Bicske főterén, az Oroszlán Patika és Kékkereszt Állatgyógyászat épületegyüttesében épült ki Bicske (és környékének) leginkább környezetbarát objektuma, ami Budapest, Győr, Szeged, Debrecen vagy Pécs belvárosának is becsületére válna.

Az Oroszlán Patika a Bicskei Szó hírében ismertetett környezetbarát, igazán előretekintő fejlesztések miatt igen jó eséllyel indult el „Az Év Környezetvédő Gyógyszertára” pályázaton.
A délkeleti fekvésű, megfelelő magasságú tetőn elhelyezett napelemek beüzemeléséről májusban adtunk hírt. Májustól napjainkig a rendszer 2000 kW energiát termelt, ami 80 000 Ft megtakarítást, visszatérülést jelent a megújuló energia felhasználásával.
5 kWp csúcsteljesítményű hálózatba tápláló napelemes rendszer 33 négyzetméteres kollektorral a délkeleti fekvésű tetőre telepítve. Lelke 20 db Sharp ND-250 polikristályos napelem-modul és Fronius IG TL 5.0 transzformátormentes, egyfázisú inverttel. 
Energiahozama: 5160 kW/év. Az áram megtakarítás 40%!

oroszlán napelem (1)2.jpg
Talán éppen egyszerűsége miatt óriási dolog, hogy az Oroszlán Patika udvarának és kapualjának határán, a talajba helyeztek el egy 40 hektoliteres csapadékgyűjtő tartályt. Itt tárolják az ereszcsatornákkal felfogott esőt, hólevet. Mindezt takarításra, locsolásra, WC-öblítésre használják fel. Az ivóvíz-felhasználás 30 %-át (!) takarítják meg a csapadékgyűjtéssel – mind maguknak, mind a környezetnek.
Az épület fokozottan energiatakarékos (A+). Homlokzati szigetelése 30+10 cm vagyis 30 cm-es téglafal 10 cm vastagságú grafitos polisztirol szigeteléssel. A műanyag és alumínium nyílászárók három rétegű, Argon gázzal töltött hővédő üvegezéssel készültek. Gázmegtakarításuk 50 %! 
A főtérről látható nyeregtető nem fedi az egész épületet, mert a telek hátsó felében működő kiszolgáló helyiségek lapos tetővel ellátottak. Nem is akármilyennel, hanem extenzív, nem járható zöld-tetővel. Mindez 10 cm ültető-közeg vastagságú. A födém hőmérsékletére a legforróbb vagy legfagyosabb napokon is jó hatással van, az éves hőingadozás mindössze 40-45 Celsius fok. Nyáron árnyékol, télen hőt tart.
Az épületben a fűtést kondenzációs kazán biztosítja, 109%-os hatásfokkal. A hővisszanyerő szellőztető-rendszerben a télen távozó meleg levegő felmelegíti a friss levegőt, ami 90 %-os (!) hatásfokkal működik.
Az expediálás (kiszolgálás) során a gyógyszereket környezetbarát papírzacskókba helyezik. Lejárt gyógyszereket a szélfogóban elhelyezett tárolóba tehetik a vásárlók. Ezeket a nagykereskedő viszi a megsemmisítőbe. Ballonos víztartály helyett falikút használható az Oroszlán Patikában. Elektronikus dokumentumkezelő rendszert használnak, csökkentve ezzel a nyomtatási és papír felhasználási költségeket. Mindenhol energiatakarékos világítótestek
működnek, több helyütt jelenlét érzékelő kapcsolóval. A kézmosónál kézszárító működik – közvetve napenergiával -, a csaptelepek infra-vezérlésűek.

A Gyógyszerészek a Földért Környezetvédelmi Alapítvány 2006-ban megalapította „Az Év Környezetvédő Gyógyszertára” környezetvédelmi díjat.

A nyílt pályázati kiírásban meghirdetett díj azon gyógyszertáraknak ítélhető oda, amelynek környezetvédelem iránti elkötelezettsége kimagasló, tevékenységéhez viszonyított környezetvédelmi teljesítménye példamutató értékű. Az alapítvány a díjat évente egy alkalommal adja át.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bicske város első jogelőd nélküli magánpatikáját Lantos Józsefné gyógyszerész alapította.
1991-ben nyílt meg az Oroszlán Patika. Az épületben az államosításig Kovács László gyógyszerész működtetett patikát. A cégtörténet szerint Lantos Józsefné 2002-ben döntött tulajdonrészének eladása mellett. A Bicskei Oroszlán Patika Bt. beltagja Czigány Norbert gyógyszerész lett. Az épület felújítására 2012-ben került sor. A gyógyszerész ma már kifejezett szerencsének tekinti, hogy eredeti elképzelése elé akadály gördült és végül nem
tudott üzlethelyiséget bérelni a Bicskei Egészségügyi Központban.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az épület fölső szintjén két lakás kialakításán jelenleg is dolgoznak a mesterek. 

Mint azt Czigány Norbert elmondta, az Oroszlán Patika kiváló szakmai kapcsolatban áll az Arany Sas Patikával – a betegek érdekében kölcsönösen segítséget nyújtanak egymásnak. 

Az Oroszlán Patikában 2012 óta ROWA Vmax automata gyógyszerkiadó működik. Magyarországon eddig összesen négy helyen használnak „robotpatikát”. Az áruátvevőnél vonalkód alapján, dobozonként vételezi be a raktározási rendszer a termékeket. A csomagolás méretét is rögzíti az automatika, ezáltal talál megfelelő helyet. Egyidejűleg 12 000 doboz elhelyezésére képes.
- Legnagyobb előnye a biztonság és az időmegtakarítás. Minden patikában dolgozó gyógyszerkiadó felelőssége nagy.  Azt kell adnunk, amit az orvos felírt. Ez a rendszer nem is enged mást adni, csakis az orvosi rendelvényt. A tévedés kizárt. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a táránál dolgozó munkatársaink szakértelmükkel, tapasztalataikkal sokkal több időt fordíthassanak a vásárlókra, a betegekre – a raktározási feladatok helyett. Itt ugyanis a recept átvételétől számítva pillanatokon belül átadhatja munkatársunk a rendszer által kiadott gyógyszert.

- Nem hiányzik a jó öreg „vitrinesség”?
- Több vásárlónk is hiányolta már, de amikor jobban megismerik a változást, elismerik előnyeit.

Az 1971-es születésű, feleségével és Fanni lányával Biatorbágyon élő gyógyszerész  eredményeit, kitartását, céltudatosságát látva feltétlenül párhuzam teremthető sportolói mivoltával, amiről ez a korábbi poszt is szól: http://www.mypin.hu/j-hu-mypin/index.php?
option=com_content&view=article&id=329%3Aa-vasember-es-a-lanya-ironmano-cziganynorbert&catid=5&Itemid=13.
A triatlon sorrendben úszásból, kerékpározásból és futásból álló sportág. A három versenyszámot egymás után, pihenés nélkül kell teljesíteni.
Az IRONMAN táv: 3,8 km úszás, 180 km kerékpár, 42 km futás.

Mondhatnánk azt is, maratoni futó, kerékpáros és távúszó. Hosszútávban gondolkodik, ami kifejeződik felelősen környezettudatos energiatakarékosságban is. Olyan versenyző, aki tudja hol tart ő maga, periférikus látásával érzékeli, hol tart a világ és a legjobbat akarja kihozni - felesleges mozdulat, pazarlás nélkül.

Személyes kommentárunk szerint bízunk abban, hogy hamarosan Bicske város egy vagy több önkormányzati objektumának hasonlóan magas színvonalú, felelősen környezettudatos takarékossági fejlesztéséről adhatunk hírt.

A jó példáért nem kell messzire menni. Csak ide Bicskére, a Kossuth Lajos térre....

 

Izing Antal 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása