"No Gyermekeim, akkor a szokásos helyszín és menü: hallét, zserbót, pálinkát vállalom, a többi a ti reszortotok. Várlak Benneteket!" – szól a meghívó.


Fiamtól a Szegedi Tudományegyetem  egy professzorárról  hallok. Akinek két éve autóbalesetben meghalt a teljes családja. Szentestére olyan egyetemistákat és kollégákat vár lakására, akik szintén egyedül élnek.
A "Gyermekeim" nagy kezdőbetűvel.

"No Gyermekeim, akkor a szokásos helyszín és menü: hallét, zserbót, pálinkát vállalom, a többi a ti reszortotok. Várlak Benneteket!"

Megszólalni sem tudok.

Mintha elvesztett családja után a következő legfontosabbakhoz, a növendékeihez fordulna, mint a második legfontosabbakhoz, hiszen az első sor tragikusan távozott és a hivatásánál nincs fontosabb, tehát ők lépnek az első sorba.

Drámai, emberi, keserű. De élettel teli, mert élni akaró. Azt hordozza magában, azt erősíti meg a külső szemlélő, a fiát hallgató apa számára, hogy a karácsony a család ünnepe. A család pedig lételem. Értelem. Összetartozás. Összetartás. A mi legnagyobb kincsünk. 

Harmincnégy egyetemistát tud vendégül látni. Huszonnégy óra leforgása alatt hirdetésével a maximális létszámot érte el - mondja a fiam. Aztán hallgatunk, teszünk-veszünk, holnap karácsony. Mire elmondja a négy hónapja Szegeden élő férfi, hogy ő ezért a történetért is büszke szegediségére. Én pedig azt gondolom: "No, Gyermekem, jó hogy végül sikerült veled maradni".  

Immanuel Kant például sosem nősült meg, sosem hagyta el Németországot egy percre sem. Minden reggel ötkor kelt königsbergi otthonában. Pipázgatott, teázgatott, hétig dolgozott majd megtartotta első előadását, aztán 13 óráig megint dolgozott.

De sosem ebédelt egyedül. Minimum három maximum hét hallgatójával ebédelt. Hogy társai száma ne legyen kevesebb a gráciák számánál  és ne legyen több a múzsákénál. 

Utolsó szavai ezek voltak: Es is gut! ((Minden) Jól van! )

Boldog karácsonyt! 

Es is gut! 

 

ia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása