Abban a városban élünk, ahonnan a nem is helyi lakos polgármester idős, beteg emberek bentlakásos ellátását szüntette meg. Így aztán érthető az a kampányszerű mea culpa: a 70 év fölötti bicskei lakosoknak nem kell fizetniük (a szintén nem bicskei vezető által) megduplázott építményadót.  

Ezt a bicskei lakos véletlenül tudta meg, mert a városvezetés ezen döntését kevésbé hirdette - míg városunkban hosszú évekig olyan helyi lap működött, ami az önkormányzat minden fontos, közérdeklődésre számot tartó rendeletét közzétette. Ennek a tisztességes hagyománynak vetett véget Tessely Zoltán. 

Ráadásul idén májusban 70. életévét betöltő olvasónk elmondása szerint még a városháza két osztályán sem tudtak pontos választ adni kérdésére.

Mindannyian tudjuk, hogy az ingatlantulajdonos kettő csekket kap, mert két részletben lehet befizetni az építményadót. Az egyik felét márciusban, a másikat szeptemberben.

A testület által meghozott határozat slendriánságára mutat rá ez a példa: ha a bicskei az év első két hónapjában tölti be 70. életévét, akkor onnantól egyértelműen nem kell fizetnie építményadót, sem az első, márciusi  részletet, sem a második, szeptemberit.

Ha viszont májusban született, be kell fizetnie az első tavaszi részletet, az őszit már nem.

Ha netán 1944 novemberében hozta a gólya, akkor 2014-ben fizet első és második havi részletet is, rá ez az engedmény 71 éves korától érvényes.

Ilyen véletlenszerűségeket hogyan hagyhat rendeletében egy olyan komoly testület, ahol a polgármesternek még kabinettitkára is van, a főállású alpolgármesterről nem is szólva?

Ajánljuk Tessely Zoltán szíves figyelmébe ezt a példát: a gépjárműadót a jogszabály szerint mindig az fizeti meg, akinek január elsején tulajdonában áll a gépjármű.   

0 Ft + Áfa/hó szaktanácsunk szerint ne kártyázzanak, ne lutrizzanak tovább a Bicskén élő idősek születési adataival, ne játszanak velük kockavető játékot kampány alkalmából, hanem mondják ki: abban az esztendőben és attól az évtől, amikor a bicskei lakóingatlan tulajdonosa betölti 70. életévét, építményadót semmilyen formában nem tartozik fizetni Bicskének. Jót s jól. Ebben áll a nagy titok. Mindez az engedmény csakis lakásokra és családi házakra vonatkozik -  például présházra, garázsra nem. Abban az évben tehát, melyben a bicskei lakos a hetvenedik életévét betölti, csakis az egyéb, tehát nem lakóingatlanokra vonatkozó sárga csekkeket kell kiküldeni. 

IA

          

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak egy egyszerű és ésszerű kérdés.

Miért küldik ki a csekket egy 75 éves embernek, ha nem is kell befizetnie?

Csak hogy a Posta is jól járjon?
Legjobb tudomásunk a jegyző többek között a 70 év feletti egyedülálló ingatlantulajdonosokra vonatkozó építményadó mentességet kimondó rendelet törvényességi ellenőrzése miatt jártak megyei Kormányhivatalban: www.fejerkozig.helyinfo.hu/gss/alpha?do=34&pg=1881&m800_doc=9041&m-1_curr=1&m806_act=7&st=1678 A segítünk az időseknek című dobpergéses történetből legjobb tudomásunk szerint tehát a fele sem igaz: csak és kizárólag a 70 év feletti EGyEDÜLÁlLÓK mentesülhetnek Bicske Csabdin élőn polgármestere által Bicskén duplájára emelt építményadó fizetési kötelezettség alól - ha a kormányhivatal ezt el is fogadja.
süti beállítások módosítása