Nem ő az első Olvasónk, aki levelében az ügyeletes gyógyszertárat hiányolja Bicskéről.  Némi utánakérdezéssel jutottunk el addig az értelmezésünkig, hogy  szakemberek véleménye szerint a sürgősségi orvosi ellátásban a beteg számára biztosítani kellene a gyógyszert és a kezébe adni megfelelő mennyiséget. Az orvosi ügyelet gyógyszerraktára eszerint - ha nem is teljesen -, de folyamatában megoldhatná a patikák ügyeletének hiányát. 

A sürgősségi ellátás azt jelenti, hogy az orvosi ügyeleten minden rendelkezésre áll ami a sürgős esetek ellátásához szükséges - például gyógyszer, kötszer.  

Az nem sürgősségi ellátás, hogy az ügyeletes felírja, hogy a beteg váltsa ki a gyógyszert!

A konkrét esetben vírusos fertőzésnél, amíg a gyomor teljesen ki nem ürül nem szabad hányást csillapítani. A Daedalonetta egy nyugtató, a tüneteket szünteti meg az okot nem, azt csak elfedi. Az igaz, hogy előbb elaludt volna a beteg, de a vírus nem ürül a gyomrából, bekerül a bélrendszerbe így a hányás mellé kap egy hasmenést is. A hányás csillapítás akkor indokolt, ha az első hányás után 12 órával is van hányinger. Ezért nem adott az ügyeletes orvos az ügyelet készletéből hányáscsillapítót - véli forrásunk. 

 A sürgős gyógyszerek az ügyeleten rendelkezésre állnak. Az OEP biztosítja rá a keretet. Az igazság az, hogy kisvárosi ügyeletben az igénybevételek 95%-a nem sürgős eset. Az ügyelet általában injekciókat használ görcsoldás ill. fájdalomcsillapításra. A sürgősségi ellátást szabályozó rendelet tételesen felsorolja a sürgős eseteket. Nincs közte olyan amit az orvos nem, csak a gyógyszertár tud megoldani! - tudta meg a Bicskei Szó mindazok után, hogy olvasónktól ezt a levelet kaptuk: 

Tisztelt Bicskei Szó!

Mesélni szeretnék, mert olyan problémával szembesültem ma este, ami őszintén felháborított. A 6 éves kistestvérem 20:00 óra körül hányt. Negyed óra múlva újra, majd újra és újra. A pocija felfújódott. 22:00 óra körül lefektette Édesanyám, mert nem ismétlődött a dolog többet. Azt hittem, reméltem mélyen alszanak.
22.30 körül Édesapám felháborodva rontott be a fürdőbe, hogy most azonnal elviszik az ügyeletre, mert álmában hányt. Hál' isten az oldalán feküdt, a szüleim félálomban voltak, azonnal ugrottak, hogy mi történik a manócskával. Hálás vagyok, hogy maguk mellé fektették. Gyorsan öltöztek, ugrott a család, mentek az ügyeletre.
10 perc sem telt bele, már is visszajöttek. Vizes volt a cipellője a kicsinek, mert a rendelőben is hányt. Az orvos annyit írt a papírra, hogy Daedalon kúpot adjunk neki. Ennyit magunktól is ki tudtunk, pedig egyikünk sem végzett orvosit. De nincs itthon kúp. Most éppen elfogyott. Már egy ideje senkinek nem volt rá szüksége, nem vettünk tartalékba. Akkor veszünk valamit, ha szükségünk van rá.
Apa most ült autóba és indult Tatabányára, a legközelebbi gyógyszertárba. Mert valami új, 2014-es rendelet miatt NINCS Bicskén ügyeletes gyógyszertár. A kicsi hol elalszik, hol felkel, mert a hányinger nem hagyja. Anya éberen fekszik mellette és lesi minden lélegzetvételét. Apa reggel 6-kot kel és indul dolgozni, 80 km-re innen. Majd egy órát fog autózni, kialvatlanul..
Én pedig nagyon dühös vagyok. Ülök az ágyam szélén, eszemben sincs aludni, várom haza az Apukámat és aggódom a 6 évesért. Olyan kicsi, 20 kg ha van és folyton szomjas, de ha iszik.. És nincs nyitva egy gyógyszertár sem. (...) 
Kérdem én, miért nincs ügyeletes gyógyszertár Bicskén? Lennie kellene. Tán nem éri meg anyagilag? Most komolyan? Ezt senki sem gondolhatja komolyan, én is csak gúnyolódom.

Köszönöm, hogy figyelmet szentelt soraimnak és valamilyen formában tenni szeretnék azért, hogy más bicskei család, ne járjon úgy mint mi. Más kisgyerek békésen alhasson.


Üdvözlettel: Egy bicskei polgár

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem a húgom hívott egy este, hogy hazafele úton kutya harapta meg, mit csináljon...
Mondtam neki, gyorsan menjen ügyeletre, de gyorsan pattanjon kocsiba is, mert tetanuszt kell majd kiváltania és a gyógyszertár zár... Így is volt. Ügyeleten recept, siessen a gyógyszertárba és vissza az ügyeletre,hogy beadják neki a tetanuszt...
B verzió, ha ilyen esethez mentőt hív az ember... de úgy gondolom, hogy ez "piti" ügy lehetne elvileg, és a mentő a sürgős és igazán életveszélyes ügyekhez siessen...
Minden tiszteletem az orvosoké, de az miféle divat már évek óta, hogy az ügyeletre a beteg menjen? Rögtön hozzáteszem, hogy nemcsak Bicskén van ez így, hanem mindenütt. Epegörcsöm volt, hajnalban telefon az ügyeletre: menjek be. Szomszéd 89 éves néninek magasra szökött a láza, telefon: menjen be. Az se természetes, hogy ezt a fent említett kicsi gyereket be kellett vinni a rendelőbe. Magam is tapasztalom, másoktól is számtalanszor hallom, hogy ez általános jelenség. Nem azért mondom, de azelőtt az volt a természetes, hogy az ügyeletes orvos kiment a beteghez.
Az meg, hogy egy ekkora városban nincs ügyeletes gyógyszertár, tényleg felháborító.
süti beállítások módosítása