Az elmúlt években kétségtelenül felvirágzott az ingatlanpiac. A megnőtt kereslet, illetve kínálat jócskán feltornázta az árakat. Egyes esetekben az ingatlanárak hatalmas léptekkel haladtak előre, eltiporva a megfizethetőség határát. Bicskén is nagyot ugrottak az ingatlanok árai, de sok nagyvárossal ellentétben, itt még mindig pénztárca kímélőbbek a befektetni vágyók számára.

 

A megyei átlagnál is többet drágultak a bicskei házak

Igaz, alig csak egy százalékkal, de Bicske családi házainak éves drágulási mértéke meghaladta a Fejér megyei átlagot. Bicskén ugyanis 2019 és 2020 januárja között a családi házak átlagosan 22 százalékkal magasabb áron kerültek meghirdetésre, míg a megye családi házai átlagosan 21 százalékkal. A vizsgálatunkba vont települések közül Bicskén kívül nem találtunk másik olyan települést, melynek négyzetméter árai magasabbat ugrottak volna a megyeinél.

Rácalmás és Gárdony családi házainak kínálati ára az egy éves intervallumban 17-18 százalékkal lett magasabb. A dunaújvárosi családi házak átlag négyzetméter ára 14% százalékkal, a sárbogárdiaké 8% százalékkal, a velenceieké pedig csak 5 százalékkal növekedett meg az elmúlt egy év alatt.

A családi házak egyre kedveltebb befektetési lehetőségek, pont azért, mert nem nőttek olyan mértékben az áraik, mint a lakásoknak. Természetesen a falusi CSOK is feltornázza most a népszerűségüket. A KSH adatai szerint az eladott használt lakóingatlanok között a családi házak részaránya 53 százalék, miközben a nem-panel társasházi lakások 32, a panellakások pedig csak 15 százalékot tettek ki.

csaladi_hazak_atlagos_negyzetmeter_arai_fejer_megyeben_1.jpg

 

Ennyit ér 20 millió forint

Bicske családi házainak 2020. januári átlag négyzetméter ára alapján 20 millió forintból egy egészen nagy, 90 m² alapterületű házat kaphatnánk.  Rácalmáson Bicskéhez hasonlóan alakult a helyzet. A vizsgált települések közül a keretösszegből sokkal tágasabb, 142 m²-es házhoz Sárbogárdon lehetett hozzájutni a 140 ezer Ft/m²  januári átlagárával számolva. Dunaújváros családi házainak átlagára csak 20 ezer Ft/m²-rel volt magasabb a bicskeiekénél idén januárban, így Dunaújvároson is nagy, 83 m² alapterületű házat kínáltak 20 millió forintért.

csaladi_hazak_atlagarainak_valtozasa_1.jpg

Gárdonyban és Székesfehérváron a családi házak januári átlagára már magasabb, 380 ezer Ft/m², így a keretösszeg ilyen négyzetméterár mellett 52 m²-re futotta. Velencében pedig ekkor a házak átlagára átlépte a 400 ezer Ft/m²-es lélektani határt is, melynek alapján 20 millió forintért itt mindössze 46 négyzetmétert lehetett kapni.

A lakáspiacon még ennél is kevesebbet ér a pénz, ugyanis magasabbak a négyzetméter árak. Idén januárban Gárdonyban a téglalakások átlag négyzetméter ára egészen 660 ezer Ft/m²-re kúszott fel. A Velencén és Székesfehérváron eladó lakások átlagára is magas, 500-550 ezer Ft/m² volt. Dunaújvároson pedig a vevők szempontjából kedvezőbb, átlagosan 300 ezer forintos áron kínálták a téglalakások egy négyzetméterét.

 

Szász Tünde,

az Ingatlannet.hu munkatársa

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása