Már egyszer vettünk volna jegyet az Allee-ban (és Bicskén is látható volt), de  teljes telt ház miatt csak az első sorban volt pár hely, azt pedig inkább kihagytuk. Vasárnap viszont online váltottuk meg a jegyet az este 8-as előadásra. Fel is hívtam a szegedi rokonomat, mondtam, hogy ezt aztán "mi ma meg", mire ő, pedig nagy kritikus ám, azt mondta: nagyon jó film, látta már, mindenképpen nézzük meg. Azt is mondta, hogy Gerlóczy, a jó arcú cselszövő - szerepében Keresztes Tamás - az ő médiatanára volt középiskolában.

A délvidéki születésű, júniusban harminckettedik születésnapját ünneplő Petrik Andrea, a női főszereplő alakítása olyan, hogy azok a képek, amin a tekintete közelebbről látszik, arra majd azért minden bizonnyal asszociálunk a Kincsem filmre egészében visszagondolva. A színésznő 2009 óta a Radnóti Miklós Színház társulatának tagja. Az ő tekintetével van ez a film tele.  

Nagy Ervin alakítása óriási. Őt a Katonában láttam - legutóbb Pintér Béla A bajnok című nagy sikerű darabjának premier előadásán. Fejér megyei születésű, hiszen 1976-ban Dunaújvárosban látta meg a napvilágot. Édesapjának neve a nem ma született futballszeretőknek nem ismeretlen, mert id. Nagy Ervin a Tatabánya és az MTK csapataiban is játszott.   

A forgatókönyv tele drámával, mégis derűs, harcos, versenyzős, és persze szerelmes mozi - amilyen egy romantikus kalandfilm. Kosztümös. Mégis mai. A báli jelenet merészen mai tánc. Egy-két poén is. Látványos magyar film. Lóról, lovakról, bosszúról, viharos és tiltott szerelemről, "barátian" aljas cselszövésről.   

Jó volt látni, hogy ez a biztos sok szempontból kritizálható alkotás a miénk. Magyar történet, még sincs nyakon öntve különösebben semmi ilyenkor megszokott habadalékkal. Az persze itt-ott érzékelhető, hogy a hatás fontos. De kinek nem? Egyik kedvenc jelentemben Kincsem első sikerénél - a nem magyar zsokénak - az ujjongó szurkolók bedobnak egy magyar zászlót, aki felemeli, de véletlenül fordítva: felül a zöld.

És az egész lelátó mutogat, nevetve, a fejét rázva-fogva magyaráz: fordítsd már meg!

A forgatókönyv biztosan nem követi hűségesen a dokumentált adatokat, mert a filmben előbb a bárónő szerzi meg a csodakancát árverésen, aztán kerül végső gazdájához. Azonban ez az angol telivér Blaskovich Ernő tápiószentmártoni birtokán született.        

Kincsem ilyetén birtoklása kezdve az árveréstől viszont szerves része a sztorinak, amiben a fikcióban eredeti gazdaként érkezett a Nő.  

Az angol telivér angol trénerének neve viszont a filmben is valóságos - Gyabronka József remek alakítása!

Blaskovich grófról azt írják, két szenvedélye volt: a lovak és a nők. De mivel a valóságban nagyon alacsony ember volt, a ló hátán  jobban érezte magát. Nagy Ervin igen magas, de hogyan is lehetne egy szerelmes és romantikus kalandfilm férfi főhőse alacsony termetű?! 

Hatalmas munka ez a mozi és jó hogy nem import, hanem hazai "őstermelés"!    

Ne várjuk meg a tévés adást vagy a laptopos megnézést, érdemes érte elmenni a moziba. Ezt a filmet mindenki hazahozza, mint vasárnap mi Zsámbékra és Bicskére, vagy a szegedi rokonok Szegedre.  

"Jó sport a lósport, kell a kondíció, a korlát mindkét oldalán"   

A következő mozi az 1945 lesz, amiben Rudolf Péter élete talán első, meghatározóan gonosz főszerepét játssza. Ha jól emlékszem április 20-tól vetítik. 

 

 

ia 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása