Egy olvasónk mondta el ma azt, hogy megérti és együtt érez a Saubermacher elküldött dolgozóival, sajnálja, hogy a cégnek felsőbb akarat miatt meg kell szűnnie - hiszen november végétől Bicskének már nincs szerződése ezzel a céggel.

 

De bizony ősz van, a rendszerető, igényes és környezettudatos bicskeiek zsákokba szedték az avart és várták, hogy elvigyék. Nem történt meg.

Természetesen a Felcsúton szerkesztett, csak nevében Bicskei Újságban egy októberi hónapban egy árva betű nem jelent meg az avargyűjtésről - a jó tájékoztatás jegyében. Pedig országosan szép ősz van.  Háromharmadban.  

Az avarszállításról Bicskén márpedig az önkormányzatnak kellene gondoskodnia, minden ősz minden hetében. Hiszen az nem állapot olvasónk szerint, hogy bár egy napon lehet avart égetni, mégis akkor égetik legtöbben, amikor eszükbe jut. Legalább Bicske városa becsülhetné annyira azt a kevesebb, igényesebb polgárt, akik nem rontják a levegőt egészségromboló füsttel, hogy még szellőztetni sem lehet ezen a nyárízű őszön október végén. Meg kellene becsülni azokat a bicskei polgárokat, akik nem hagyják az árokban rothadni a lehullott levelet, hanem kikaparják, összegyűjtik, zsákolják és kiteszik, mire nem viszik el hetekig. Már-már ott tart néhány bicskei: odaviszem a városháza elé, aztán kiborítom nekik, csináljanak vele amit akarnak.

Régebben voltak akik nem sajnálták az üzemanyag árát és a komposztálás díját sem, s egy egy felcsúti teleptre vitték el a lehullott lombokat. Úgy gondolták: fákat jó levegőért, madarakért, gyümölcsért, szépségért ültetünk, ne pedig füstös október/novemberért.      

Önkormányzati feladat a tisztességes hulladékszállítás, főleg olyan településen, ahol Tessely Zoltán polgármester duplájára emelte az építményadót.

Mert aki kérni tud, tanuljon meg adni is. 

Megtehetné a város például egész egyszerűen a következőt (olvasónktól nyújtott tanácsunk 0 Ft + Áfa/hó, ami azért is jó, mert Tessely Zoltán havi félmilliókat költött el kezdeti időszakában egy állítólagosan tönkszélén álló város pénzéből tanácsadókra.)

Szóval: ásni, ásatni vagy találni kell egy komposztálásra alkalmas területet, ahová az önkormányzat a környezettudatosság jegyében rendszeresen szállítaná a lakosság által - pl. fontos vizesárkokból - összegyűjtött avart és komposztálná. A telepre minden városlakó vihetne ősszel avart saját eszközén és ebben az esetben nem lennének füstös őszök és zsákok sem árválkodnának városszerte.

Amennyit saját kertjeik engednek, ők is komposztálnak.   

Másik olvasónk levelében ezt írja:

"az őszi falevelek hirtelen és egyszerre hullottak le. gondoltam én, hogy a sokféle változtatások miatt a saubermacher részéről (tedd ki zöldnapon,de csak sauberes zsákban-tedd ki zöldnapon,bármilyen zsákban-tedd ki kukanapon-zöld zsákban-tedd ki kukanapon bármilyen zsákban.) ezek voltak a változatok, no én kitettem, jó polgárhoz híven kukanapon - most zsákban - amint láttam sokan így tettek, nem csak én - és nem vitték el. az utolsó zöld nap okt. 10 volt (de akkor még nem hullott levél mit tegyek ki).

Megtudtam, hogy kukanapon nem fogják elvinni. A város zsákokkal tele, de bizony a városvezetés kérte így a szállítási napokat, DE most a város kért árajánlatot, hogy esetleg még 1 zöldnap vagy kukanap elvinnék.
jövő hétre talán lesz válasz hogy mi lesz a zöld-hulladékkal, viszik vagy sem, bár sokan mérgelődtek és fogták zsákjaikat kiborogatták és eltüzelték.én még várok,szerintem tegye ezt más is,had csúfítsák az utcákat a nagy halom zsákok". 

Bicske Csabdin élő polgármesterének szíves figyelmébe ajánljuk - főleg a Tessely Zoltán által igen durván, a bicskei emberek teherbíró képességével nem törődve 100 %-os mértékben megemelt építményadóval kapcsolatban:

Magyarországon olyan eldugott pici település is akad, sohasem szabad avart égetni, mert szinte minden utcához kb. max. 300-400 méterre zöld-hulladék tárolók vannak, ahonnan hetente viszi el az önkormányzat cége a zöldhulladékot. Nem lenne jobb valami hasonló?  

A városnak a lomtalanítást is biztosítani kellene. Mert hogy az sincs, égetik azt is. A lomtalanításról kevesen tudják, hogy külön kell kérni telefonon és "kukanapon" elviszik azt is. Voltak itt osztrák vendégek, akik teljesen fel voltak háborodva a tüzelésen. Azt hitték meggyulladt valami gyár a környéken. A tűzoltókat akarták hívni a füst miatt. És menni oltani egyesített erővel. Szóval ott is tilos tüzelni, de mindent - minden héten elvisznek, sorban jönnek a szemetes autók és szelektálva elviszik a kitett zsákokat, bútort, tévét.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyon remélem, hogy a bicskei polgároknak lesz annyi eszük, hogy ne válasszák újra Tessely Zoltánt. Semmit nem tett a 4 év alatt Bicskéért. Meg volt az esélye, köszönjük elég volt belőle!
És akkor most mi van az avarral? Hova lehet vinni? Én ismerek egy kis földutat, amelyik bevezet a Puskás-akadémia mögötti erdőbe. Az úgyis teljesen elhanyagolt, ott jól megtrágyázhatjuk vele a parlagfüvet.
@Andris77: Egyetértek!Polgármesternek csak olyan embert szabad választani,aki a várost, és annak lakosságának a gondjait,problémáit a sajátjának tekinti és nem csak azon jár az esze,hogy hogyan építgesse karrierjét,és hogy hogyan fésülgesse,pöndörgese a bajuszát!
(csak zárójeben mondom, hog némileg öntudatossabb országok településein ilyenkor a közösség fogja, és a felelősök háza elé viszi a zsákokat - felhívva az illetékesek figyelmét arra, hogy probléma van. átlagban 1-2 nap alatt oldódik meg utána. lestem én is a kukanaptárt, mit akarnak az október 10-i utolsó zöldhulladék-szállítással - de most már vége tudom, hogy a rendkívül felkészült, önkormányzati ügyekben iszonyú tapasztalt és hozzáértő képviselőtestület kifejezetten kérésére történt így. hát újfent csak gratulálni tudok nekik - meg a városnak is, aki ezt a sok dilettáns embert képviselőnek megválasztotta.)
Az ötlet nem rossz!Csak közölni akarom,hogy én is a rock-koncertesek táborát fogom bővíteni!Jobb ötletem nincs.DE!Felhívom a figyelmet arra is,hogy nem csak az összegyűjtött faleveleket szokták elégetni.Sűrün járok Bicske-alsó állomásra.Néha az utcán lehet megfulladni a bűzös füstől ami az Arany J.utcától a felüljáróig terjed,és belepi a környéket.Az égett rongyszag,a müanyag fojtó füstje,az égett csontszagtól minden!Ez a füst szélcsendes időben kegyetlenül próbára teszi a légzőszerveket.Ja.és most már itt a fűtési szezon,tehát ez napi szinten-szélcsendes időben-próbára teszi az arra járók tüdő kapacitását!
süti beállítások módosítása