A Csergezán Pál-kilátó 17000 m távolságra fekszik tőlünk. De Bicskéről is jól kivehetőek a kb. 20 centis tartógerendái. Azért az ASI-val lehet ilyet csinálni. Bicskéről, a házunk mellől készült - írja Szűcs Matyi, aki a telepen lakik és a csillagászatot is szereti.   

Ezt onnan tudom, hogy a könyvtárral szembeni járdán felállított távcsővel nyugati irányba fordulva ő volt a "fedélzetmester", amikor a Naprendszer a Naptól ötödikként keringő bolygóját, a Naprendszer messze legnagyobb bolygóját, a Jupitert figyeltük meg.    

A Csergezán Pál-kilátó az 590 millió kilométerre fekvő Jupiternél árnyalatnyival közelebb van, Telkin és Pátyon túl, Nagykovácsin innen dacol az elemekkel a Budai Tájvédelmi körzetben, azt az erdőt határolja még Budakeszi is.  A Nagy-Kopasz hegy 559 méter magas tetején, a Budai-hegység legmagasabb pontján állították 2005-ben a 23,5 méteres délceg tornyot az állatfestő névadó emlékére.

Ha nem tévedek, december végén ugyanezt a kilátót véltem felfedezni 10x-30x60-as természetjáró távcsövemmel a tengerszint felett 181 méterre elhelyezkedő Bicske alsó "A" peronjáról. Tehát közel 400 méterrel magasabb pont tőlünk 17 ezer méterre. Távcsövemmel csak a jóval jelentéktelenebbnek látszó kontúrját vettem ki, a sötét sziluettjét, de Matyié egy olyan kép, amit ha kinagyítunk, látjuk a torony - különben vasbeton és vörösfenyő - szerkezetét, amiről részletes, helyszíni képet a Nagy-Kopaszhoz linkelt leírás mellett találtok. Az ASI Matyi kamerájának rövid neve, pontosabban: Astronomy Imaging ASI120 MM-S, kifejezetten csillagászati célú eszköz. Azt is elmondta nekem, hogy véletlenül készült a kép, mert csak kipróbálta a karácsonyra ajándékba kapott berendezést, aminek nagyon örül. 

December végén a Bicske alsó közúti felüljáróhíd nem járdás oldaláról is szemügyre vettem az én kis műkedvelő, messzelátómmal az egész tájjal együtt. De nem tudtam, mi ez. Úgy nézett ki ez a számomra beazonosítatlan tereptárgy, mint egy vascsőből készült pincesíp a pincetetőn. Vagy mint egy kémény. Vagy mint egy vitorla. Nem. A vitorla akkor nem jutott eszembe. Csak erről a képről. Köszönöm, Matyi a felvilágosítást! Navigare necesse est.

- Hogyan tudtad beazonosítani? 

- Régen nem tudtuk, hogy mi az, aztán körülbelül 2 éve nézett utána apa, majd hamarosan el is mentünk oda. Tényleg szép a kilátás.

De ha már a Csergezán látszik innen, Bicske is látszik onnan. Jó lenne onnan egy kép szép időben ASI-val vagy anélkül Bicskéről. Vagy csak egyszerűen ott lenni és szabad szemmel erre is tekinteni. Itt egy túraleírás sok jó fotóval.  

 

ia   

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása