben megjelentekkel szemben március 30-ig kell benyújtani az adatlapokat, nem január végéig, tehát van pár hét arra, hogy kiderüljön, mit is kell pontosan csinálni. Az is biztos, hogy minden termőföld után valakinek be kell adnia a földhasználati adatlapot, akkor is, ha a földet valójában nem használja senki (elméletileg a termőföld használatáról a tulajdonosnak gondoskodnia kell amúgy.) Ha nem használja senki, akkor a tulajdonos minősül a törvény szerint földhasználónak.


A magánszemélyeknek a személyi igazolvány és a lakcímkártya másolatát is le kell adnia az adatlap kitöltésén túl, míg a gazdálkodó szervezetnek a statisztikai számot, a családi gazdaságoknak a nyilvántartási számukat is le kell adni.

A nagyi telkével lesz dolog

Az biztos, hogy az összes mezőgazdasági besorolású kis hétvégi telek tulajdonosának (vagy a szerződéses földhasználónak) ügyintézést jelent majd a regisztráció. Körülbelül 350 ezer embert tehát biztosan érint a változás, mivel becslések szerint körülbelül ennyien vannak, akiknek egy hektárnál kisebb kertjük van.

Szinte biztosan nem érinti az egyszerű családi házakat, mivel ezek zöme lakóövezetben van (ezt a településrendezési térképen meg lehet nézni az önkormányzatnál.) Ugyanez vonatkozik az erkélyen nevelt cserepes paradicsomra. Csak a jogi értelemben termőföldnek számító telkekre vonatkozik a szabály.

Mi számít termőföldnek? Az, ha annak van besorolva a tulajdoni lapon. Lehet gyümölcsös, legelő, gyep, zártkerti terület, halastó, szőlő, szántó, erdő, nádas is.

Na de kinek kell fizetni?

Még nem biztos, hogy ezért fizetni is kell majd mindenkinek 6 ezer forint regisztrációs díjat, mivel a Földhivatal honlapja azt írja: csak akkor kell ilyet fizetni, ha az ügyintézéssel párhuzamosan változást is jelent be a tulaj. De hogy mi számít változásnak és mihez képest, azt az információt (a sok más felmerülő kérdésre adandó válasszal együtt) holnapra ígérte a minisztérium lapunknak.

Forrás: FN24

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása