Önkormányzati vezetőink a veszélyhelyzet alatt is dolgoznak értünk, és csak az hibázik, aki dolgozik.

A nagy munkában a jogszerűség, még ha van is annak  felelős őrizője, nem mindig sikerülhet.

A jegyző hirdette ki a (kormány veszélyhelyzeti rendelkezése egy fontos részletének ellentmondó) bicskei rendeletet, amit gyors megvilágosodás következtében hatályon kívül is helyeztek.  

Itt látható a megújult arculatú Nemzeti Jogszabálytár  - aminek elérhetőségét bicskei fórumokon legelőször a Bicskei Szó mutatta be (mint rendszeres hivatkozását) - használati útmutatással együtt.  Íme, a kérdéses rendeletek elérhetősége: 

1. Ez volt az első lépés, a szerencsére nem kellő körültekintéssel megalkotott visszamenőleges díjmelés Bicskén. 

 2. Ez már a másnapi, hatályon kívül helyező

 

Nézzük a hátteret. Az első linken lévő rendeletben március 24-én, januárra visszamenőleg emelik egy önkormányzati szolgáltatás díját. Önmagában az is igénytelenség, hogy egy önkormányzat választott vezetése a visszamenőleges hatály lehetőségével élve  emeli bárminek a díját/árát. 

A visszamenőleges hatályú törvényeket tiltotta Magyarország 2012 előtt hatályban lévő Alkotmánya, a 2012. január 1-jén hatályba lépett Alaptörvényben azonban ez a tiltás már nem szerepel.

(Az Európai Unió jogának egyik alapelve a jogbiztonság garantálásának követelménye, amelynek egyik eleme a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalma.)

 De térjünk talán vissza Bicskére az Öreg Kontinensről:  a második linken már az a rendelkezés látható, hogy másnap, a még hatályba sem lépett rendelkezésüket hatályon kívül helyezik.  

 A veszélyhelyzet beindítása idején sok helyen olvashattuk, hogy az önkormányzatok és az állam nem emelhet szolgáltatási díjat a veszélyhelyzetben. Még értékeltük is a jó hírt a járványban, a rossz gazdasági helyzetben, az inflációban és a  forint érezhető romlása közepette.  Íme, a 603/2020 számú kormányrendelet.

"(...) a képviselő-testület feladatkörébe tartozó közszolgáltatás ellátására szerződéssel rendelkező, a polgári perrendtartásról szóló törvény szerinti gazdálkodó szervezet által nyújtott szolgáltatásért, végzett tevékenységéért megállapított díj, az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás keretében felmerülő díj, illetve egyéb díjfizetési kötelezettség (a továbbiakban együtt: díj) mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon díjnak az e rendelet hatálybalépését megelőző napon hatályos és alkalmazandó mértéke". https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2000603.KOR&dbnum=1

 

A rendeletalkotó kormány kimondja: tiltja a díjemelést.  Bicskén az önkormányzatnál az történhetett, hogy meghozták és kihirdették a visszamenőleges hatályú áremelő rendeletet, majd másnapra ráébredhettek,  hogy ez bizony jogsértő, ezért másnap azonnali hatállyal hatályon  kívül helyezték, mielőtt életbe lépett volna.

Ez rekord. Valószínűleg nincs, vagy nagyon ritka az ennyire rövid életű és nagyon gyorsan hatályon kívül helyezett rendelet széles e hazában.  

 

Jegyző. Aljegyző. Polgármester. Alpolgármester. Miért hagyták az első, a kormányrendelettel nem harmonizáló, visszamenőleges áremelési szándékot Bicskén?  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása